انواع مالیات در ایران
انواع مالیات در ایران؛ چند نوع مالیات داریم؟
مالیات و انواع آن در ایران به 2 دسته کلی تقسیم می شوند. هر کدام از این 2 دسته مالیات در ایران زیر مجموعه های خود را دارند:
- مالیات های مستقیم
- مالیات های غیر مستقیم
مالیاتها یا به طور مستقیم اعمال میشوند یا به صورت غیر مستقیم.در مالیاتهای مستقیم درآمد و دارایی در نظر گرفته می شود و در مالیات غیر مستقیم به موضوع مصرف و محدود کردن واردات بیشتر اشاره می شود.
مالیات مستقیم چیست؟
در مجموعه مقررات مالیاتی، مالیاتهای مستقیم به دو صورت مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی محاسبه میشوند. مالیات بر درآمد در واقع آن است که هنگام دریافت هرنوع درآمدی (شامل حقوق، املاک، کشاورزی و…) مبلغی به عنوان مالیات از آن کسر میشود و مبلغی که تحت عنوان درآمد به دست شما میرسد، با کسر مالیات است. مالیات بر دارایی مانند املاک و مستغلات، مالیات بر ارث، حق تمبر و …. نیز به صورت سالانه بر تمام داراییهای یک فرد وارد میشود.
مالیات غیر مستقیم چیست؟
رایجترین نوع مالیات غیر مستقیم مالیات بر مصرف است که هنگام خرید کالاها و محصولات آن را میپردازیم. از انواع دیگر و مثال برای مالیات غیر مستقیم مالیات بر ارزش افزدوه و مالیاتهای گمرکی است. برای محدود کردن واردات و تقویت تولید داخلی برخی مالیاتهای سنگین بر کالاهای گمرکی وارد میشود.
انواع مالیات مستقیم و زیرمجموعه آنها
همانطور که اشاره کردیم در طبقه بندی انواع مالیات، انواع مالیات مستقیم به دو دسته مالیات بر دارایی و انواع مالیات بر درآمد تقسیم می شوند. در بحث مالیات بر دارایی، مبنای محاسبه مالیات، ثروتی است که مودی دارای آن است. اما در انواع مالیات بر درآمد، مبنای محاسبه مالیات، درآمد یک فرد یا شرکت است. همه این موارد با عنوان مالیات های مستقیم شناخته می شوند. در ادامه موارد انواع مالیات بر دارایی را بررسی می کنیم و سپس به سراغ موارد مالیات بر درآمد می رویم.
مالیات بر دارایی چیست؟
دارایی به تمام حقوقی اطلاق میشود که یک شخص حقیقی یا حقوقی نسبت به اشیاء، اموال، و املاک خود دارد. این حقوق به صاحب دارایی اجازه میدهد که بهصورت مالکانه در آنها تصرف کند. مالیات بر دارایی به دو بخش تقسیم میشود:
- مالیات بر ارث
- حق تمبر
مالیات حق تمبر: یکی از انواع مالیات بر دارایی
یکی از مهمترین زیرمجموعههای مالیات بر دارایی، مالیات حق تمبر است. این نوع مالیات از طریق الصاق و ابطال تمبر بر اسناد و مدارک دریافت میشود. برای مثال، حق تمبری که روی چکهای بانکی چاپ میشود، نمونهای از این نوع مالیات است.
مالیات بر درآمد: هفت راه اصلی درآمد مشمول مالیات
مالیات بر درآمد یکی دیگر از انواع مالیاتهای مستقیم است که به هفت دسته تقسیم میشود. این هفت دسته موارد مختلفی از درآمدهای افراد و شرکتها را شامل میشود:
- مالیات بر درآمد املاک
- مالیات بر درآمد کشاورزی
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر درآمد مشاغل
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
- مالیات بر درآمد اتفاقی
- مالیات بر جمع درآمد ناشی از منابع مختلف
مالیات بر درآمد املاک
درآمدی که از اجاره املاک کسب میشود، مشمول مالیات بر درآمد املاک است. این مالیات پس از کسر 25 درصد از مبلغ اجاره بهعنوان هزینهها و استهلاک محاسبه میشود. اگر اجاره تنها منبع درآمدی فرد باشد، تا سقف مشخصی معاف از مالیات خواهد بود. همچنین، مالیات بر نقل و انتقال املاک نیز وجود دارد که در هنگام خرید و فروش ملک باید پرداخت شود.
مالیات بر درآمد کشاورزی
در حوزه کشاورزی، درآمد حاصل از فعالیتهایی مانند دامپروری، پرورش ماهی، زنبورداری، و ماهیگیری در حال حاضر در ایران معاف از مالیات است. این استثنا در قانون مالیاتهای مستقیم کشور بهوضوح ذکر شده است و شامل انواع فعالیتهای مرتبط با کشاورزی و تولیدات مرتبط میشود.
برای دریافت مشاوره دقیق و حرفهای درباره تمامی موارد مالیاتی، حساب اندیش ایرانیان آماده است تا با بهروزترین اطلاعات و تجربیات، به شما در مسائل مالیاتی کمک کند.
بحث مالیات در ایران و در بسیاری از کشورهای جهان بحثی بسیار پیچیده است که قوانین جزئیات بسیار زیادی را با خود به دنبال دارد. در این مطلب تلاش کردیم انواع مالیات را به بهترین شکل و در خلاصه ترین شکل و البته در قالب توضیحاتی جامع و مفید ارائه کنیم. اگر شما هم می خواهید اطلاعاتی در مورد انواع مالیات به گفته های ما اضافه کنید