قرار گرفتن در معرض بخار و افزایش سطوح عوامل سرطان زا با ویپینگ
مصرف سیگار الکترونیکی یا همان ویپها محبوبیت بالایی میان نوجوانان پیدا کردهاست و نگرانیها درباره استفاده جوانان از این مدل سیگارها بالا است. براساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماری، در حال حاضر سیگارهای الکترونیک محبوبترین دخانیات میان جوانان آمریکایی بهشمار میآیند و تصور میشود تهدیدی برای سلامتی ندارند.
سیگار الکترونیکی یا ویپ چیست؟
تولیدکنندهها، سیگارهای الکترونیکی را بهعنوان ابزار ترک سیگار یا کاهش مصرف آن به بازار عرضه میکنند، اما براساس دستهبندی اداره غذا و دارو آمریکا، سیگار الکترونیکی آیکاس جزء محصولات تنباکویی و دخانیات محسوب میشود. مواد داخل سیگار طعمهایی مثل خیار خنک، انبه و نعنا دارند که به ظاهر طبیعی و بیضرر میآیند اما مواد داخل JUUL به اندازه یک بسته سیگار بیستتایی حاوی نیکوتین است.
مصرف کنندگان سیگار الکترونیکی در معرض فلزات سمی قرار دارند
یک مطالعه جدید نشان می دهد نوجوانانی که مرتباً سیگار الکترونیکی دود می کنند، خود را در معرض فلزات مضری مانند سرب و اورانیوم قرار می دهند.به گزارش خبرنگار مهر به نقل از هلث دی نیوز، نتایج نشان میدهد که سطح سرب در ادرار در بین استعمال کنندههای متناوب سیگارهای الکترونیکی ۴۰ درصد و در بین استعمال کنندههای مکرر سیگارهای الکترونیکی ۳۰ درصد بیشتر از استعمال کنندههای گاه به گاه سیگارهای الکترونیکی است.
محققان گزارش دادند که سطح اورانیوم ادرار در بین استعمال کنندههای مکرر سیگارهای الکترونیکی دو برابر بیشتر از استعمال کنندههای گاه به گاه بود.به گفته محققان، قرار گرفتن در معرض این نوع فلزات سنگین میتواند به مغز در حال رشد نوجوانان آسیب برساند و منجر به مشکلات فکری و اختلالات رفتاری شود. این فلزات همچنین خطر مشکلات تنفسی، سرطان و بیماریهای قلبی را افزایش میدهند.
دکتر «هانگینگ دای»، سرپرست تیم تحقیق و معاون پژوهشی مرکز پزشکی دانشگاه نبراسکا، گفت: «استفاده از سیگار الکترونیکی در دوران نوجوانی ممکن است احتمال قرار گرفتن در معرض فلزات را افزایش دهد، که میتواند بر رشد مغز و اندام تأثیر منفی بگذارد.»محققان در یک نشریه خبری افزودند: «این یافتهها مستلزم تحقیقات بیشتر، مقررات مصرف سیگار و مداخلات هدفمند در سلامت عمومی برای کاهش مضرات بالقوه استفاده از سیگار الکترونیکی، بهویژه در میان نوجوانان است».
محققان گفتند، حدود ۱۴ درصد از دانشآموزان دبیرستانی، یعنی بیش از ۲ میلیون، در سال ۲۰۲۲ و بیش از ۳ درصد از دانشآموزان دبیرستانی، یعنی حدود ۳۸۰۰۰۰، از سیگار الکترونیکی استفاده کردند.به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده، فلزات سنگین مانند نیکل، قلع و سرب قبلاً در بخار سیگار الکترونیکی به همراه بسیاری از مواد شیمیایی بالقوه مضر دیگر یافت شدهاند.
برای این مطالعه، محققان دادههای ۲۰۰ نوجوان استعمال کننده سیگار الکترونیکی را تجزیه و تحلیل کردند. نمونه ادرار آنها برای وجود کادمیوم، سرب و اورانیوم مورد آزمایش قرار گرفت.محققان دریافتند افرادی که طعمهای شیرین را ترجیح میدهند نسبت به کسانی که طعم منتول یا نعناع را انتخاب میکنند، ۹۰ درصد سطح اورانیوم بیشتری در ادرار خود داشتند.محققان میگویند: «طعم شیرین سیگارهای الکترونیکی میتواند اثرات نیکوتین را سرکوب کرده و اثرات تقویتکننده آن را افزایش دهد و موجب افزایش پتانسیل اعتیاد شود.».
سکته مغزی، سکته قلبی و استفراغ از خطرات و مضرات ویپ
مطالعات بیشتری برای تعریف بهتر ارتباط بین بیماریهای قلبی عروقی و سیگار الکترونیکی مورد نیاز است. بر اساس یک نظرسنجی در سال احتمال حمله قلبی در بین مصرف کنندگان سیگار الکترونیکی در مقایسه با افراد غیر سیگاری ۴۲ درصد افزایش یافته است. مطالعهای در سال ۲۰۱۹ نشان داد، مصرفکنندگان دوگانه سیگارهای الکترونیکی و سیگارهای قابل احتراق نسبت به افرادی که فقط سیگارهای سنتی مصرف میکنند، «به طور قابلتوجهی شانس ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی» را دارند. تحقیقات در مورد مضرات ویپ و سیگارهای الکترونیکی و خطر سکته مغزی هنوز کامل نیست. مطالعات نشان میدهد که ویپ بر پوشش رگهای خونی تاثیر گذاشـته و آنها را سفت میکند. این یک عامل خطر برای سکته محسوب میگردد
مضرات و عوارض سیگار الکترونیکی چیست؟
تولیدکنندهها ادعا دارند سیگارهای الکترونیک، به اندازه سیگار مضر نیستند و خطرات سلامتی مصرف دخانیات را دور میزنند، بههمین دلیل میتوانند جایگزین سالمی برای سیگار باشند. شاید ترک سیگار با سیگار الکترونیکی به بعضی افراد کمک کردهباشد، اما شواهد حاکی از خطرات و مضرات جدی سیگارهای الکترونیک هستند، بهخصوص برای افرادی که سیگار سنتی مصرف نمیکنند، مصرف سیگار الکترونیکی بیشتر از سودش، ضرر دارد. اگر در میان اطرافیان خود فردی را میشناسید که از عوارض مصرف سیگار الکترونیکی رنج میبرد، توصیه میکنیم از استفاده کنید که امکان استفاده از آن در سایت دکترتو وجود دارد.
۱. تأثیر مصرف سیگار الکترونیکی روی قلب
مطالعات اولیه نشان میدهند که مصرف ویپ خطرات بالقوهای برای سلامت قلب دارد. ذرات آئروسل مایع الکترونیکی حاوی ریز ذرات، عامل اکسیداسیون، آلدهیدها، و نیکوتین هستند. زمانیکه این مایع استنشاق شود، آئروسلها بر سیستم گردش خون و قلب تأثیر میگذارند.
در هر یک پُکی که فرد به ویپ میزند، نیکوتین موجود در آن موجب بالا رفتن ضربان قلب و افزایش فشارخون میشود و در نهایت در بلندمدت بر سلامت قلب تأثیر منفی میگذارد. احتمال ابتلا به بیماری قلبی در افرادی که سیگار معمولی میکشند یا سیگار الکترونیکی مصرف میکنند، به یک اندازه است. البته شواهد پژوهشی نشان میدهد که مصرف سیگارهای الکترونیکی میتواند موجب افزایش ریسک سکته مغزی، حمله قلبی و بیماری قلبی گردد.
۲. تأثیر مصرف سیگار الکترونیکی روی ریه
براساس یافتههای پژوهشی، مصرف ویپ تأثیرات منفی بر ریهها میگذارد، اما هنوز اطلاعات و دادهها در این زمینه کافی نیستند. در سال ۲۰۱۵، تأثثیرات مایع اسانسدار ویپها بر سلولهای ریه انسان و موش بررسی شد و عوارضی مثل مسمومیت، اکسیداسیون و التهاب در هر دو سلول موجود زنده بهدستآمد. البته نمیتوان این نتایج را به مصرف ویپ در زندگی واقعی تعمیم داد.
در سال ۲۰۱۸، عملکرد ریه ۱۰ نفر که هرگز سیگار نکشیده بودند، بلافاصله پس از مصرف مایع فلوید حاوی نیکوتین و فاقد نیکوتین بررسی شد. در این آزمایش عملکرد ریه در هر دو حالت مصرف مایع نیکوتیندار و فاقد نیکوتین در مقایسه با افراد سالم از حالت نرمال خارج شدهبود. البته باتوجه به محدود بودن جامعه آماری این پژوهش، نمیتوان نتایج آن را به همه افراد جامعه و مصرفکننده تعمیم داد.
۳. تأثیر مصرف سیگار الکترونیکی روی دندان و لثه
به نظر میرسد مصرف ویپ تأثیرات مخرب و مضری بر بهداشت دهان داشتهباشد. مطالعهای که در سال ۲۰۱۸ انجام شد، نشانمیدهد قرار گرفتن در معرض آئروسل سیگارهای الکترونیکی باعث میشود سطوح دندان بیشتر مستعد ایجاد باکتری باشد. بهعلاوه مصرف ویپ میتواند ریسک پوسیدگی دندان را افزایش دهد.
در مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۶ هم ثابت شد که مصرف این مدل سیگارها موجب التهاب لثه میشود . التهاب لثه خود عامل رشد بیماریهای دندانی است. سوزش و تحریک لثهها، گلو و دهان از دیگر عوارض این سیگارها هستند. گفتهمیشود سیگارهای الکترونیکی نیکوتیندار و فاقد نیکوتین هر دو، بافت و سلولهای دهانی افراد غیرسیگاری را هم از بین میبرند.
سیگارهای الکترونیکی و ویپینگ با بدن چه میکند؟
نیکوتین و سایر مواد شیمیایی موجود در ویپها بر چندین سیستم بدن، بهویژه بر ریهها، مغز و دهان تاثیر منفی میگذارند. برخی از مواد شیمیایی امکان دارد برای مصرف بیخطرتر باشند، اما زمانی که گرم و تبخیر گردند، برای استنشاق بسیار سمی خواهند شد. ویپینگ با ایجاد التهاب به ریهها آسیب میرساند که امکان دارد منجر به زخم دائمی شود. همچنین ممکن است آسم را بدتر و فرد را مستعد ابتلا به عفونت ریه کند. از مضرات ویپ باید به آسیبرسانی به مغز بخصوص در جوانان اشاره کرد.
اختلالات خلقی، مشکلات حافظه و کنترل ضعیف تکانه از مضرات ویپ بر مغز به شمار میرود. بیماری لثه، حفره و از دستدادن استخوانی که دندانها را به فک متصل میکند از جدیترین مضرات ویپ محسوب میگردد. نیکوتین جریان خون به لثهها را کاهش و سایر مواد شیمیایی سمی خطر ابتلا به بیماریهای لثه را افزایش میدهد. تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز از مضرات ویپ محسوب میشود. سیستم ایمنی ضعیف مبارزه با عفونتهای ویروسی را سختتر خواهد کرد و ابتلا به بیماریهای عفونی را بشدت افزایش میدهد. محققان هنوز در حال مطالعه در مورد تمام قسمتهایی از بدن هستند که ویپ بر آنها تاثیر میگذارد. بخار دست دوم بیضرر نیست و امکان دارد حاوی نیکوتین، بنزن و دی استیل باشد.