جزئیات ویژهبرنامه «حافظیه»/ پاسداشت یلدا با شعر و موسیقی و مشاعره
ویژه برنامه یلدایی «حافظیه» به تهیه کنندگی و کارگردانی کامران سیفاللهی، ساعت ۱۹ امشب و ساعت ۱۶:۳۰ روز جمعه از شبکه نسیم پخش میشود.
کامران سیفاللهی، کارگردان این برنامه یلدایی در گفتوگو با مجله تفریحی زیباروز درباره چگونگی شکلگیری این برنامه گفت: ایده ساخت و تولید برنامه «حافظیه» به سفری بازمیگردد که با مدیران شبکه نسیم به شیراز داشتیم. در این سفر، تصمیم گرفتیم برنامهای در حوزه شعر و ادبیات فارسی تولید کنیم که در آن به مفاخر شعرای فارسیزبان ِشیرازی پرداخته و اشعار آنها تحلیل و تفسیر شود. هدف اصلی این بود که یک کار فرهنگی و با کیفیت به مخاطبان ارائه شود.
او ادامه داد: پیشنهاد مدیر شبکه نسیم این بود که برنامه را در قالب مشاعره برای شب یلدا تولید کنیم. بنابراین محور اصلی «حافظیه» مشاعره و شعرخوانی بچهها است. چون این گروه سنی ذاتا شیرین و دوستداشتنی هستند، هم برنامه رنگ متفاوتی گرفته است و هم پیشبینی میکنیم مورد توجه مخاطبان واقع شود. حضور این کودکان در شب یلدا و شنیدن اشعار حافظ از زبان آنها میتواند تاثیر عمیقی بر بینندگان بگذارد.
سیفاللهی همچنین یادآور شد: با توجه به اینکه شب یلدا همزمان با شب حافظ است، به این نتیجه رسیدیم از مکان حافظیه برای ضبط برنامه استفاده کنیم. تلاش شد همه عناصر از نورپردازی، صحنهآرایی و… در راستای جذابتر شدن فضای حافظیه باشد. همچنین از دکتر اسماعیل آذر، بهعنوان چهره ممتاز عرصه فرهنگ و ادب برای میزبانی برنامه دعوت شد تا بار محتوایی برنامه بالاتر برود.
تهیهکننده و کارگردان «حافظیه» درباره بخشهای دیگر برنامه اظهار کرد: در این برنامه علاوهبر مشاعره، آیتمهای دیگری هم گنجانده شده است. خوانندگان مختلف از شیراز و استان فارس در برنامه به اجرا میپردازند. این خطه دارای موسیقی جذاب و دلنشین است که بخشی از این ظرفیت، مورد استفاده «حافظیه» قرار گرفته است.
او با اشاره به مشارکت مردم در برنامه گفت: فال با دیوان حافظ، بخشی از برنامه است که در بازار وکیل با حضور مردم ضبط شده است. نکته جالب این است که شیرازیها تسلط زیادی بر اشعار حافظ دارند و این امر برای ما بسیار جذاب بود.
این تهیهکننده درباره چگونگی انتخاب مهمانان برنامه توضیح داد: کودکان و نوجوانان، با کمک شهرداری شیراز و موسسههای فرهنگی این شهر که در حوزه پاسداشت زبان و ادبیات فارسی فعالیت میکنند، انتخاب شدند. همه مهمانان «حافظیه» به جز یک خوانننده، شیرازی هستند و فکر کنم این نکته باعث میشود مردم بیشتر با برنامه ارتباط برقرار کنند.
سیفاللهی در پاسخ به این پرسش که وجه تمایز «حافظیه» با دیگر ویژهبرنامههای یلدای تلویزیون چیست خاطرنشان کرد: مخاطب شبکه نسیم، طیف وسیعی از مردم است و هدف ما این بود تا برنامهای مناسب با ذائقه همه آنها تولید کنیم، چون اساسا شبکه نسیم دنبال این است که لحظاتی مملو از فرهنگ، هنر و فرهیختگی را فراهم آورد. در حالی که بسیاری از برنامههای شب یلدا بیشتر بر محور چهرهها متمرکز هستند، ما در «حافظیه» خواستیم به فرهنگ و ادبیات فارسی بپردازیم. این موضوع برای گروه سازنده اهمیت زیادی داشت که در این شب، حتی چهرهها هم حافظ بخوانند و فرهنگ غنی شعر فارسی را به مخاطب بشناسانند.
او درباره اهمیت فرهنگ و ادبیات فارسی در جامعه امروزی هم بیان کرد: ما نیاز داریم که فرهنگ و هنر ایرانی را بیشتر از پیش معرفی کنیم. حافظ تنها برای یک مقطع زمانی خاص نیست، بلکه در اشعار او پیامی همیشگی نهفته است. ما در حد توان تلاش میکنیم مردم را از طریق برنامههای تلویزیونی با این فرهنگ آشنا کنیم.
سیفاللهی درباره برنامه بعدی که در دست تولید دارد گفت: برنامه «حافظیه» برای شب یلدا ساخته شده است اما هدف ما ادامه تولید برنامههای مشابه و حتی بزرگتر مانند «گنج زر» برای پخش در روزهای دیگر سال است. این برنامهها در راستای حفظ و معرفی فرهنگ و ادبیات فارسی به نسل جدید هستند و امیدواریم بتوانیم به سهم خود کمک کننده باشیم.
انتهای پیام