تاثیر بردوفیکس – حشره کش تری فلورالین بر کنترل حشرات

بررسی انواع آفت کش ها و مبارزه شیمیایی | معرفی بردوفیکس

بطور تقریبی حدود یک سوم از محصولات کشاورزي در مراحل داشت و برداشت توسط آفات (حشرات، بیمارگرها، علفهاي هزر و سایر عوامل خسارت زا) از بین میروند. مبارزه شیمیایی و استفاده از حشره کش نه بهترین روش، بلکه متاسفانه امروزه کاربردي ترین سلاح در مبارزه با آفات یه شمار می رود.

آفت کش چیست؟

به گروهی از مواد شیمیائی گفته می شود که به منظور نابود ساختن و یا کنترل جمعیت انواع آفت ها از قبیل انواع حشرات، علفهاي هرز، عوامل بیماریزا و امثال آن تهیه و تولید می شود. تری فلورالین نمونه ای از آفت کش ها می باشد.

تاریخچه آفت کش ها

  • قدمت مبارزه شیمیایی با آفات و بیماریها به بیش از 1000 سال قبل از میلاد میرسد.
  • هومر شاعر و مورخ یونانی در 1000 سال قبل از میلاد در مورد کنه کش هاي گوگردي و خاصیت تدخینی آنها نوشته است.
  • چینی ها در قرن 16 میلادي استفاده از ترکیبات آرسنیکی مخلوط با عسل را در مبارزه با مورچه توصیه کردند.
  • در قرن 17 میلادي براي مبارزه با مگس گیلاس از نیکوتین استفاده می شد.
  • در قبل از قرن 18 میلادي توسط ایرانیان و قبایل قفقاز نیز از گرد گلهاي داوودي به عنوان حشره کش استفاده می شد.
  • د.د.ت به عنوان اولین ترکیب شیمیایی در سال 1874 ساخته شد ولی در سال 1939 به خاصیت حشره کش آن پی بردند.

خصوصیات یک آفت کش شیمیایی مناسب:

  • روي آفت هدف تاثیر کافی داشته باشد.
  • روي محصول سمپاشی شده تاثیر نا مناسب نداشته باشد.
  • روي حشرات مفید، اثر سوء نداشته باشند.
  • از نظر اقتصادي مقرون به صرفه باشد.
  • در محصولات و مواد غذایی طعم و بوي نامطبوع ایجاد نکند.
  • تحت شرایط جوي مختلف سمیت خود را علیه آفات هدف حفظ کند.
  • بی خطر براي انسان و دام در شرایط سمپاشی و نگهداري.
  • در محیط اسیدي و قلیایی به سرعت تجزیه نشود.
  • در اکوسیستمهاي کشاورزي و غیر کشاورزي و خصوصاً در زنجیره غذایی ایجاد اختلال نکند و روي انواع موجودات از جمله آبزیان، زنبور عسل و غیره اثر نامطلوب نداشته باشد.

نامهاي مختلف یک آفت کش:

توسط موسسه سازنده ترکیب، معرفی و سپس به موسسه استاندارد جهانی (ISO) پیشنهاد می شود تا مورد تایید قرار گیرد.

– اطلاعاتی در مورد ساختار شیمیایی نمی دهد.

– هر ترکیب آفت کش معمولا داراي یک نام عمومی است. مثال ترکیب علف کش گلیفوزیت

– اسامی تجارتی براي هر ترکیب معمولا متعدد هستند (کارخانه جات مختلف، فرمولاسیون هاي مختلف). مصرف کنندگان معمولا با این اسامی کار می کنند. مثال علف کش رانداپ که نام تجاري گلیفوزیت است.

– حرف اول نام تجارتی معمولاً بزرگ نوشته می شود.

– علامت R روي نام تجارتی مخفف کلمه Rigestered یا ثبت شده است.

– بیان کننده اجزاء تشکیل دهنده ساختار شیمیایی آفت کش و نحوه قرار گرفتن آنها نسبت به هم می باشد. مثال ان- فسفونومتیل گلایسین که نام شیمیایی علف کش رانداپ است.

فرمولاسیون آفت کشها:

فرمولاسیون به معناي تغییراتی است که روي سموم جهت بهبود شرایط نگهداري، مصرف، تاثیر و ایمنی اعمال می شود. هدف از آن تسهیل کاربرد ، اصلاح خواص فیزیکی ، افزایش تاثیر بر آفات و کاهش خطرات زیست محیطی است. براي فرمولاسیون، سموم با مواد غیر فعالی (غیر سمی) مخلوط می شوند که سازگاري فیزیکی و شیمیایی با ماده سمی داشته باشند.

ترکیبات مورد استفاده در فرمولاسیون سموم:

1) مواد فعال کننده : این ترکیبات به منظور ایجاد تغییرات در دامنه تاثیر سم، افزایش حلالیت سم در آب یا چربی، کمک به نفوذ بهتر سم به نقطه اثر مورد نظر، اضافه می شوند.

2) مواد بهبود کننده شرایط سم پاشی: این ترکیبات باعث اصلاح چسبندگی و پخش شوندگی سم در سطح مورد نظر و کاهش بادبردگی و تبخیر سم میگردند.

انواع فرمولاسیون آفت کشها:

الف- فرمولاسیونهاى قابل اسپرى شامل :

  • مایعات محلول در آب (L) : (Water Soluble) یا (WS) یا (SL) : با کمترین همزدن در آب، کاملاً مخلوط مىشوند و زمانىکه حل شدند، نیازى به همزدن بیشتر ندارند.
  • پودرهاى محلول در آب (WSP) : (Water Soluble Powder) : ذرات جامد ریز و به صورت خشک بوده که کاملاً در آب حل مىشوند. براى حل کردن اینها در آب، بایستى به میزان زیادى آنها را به هم زد، اما پس از حل شدن براي همیشه به همین صورت باقى مىمانند. این سموم در مخزن سمپاش بهصورت زلال و صاف هستند.
  • مواد امولسیونه در آب (E) : (Water emulsifiable concentrates) یا (EC) : مایعاتى آب محاصره روغنی هستند که در آب پخش شده و به وسیله مىشوند و در مخزن شیرىرنگ هستند.
  • پودرهاى وتابل (WP) : (Wettable powders) : ذرات جامد ریزى هستند که حاوى نوعى حملکننده خشک و عوامل پخشکننده هستند. توصیه معمول این است که آنها را قبل از ریختن به داخل مخزن با کمى آب مخلوط کرده و سپس آن را به مخزن سمپاش بریزند. در مخزن سمپاش آنها را بایستى به میزان زیاد و بهطور مداوم بههم زد.
  • مایعات قابل پخش در آب (WDL) : (Water dispersable liquids) : ذرات جامد کوچکى هستند که به راحتى در آب پخش و سوسپانسیونه مىشوند و در مخزن سم به رنگى شیرى کدر ظاهر مىشود.
  • گرانولههاى قابل پخش در آب(Water dispersable granules) : ذرات بسیار ریز جامدى هستند که به سهولت و سرعت در آب پخش مىشوند و به راحتى از قوطى خارج مىشوند. لذا کار کردن با آنها راحتتر از پودرهاى وتابل و مایعات با قابلیت پخش مىباشد.

ب- فورمولاسیون خشک:

از آنجا که این فرمولاسیونها را مىتوان بدون رقیق کردن در آب مستقیماً از بسته حاوى سم، در مزرعه پاشید، معمولاً درصد ماده مؤثر آنها پائین است .

  • گرانولهها (G) : فرمولاسیون خشک هستند که داراى ذراتى مجزاء به اندازه 10 میلىمتر مکعب مىباشند. مواد متفاوتى همچون مینرالهاى رس، پلیمرهاى نشاسته، کودهاى شیمیائى و بقایاى گیاهى بهعنوان ترکیبات گرانول استفاده مىشوند.
  • حبهها (P) : فرمولاسیونهاى خشک با ذرات مجزاء در مخلوط هستند که معمولاً اندازه آنها بزرگتر از 10 میلىمتر مکعب است.

عوامل موثر در بازدهی بهتر ترکیبات شیمیایی:

  • رطوبت نسبی هوا: بیشتر در جذب سموم سیستمیک و نفوذي اهمیت دارد و در مورد سموم تماسی اثر چندانی ندارد .
  • نور خورشید: مستقیماً بر دوام سم روي سطوح سم پاشی موثر است زیرا اشعه ماوراي بنفش خورشید، باعث شکسته شدن مولکول ماده سمی و در نتیجه کاهش اثر بخشی آن میگردد.
  • جریان باد: باعث جابجایی ذرات سم (بیش از 10 کیلومتر در ساعت) شده و از طرفی موجب پخش غیر یکنواخت و بادبردگی سموم می شود.
  • ساختمان فیزیکی گیاه: لیز خوردن ذرات سمی در برگهاي مومی، و همچنین تراکم بالاي برگ گیاهان و عدم دسترسی همه برگها به سم، میزان تاثیر صم را کاهش می دهد.
  • درجه حرارت محیط: دماي بالا می تواند موجب تبخیر ذرات سمی قبل از رسیدن به هدف گردد.
  • غلظت و حجم سم مصرفی: در گیاهان زراعی بر حسب واحد وزن یا حجم در واحد سطح باید محاسبه دقیق شود.

طبقه بندي سموم آفت کش:

آفت کش ها براساس ویژگی ها و جنبه هاي خاص آنها به اشکال مختلف طبقه بندي می شوند.

الف) طبقه بندي بر اساس نحوه ورود سم به بدن آفت:

  • سموم گوارشی: جذب از طریق دیواره لوله گوارش حشرات صورت گرفته و عمدتاً علیه حشرات با قطعات دهانی ساینده بکار می روند.
  • سموم تماسی: از طریق جلد وارد بدن آفت یا بیمارگر می شوند.
  • سموم تدخینی : سمومی هستند که بصورت گاز متصاعد می شوند.

ب) طبقه بندي سموم بر اساس نحوه حرکت در گیاه:

  • سموم سیستمیک : ممکن است داراي خاصیت گوارشی ، تماسی ، تدخینی یا همه آنها باشند. اثرات آفت کشی آنها با شسته شدن از بین نمی رود و تحرك آنها از طریق شیره گیاهی باعث رسیدن سم به قسمتهاي سم پاشی نشده می شود. پایداري نسبتاً طولانی در گیاه داشته و معمولاً به دلیل کم بودن خاصیت تماسی و جذب سریع توسط گیاه خطر کمتري براي حشرات مفید دارند.
  • سموم نفوذي یا نیمه سیستمیک : همانند سموم سیستمیک می توانند خواص تماسی ، گوارشی یا تدخینی داشته باشند. در گیاه جابجایی اندك داشته و بندرت از طریق شیره گیاهی منتقل می شوند

ج) طبقه بندي سموم از لحاظ نوع موجودات زنده تحت تاثیر:

حشره کش ها، کنه کش ها، نماتد کش ها، قارچ کش ها، علف کش ها، موش کش ها، حلزون کش ها و غیره.

د) طبقه بندي سموم بر اساس ساختار شیمیایی :

 ترکیبات معدنی و ترکیبات آلی( ترکیبات آلی طبیعی از جمله روغن هاي طبیعی و سموم گیاهی و ترکیبات آلی مصنوعی از جمله نظیر ترکیبات کلره، کارباماتها، آلی فسفره، پیروتیروییدهاي مصنوعی.

بردوفیکس چیست و چه کاربردی دارد؟

بردوفیکس ، یک محلول بسیار قوی قارچ‌ کش و باکتری کش از ترکیبات مس است که ، به نوعی هم می شود گفت دارای اثر حفاظتی تماسی است . در اغلب مواقع از محلول بردو‌‌فیکس برای پیشگیری و درمان انواع بیماری ها و قارچ ها و آفت ها استفاده می کنند و تاثیرات چشم گیری هم دارد. باید گفت که محلول قارچ کش بردوفیکس جز سموم معدنی است که ، امروزه برای افرادی که می‌خواهند کشاورزی ارگانیک داشته باشند بسیار توصیه می‌شود.

نکته بسیار مهم درباره این محلول قارچ کش این است که ، اثرات مخربی بر روی انسان و محیط زیست ندارد و هم چنین برخلاف سایر سم ها و محلول های قارچ کش و باکتری کش، مواد باقی مانده آن ها محیط زیست را تهدید نمی کند.

محلول بردوفیکس چه خواص فیزیکی و شیمیایی دارد؟

ویژگی های ظاهری محلول بردو به این صورت است که بردو ، ماده‌ ای آبی رنگ بوده و ماده ژلاتینی با دانه‌ بندی خیلی ریز و چسبندگی بسیار زیاد می‌باشد. پس از آن که محلول بردو روی گیاهان پاشیده می شود ، در اثر رطوبت این محلول به تدریج تبدیل به ترکیبات کمپلکسی می‌شود که در ادامه این فعالیت یون مس آزاد می‌کند. محلول بردو در حالت سوسپانسیون ، بدون بافت کریستالی است و به‌ صورت توده به هم‌ چسبیده و یک نواخت روی گیاه کاملا می‌نشیند. در حالی‌ که ، سایر ترکیبات مسی مانند اکسی کلرور مس، به دلیل داشتن بافت کریستالی، ذراتی جدا از هم داشته و کتر بر روی گیاه می‌ نشینند.

ویژگی های محلول بردوفیکس:

 ماندگاری بالا:

اولین ویژگی این محلول فوقالعاده ، داشتن ماندگاری بسیار بالا است که حتی بعد از بارش‌ های طولانی روی گیاهان باقی می‌ماند.

جلوگیری از سرما زدگی:

دومین ویژگی مهم محلول بردو این است که از گیاهان در مقابل سرما زدگی های شدید مقاومت می‌کند و دلیل آن هم این است که ، باکتری‌ هایی که هسته اولیه بلور یخ را تشکیل می‌دهند را از بین می‌برد ، و همین کار اثرات منفی ناشی از سرما زدگی را کاهش می‌دهد.

باعث دوری حشرات از گیاه می‌شود:

محلول بردوفیکس برای حشراتی مانند زنبور عسل بی خطر بوده است و دافع حلزون و حشراتی مانند زنجرک و موریانه است. نکته قابل ذکر این است که این محلول قارچ کش برای آبزیان بسیار خطرناک است و باعث مرگ آن ها می‌شود.

نکته: محلول قارچ کش بردو در فروشگاه های کشاورزی در طبقه بندی سالم ترین سم های کوجود در سطح یازار می‌باشد.

محلول بردوفیکس چه کاربردی دارد؟

از این محلول قارچ کش در تنه درختان ميوه هسته‌ دار، بيماری غربالی در درختان ميوه، پيچيدگی برگ در هلو، گموز مرکبات، گموز در پسته، پوسيدگی فيتو فترايی طوقه درختان هسته ‌دار و دانه ‌دار ، پوسیدگی میوه درخت انار، شانکر سيتوسپورايی درختان ميوه ، شانکر باکتريايی ليموترش، آتشک درختان ميوه دانه‌دار، لکه‌ آجری در بادام و آنتراکنوز در گردو مورد استفاده قرار می‌گیرد. هم چنین در ادامه باید گفت که بسیاری از باغدارانی که باغ انار دارند ، از این سم برای کنترل و مبارزه با قارچ‌ های درخت انار استفاده می کنند.

زمان مصرف بردوفیکس

1- بعد از ریزش 70 درصد برگ ها (بردوفیکس 10 در 1000)

2- قبل از تورم جوانه ها (بردوفیکس 10 در 1000)

3- بعد از ریزش گلبرگ ها (بردوفیکس 5 در 1000)

4- بعد از تشکیل میوه (بردوفیکس 5 در 1000)

دو نکته بسیار مهم در رابطه با استفاده از محلول بردو وجود دارد که باید حتما رعایت شود:

    نکته اول این است که مخزنی که محلول بردو فیکس از آن سم پاشی می‌شود ، باید دارای هم زن باشد تا از ته نشین شدن محلول جلوگیری شود و اگر مخزن شما همزن مناسب ندارد می‌توانید از یک تکه چوب و یا با استفاده از یک بیل محلول داخل مخزن را هم بزنید.

    در فصل خزان برگ ها شاهد ریزش برگ درختان بر روی زمین هستیم و نکته دوم این است که شما باید برگ هایی که بر روی زمین ریخته اند را هم سم پاشی و قارچ کشی کنید تا قارچ ها و باکتری ها از طریق برگ و خاک آلوده به درختان و سایر گیاهان انتقال پیدا نکند.

دکمه بازگشت به بالا