قلب تپینده میراث تاریخی در مسجد خضرشاه تیموری
مجله تفریحی زیباروز / یزد اولین مسجد کشور با حمایت امام چهار منار ، یک محله یزد ، و با کمک و همکاری میراث فرهنگی استان تأسیس شد.
یزد کشوری است که دارای تعداد زیادی مسجد در کشور است و در این میان مساجد تاریخی و بسیار قدیمی مانند مسجد جامع فهرج و همچنین مساجد باشکوهی مانند مسجد جامع یزد ، مسجد امیر چقماق ، مسجد ریگ ، مسجد خضرشاه و مسجد جامع ابرکوه و بزرگ یکی از مهمترین ظرفیت های تاریخی و فرهنگی یزد است.
این میراث تاریخی و ارزشمند که علاوه بر قدمت و معماری ارزشمند ، تأثیر بسزایی در ساختارهای اجتماعی جامعه دارد ، گاه مورد غفلت واقع می شود و کمتر به ظرفیت های آنها توجه می شود ، بنابراین آیت الله “سید کاظم مدرسی” جمعه من یک مرکز اصلی دارم بخشی در مصاحبه با مجله تفریحی زیباروز یزد می گوید: یزد به عنوان شهر دارالعباده و دارالعلم در ایران از تعداد زیادی مسجد و محافل مذهبی تشکیل شده است و این آثار امروزه نمادی از شهر تاریخی و میراثی یزد
وی اظهار داشت که یزد دارای قدیمی ترین مسجد در جهان اسلام است ، یعنی مسجد فهرج ، که متعلق به نیمه اول قرن اول اسلام است ، در جهان اسلام و ایران دارای رتبه بالایی است. از امکاناتی مانند مساجد باشکوه تاریخی مانند مسجد جامع فهرج کمتر استفاده می شود.
آیت الله مدرسی مراکز و محافل مذهبی یزد را از مهمترین نمادهای یزد می داند و می گوید: برای حفظ فرهنگ ها و آداب و رسوم باید آداب و رسوم و رعایت نمادهای مذهبی مانند بناهای تاریخی و مذهبی حفظ و مورد احترام قرار گیرد و میهمانان آنها رهبری کنند. این ظرفیت ها و احترام متقابل به این آداب و رسوم.
البته مسجد تاریخی و ارزشمند خضر شاه در منطقه چهار منار یزد یکی از آثاری است که نیاز به توجه بیشتری دارد و خوشبختانه پیوند محکم بین امام ، میراث و مردم به پشتوانه ای برای احیای این تاریخ تبدیل شده است. میراث.
تبدیل بخشی از این ساختمان به موزه در جستجوی یک امام جماعت جوان از محله چهار منار و همکاری و تعامل میراث فرهنگی و اوقاف این روزها الگویی برای کشور خواهد بود.
امامان برای شناسایی مساجد تاریخی
حجت الاسلام “محمدجواد دشتی” امام جماعت مسجد میر خضر شاه (چهار منار) که ثمره تلاش خود را در این میراث تاریخی درو می کند ، به مجله تفریحی زیباروز گفت: شناسنامه هر شهر با تاریخ ، قدمت و تاریخی آن پیوند خورده است تاریخچه مکان ، بنابراین اگر می توانیم شهر خود را بازسازی و احیا کنیم ، احیا کنیم و محله قدیمی خود را دوباره تعریف کنیم.
وی گفت: “انگیزه من برای احیای این بنای تاریخی احیای استفاده از آن است.”
این روحانی که معتقد است امام باید در مورد شناسایی و احیای مساجد به عنوان رهبران مذهبی و اجتماعی محلات یزد نگرشی ایجاد کند ، می گوید: اگرچه این دیدگاه هنوز وجود ندارد ، اما اگر هر روحانی می تواند ناجی و شناسای مسجد محله خود باشد ، او به تاریخ ، قدمت و کاربرد خود توجه دارد ، می تواند ادای احترام ویژه ای به مسجد همسایه کند و ارزش تاریخی آن را در کنار مسائل مذهبی و اجتماعی نشان دهد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه ساختار گذشته مساجد در زندگی مردم بسیار تأثیرگذار بود ، خاطرنشان کرد: مساجد در گذشته محلی برای رسیدگی و حل مشکلات آنها بود و اگر به مساجد قدیمی نگاه کنیم ، ساختار معماری مساجد مانند گلخانه و سرما فروشگاهها ، قطعاتی که امروزه می توانند تقویت شوند ، که می تواند منجر به گرایش بیشتر مردم به مساجد شود.
وی که سعی در ثبت و مرمت هر مسجدی داشت ، گفت: مساجد تاریخی و فرهنگی زیادی در کشور ما وجود دارد که بخشی از میراث ملی است و شاید قسمت عمده ای از آن به دارالعباده یزد تعلق داشته باشد.
موزه بنای یادبود دولتمرد تیموری در یزد
“سید مصطفی فاطمی” مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری یزد با بیان اینکه این مسجد از آثار “سید میر جلال الدین خضرشاه” است ، در مصاحبه با مجله تفریحی زیباروز گفت: قمری حاکم یزدا بود ، به احتمال زیاد پدر امیر قطب الدین (امیر جلال الدین خضر شاه) ، حاکم جدید امیر چقماق.
وی می افزاید: این حاکم یزدی از عرفای خاندان مرشیدی در سال 849 است که پس از سلطنت خود در یزد مسجد جامع و صومعه ابو اسحقیه را در محله چهار منار بنا نهاد.
این مقام مسئول می افزاید: جلال الدین خضرشاه یکی از حاکمان و خیرین یزد و صاحب بسیاری از بناها و بناها بود و مسجد چهارمنار به دلیل موقعیتی که در دروازه های شهر داشت در اصل مسجدی به نام دروازه بود و در گذشته چهار مناره آن که در شب حرکت می کنند نباید گم شوند.
وی با اشاره به ملی شدن این بنای باشکوه در سال 1378 با شماره ثبت 2530 به عنوان یکی از آثار ملی ایران اظهار داشت: فضای داخلی مسجد میرخوزرشاه با قدمت 600 ساله که مربوط به دوره تیموریان است دارای دو قسمت است: یک گلخانه و یخچال
وی می افزاید: از ورودی اصلی که وارد می شویم ابتدا حیاط وی است ، سپس در سمت چپ مسجد گلخانه و در سمت راست مسجد سردخانه و روبروی شبستان اول و دوم قرار دارد که مساحت کل آن حدود پنج هزار متر مربع. در گذشته مسجد جامع این شهر به حساب می آمد.
فاطمی با اشاره به بناهای با شکوه تاریخی در این مسجد ، مانند قرآن 60 ماده ای با 60 سال قدمت ، می گوید: “این قرآن که بخشی از آن توسط موریانه خورده شده ، حفظ شده و قدیمی ترین فرش مسجد یزد در این ساختمان ، که هم به فارسی و هم به فارسی است. “ما انگلیسی بافته شده را به عنوان دو اثر مهم موزه قرار دادیم.
وی با اشاره به اینکه موقوفات مسجد به زبان فارسی و انگلیسی حک شده است ، می گوید: ما موزه را دنبال کردیم.
این مسئول با اشاره به بناهای با ارزش دیگر از جمله محراب قدیمی مسجد میر خوزارشاه اظهار می کند: این مسجد که از محورهای تاریخی محله چهار منار است علاوه بر قدمت تاریخی و کاربرد اجتماعی و مذهبی پویا ، دارای ما را به کمک مردم احیا کرد.
فرش تاریخی که مسجد را به موزه تبدیل کرده است
“الهه خاکباز الوندیان” ، کارشناس مسئول مرمت بناهای تاریخی و رئیس سابق موزه های استان ها که اقدام به تبدیل مسجد به موزه کرد ، به مجله تفریحی زیباروز گفت: “این اولین مسجد کشور است و هنوز هم به نظر می رسد این پروژه در هیچ کشوری
وی با بیان اینکه یک فرش تاریخی و بسیار قدیمی برای این مسجد بافته شده است ، می گوید: وجود این فرش ارزشمند و تاریخی و نحوه حفظ و نگهداری این اثر جرقه را به موزه تبدیل کرد که البته این کار هنر است. ملی امسال ثبت خواهد شد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه مساجد ما دارای آثار ارزشمند و باشکوهی مانند تابلو فرش اوقاف خود را زنده می کنند گفت: “هنوز هم باید کارگردانی و تبدیل این مساجد به موزه را در نظر بگیریم ، زیرا این تختخواب های تمام شده باید حفظ شوند تا آثار عالی حفظ شود.” ارزشهای خود را نشان دهید. نه تنها برای مسلمانان بلکه برای مردم جهان نیز عمل می کند.
الوندیان با اشاره به اینکه یزد در راه اندازی موزه ها در قلب مساجد پیشتاز بود ، می گوید: «مساجد مجلل مانند مساجد گسترده اصفهان ، فهرج و یزد از نظر ساختار معماری و قدمت تاریخی به موزه تبدیل شده اند و ما یک مسجد هستیم. جایی که به ندرت می بینیم اشیا and و آثار امامان با منبر ، کتابها و فرشهای ارزشمند و همچنین زمینه و معماری آن به موزه تبدیل شود.
وی با بیان اینکه در یزد به دلیل وجود مساجد بسیار باشکوه و همچنین قدمت و ارزیابی تاریخی اشیا in در مساجد ، امکان تبدیل آن به موزه وجود دارد اظهار داشت: مسجد جامع دارای موزه ای از آثار مانند فرش ، کاشی است. و کتیبه ها همچنین پرده کعبه است که خوشبختانه روند تبدیل مساجد به موزه ادامه دارد.
این کارشناس مسئول با تأکید بر اینکه موزه های مساجد باید منبع درآمدی باشند و سطح کیفی موزه های مسجد را بالا ببرند ، تأکید کرد: مساجد باید با اختصاص بلیط بازدید از این موزه ها ، از منبع درآمد برخوردار باشند تا کیفیت موزه ها را ارتقا دهند.
انتهای پیام