همزیستی مسالمت آمیز میان پیروان ادیان گسترش یابد
همزمان با هفتصد و هجدهمین سالگرد عارف به نام خواجه نظام الدین علیا، وبینار مرکز تحقیقات معاصر کاشمر با حضور جمعی از اندیشمندان و دانشمندان ایرانی و هندی برگزار شد.
به گزارش مجله تفریحی زیباروز به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در این برنامه مفتی فاروق حسین مصباحی کاشمر، محمد اقبال از دانشگاه دهلی، محمد معروف شاه از دانشگاه پنجاب، فضه حسین قاضی شاهد شیوخ صوفیه و اندیشه های خواجو بودند. نظام الدین اولیجه صحبت کرد.
محمدعلی ربانی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی نیز در این برنامه با اشاره به جایگاه عرفا و صوفیه در سنت تاریخی و فرهنگی هندوستان گفت: یکی از طبقاتی که نامش همیشه در تاریخ هندوستان باقی مانده است. عرفای بزرگ مسلمانی بودند که توانستند علاوه بر ترویج اخلاق و معنویت، پیوندی بین همه ادیان از جمله هندوئیسم و اسلام شوند و بستری برای همزیستی با محوریت اشتراک اخلاقی فراهم کنند.
وی افزود: راز ماندگاری و توجه جامعه هند به بزرگانی چون خواجه معین الدین چشتی، علی بن عثمان هجویری، صاحب کشف المحجوب، خواجه اشرف جهانگیر سمنانی، صاحب لطیف اشرفیه و خواجه نظام الدین اولیا و دیگر مشهور هندی. عارفان نیز بابا فرید گنج شکر از بزرگان عرفای دین، پس از ایمان به خدا، خدمت به مردم بود که همواره در محتوای آنان نمود یافته و رمز ماندگاری آنان در طول تاریخ بوده است.
ربانی افزود: خواجه نظام الدین اولیا کتاب های ارزشمندی در این زمینه به رشته تحریر درآورده است که از آن جمله می توان به فواد الفواد، رحة المحبین، فضل الفواد و سیره الاولیاء اشاره کرد. کتاب فواد الفواد تألیف نظام الدین اولیا توسط عارف بزرگ امیرحسن سجزی که به سعدی از هندوستان نیز معروف است گردآوری شده است.
وی در ادامه گفت: امیرخسرو دهلوی شاگرد و شاگرد او که به طوطی هندی شهرت دارد و آثار بیشماری نیز دارد همواره گفته است که دوست دارم همه آثار من امیر حسن سجزی باشد و تنها کتاب سودمند او باشد. از من بود .. این کتاب توسط خواجه حسن نظامی به اردو ترجمه شده است و یکی از کتابهای ارزشمندی است که به تألیفات خواجه نظام الدین اولی اختصاص دارد و اطلاعات مفصلی از ملاقات با بزرگان چشتی ارائه می دهد.
رایزن فرهنگی ایران در دهلی افزود: کتاب فواد الفواد راه را به اهل رفتار نشان می دهد، شخصیتی مانند خواجه نظام الدین اولی که سلاطین به دیدار او می آمدند و علیرغم درخواست های مکرر از نزدیک شدن خودداری می کردند، بسیار متواضع بود. بر اساس خلقت خدا.» وی معتقد است در مسیر رفتاری که انسان می خواهد به وسیله آن به خدا برسد، باید به سه نکته توجه کرد که از آن جمله می توان به صبر، رضایت خداوند متعال و توکل بر خداوند متعال اشاره کرد.
ربانی در پایان سخنان خود با اشاره به پیام نخست وزیر هند به نکوداشت خواجه نظام الدین اولی و توجه وی به لزوم بکارگیری آموزه ها و دستاوردهای عرفا در جامعه هند گفت: استفاده از میراث معنوی این چالش هاست. به ویژه در اخلاق رو به رشد همزیستی میان پیروان ادیان.
همچنین ششمین نشست یادبود استاد عابدی با موضوع اسناد و آثار، منابع تاریخی دوره مغول، چالش ها و امکانات توسط انجمن یادبود استاد عابدی و رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی برگزار شد.
در این برنامه چندرا شکر، نادم رضوی، شاهد مهدی، ناندینی چترجی و محمدعلی ربانی رایزن فرهنگی کشورمان در مورد سهم اسناد مکتوب و میراث دوره مغول در تاریخ نگاری دوره اسلامی هند، آسیب ها و مشکلاتی در حفظ اسناد و مدارک خطی دوره مغول، احتمالات و ظرفیت های این اسناد در مطالعات تاریخی دوره مغول، نسخ خطی در مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی هند، کتابخانه های شخصی و ظرفیت ها و چالش های آنها در حفظ و نگهداری میراث مکتوب مورد بحث قرار گرفته است. و نسخه های خطی تاریخی
ربانی همچنین با اشاره به تجربیات موجود در ایران در زمینه حفظ اسناد، موقوفات و همچنین تشکیل انجمن نویسندگان و نویسندگان میراث خطی به عنوان دو راهکار مهم برای حفظ و احیای اسناد خطی، نسبت به همکاری تا کنون در این زمینه اشاره کرد. حفظ و استفاده از این اسناد.
انتهای پیام/