کارهای ممنوعه در دوران بارداری + فعالیت های پرخطر و مضر

بسیاری از زنان در دوران بارداری نیز خودشان را مسئول رسیدگی به کارهای خانه می‌دانند و از کارهای ممنوعه در دوران بارداری اطلاعی ندارند. اگرچه این موضوع قابل درک است، اما لازم است بدانید که برخی از کارهای خانه در دوران بارداری ممکن است برای شما و کودکتان خطرات جدی به دنبال داشته باشد. بهتر است در دوران بارداری برای حفظ سلامت خود و کودکتان از همکاری و مشارکت همسر و خانوادۀ خود در کارهای خانه استفاده کنید و نسبت به خطرات احتمالی برخی از کارهای خانه در دوران بارداری آگاهی داشته باشید. در این مطلب با کارهای خطرناک امور خانه و نکاتی برای راحتی بیشتر در انجام آنها آشنا خواهید شد.

کارهای خطرساز مربوط به امور خانه‌

دوران بارداری برای شما همراه با اضافه وزن و مشکلاتی است که می‌تواند انجام امور روزمرۀ خانه را برای شما کمی سخت کند. اما بسیاری از زنان به این موضوع توجه نمی‌کنند و مثل قبل به انجام کارهای خانه ادامه می‌دهند. باید توجه داشته باشید که برخی از کارهای خانه می‌تواند برای سلامت شما و جنین خطرناک باشد یا مشکلاتی را برای شما به دنبال داشته باشد. برخی از فعالیت‌هایی که بهتر است در دوران بارداری از آنها پرهیز کنید، در زیر آمده است:

بارداری |دوران بارداری

بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین

وزن و اندازۀ مشخصی برای بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین در بارداری وجود ندارد. در دوران بارداری شما با رشد کودک و افزایش وزن خودتان، کشش و فشار زیادی بر روی کمر احساس خواهید کرد. بلند کردن نوزاد خردسال، بلند کردن کیسۀ برنج، جابه‌جا کردن مبلمان یا حمل خرید‌های روزمره می‌تواند فشار بیشتری به کمر شما وارد کند و این امر می‌تواند باعث وارد آمدن آسیب جدی به کمر شما شود. برخی از پزشکان احتمال می‌دهند که بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین ممکن است باعث زایمان زودرس، خونریزی یا پاره شدن کیسۀ آب شود.

کار با مواد شوینده

شست‌وشو و نظافت خانه موضوع مهمی است. اما باید توجه کنید که برخی از شوینده‌ها در دوران بارداری می‌تواند خطراتی را برای شما و جنین داشته باشد. بهتر است تا حد امکان، کار با شوینده‌های قوی مثل جرم‌گیرها یا لوله بازکن‌ها را به همسر خود بسپارید و زمان استفاده از سفید کننده‌ها و سایر مواد شوینده، مقدار کمی از آنها را به کار ببرید. همچنین هنگام مصرف، از ماسک و دستکش استفاده کنید و پنجره‌ها را نیز باز بگذارید تا جریان هوای کافی وجود داشته باشد.

کار روی نردبام یا چهارپایه

بالا رفتن از نردبام برای درآوردن پرده‌ها یا رفتن روی چهارپایه برای برداشتن یک ظرف از داخل کابینت در دوران بارداری اصلاً کار عاقلانه‌ای محسوب نمی‌شود. همۀ کارهایی که نیاز به حفظ تعادل دارند در دوران بارداری خطرناک است، زیرا وضعیت و مرکز ثقل بدن شما در این دوران تغییر کرده است و همین موضوع، حفظ تعادل را برای شما سخت‌تر می‌کند. افتادن از روی نردبام یا چهارپایه ممکن است خطر جدی برای شما و جنین به دنبال داشته باشد.

ایستادن زیاد هنگام کار

بعضی از کارهای خانه مثل آماده کردن غذا یا شستن ظرف‌ها نیاز به ایستادن طولانی‌مدت روی پاها دارد. بهتر است در دوران بارداری از انجام این کارها پرهیز کنید. شاید پختن غذاهایی که نیاز به ایستادن طولانی‌مدت کنار اجاق گاز را نداشته باشد، جایگزین مناسبی برای این دوران باشد. همچنین برای شستن ظرف‌ها یا انجام سایر کارهای آشپزخانه می‌توانید از یک صندلی استفاده کنید تا هنگام کار کردن روی آن بنشینید.

جارو کردن و نظافت زمین

هنگام جارو کردن یا شستن زمین ممکن است مدت زیادی کمر خود را در حالت خمیده نگه دارید. این حالت، فشار زیادی به کمر شما وارد می‌کند و می‌تواند باعث شدیدتر شدن درد‌های کمر شما در طول شب و در نتیجه مشکل و اختلال در خوابتان شود. بهتر است این نوع کارها را تا حد امکان کم کنید و از وسیله‌هایی برای نظافت استفاده کنید که بلندی دستۀ آن مناسب قد شماست تا هنگام کار کردن، کمر خود را خم نکنید.

انجام ورزش‌های سنگین و شدید ممنوع است!

وقتی سخن از فعالیت به میان می‌آید اولین چیزی که به ذهن همه ما خطور می‌کند، فعالیت‌های جسمی و بدنی است. درباره فواید ورزش زیاد گفتیم و زیاد شنیدید. ورزش کردن در دوران بارداری نیز فواید زیادی دارد اما انجام برخی فعالیت‌های ورزشی در این دوران اصلاً توصیه نمی‌شود. علاوه بر آن برخی بانوان به دلیل شرایط خاص جسمی ممکن است نیاز به استراحت مطلق داشته باشند و انجام هر گونه فعالیت ورزشی برای آن‌ها ممنوع باشد. اما به طور کلی بهتر است بانوان باردار طی دوران حاملگی از انجام ورزش‌های خطرناک و پرریسک خودداری کنند. ورزش‌هایی که احتمال ضربه به شکم بانوی باردار در آن‌ها وجود دارد ممنوع است. از جمله این ورزش‌ها می‌توان به ورزش‌های توپی مانند فوتبال، هندبال، بسکتبال و والیبال اشاره کرد.

همچنین ورزش‌های مانند ورزش‌های رزمی که احتمال ضربه و آسیب به بانوی باردار در آن‌ها زیاد است نیز هرگز توصیه نمی‌شود. بنابراین اگر جزو آن دسته از بانوانی هستید که علاقه‌مند به ورزش‌های مانند بوکس، کاراته، جودود، تکواندو و غیره هستید پیشنهاد می‌کنیم این ورزش‌ها را طی دوران مخاطره‌آمیز بارداری ترک کنید و برای حفظ سلامتی، تناسب اندام و آمادگی جسمانی خود به سراغ ورزش‌های کم‌خطرتر مانند، پیاده‌روی، یوگا و شنا روی بیاورید.

همچنین اگر ورزشکار حرفه‌ای هستید توجه داشته باشید که تمرینات شدید ممکن است خطر جدایی زودهنگام جفت از دیواره رحم را افزایش دهد. جدا شدن جفت از دیواره رحم ممکن منجر به زایمان زودرس، تولد نوزاد زودرس و یا سقط جنین شود. فراموش نکنید در دوران حاملگی بدن شما آسیب‌پذیرتر است و به دلیل تغییرات شدید هورمونی، عضلات و ماهیچه‌های بدن شما شل‌تر از قبل خواهد بود. علاوه بر این انجام ورزش‌هایی که احتمال سقوط در آن‌ها وجود دارد نیز جزو لیست ورزش‌های ممنوعه دوران بارداری خواهد بود. بنابراین در دوران حاملگی انجام ورزش‌های مانند اسب‌سواری، اسکی، اسکیت، صخره‌نوردی و … به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

بلند کردن اجسام سنگین چه به عنوان بخشی از فعالیت‌های ورزشی و چه در فعالیت‌های عادی روزمره ممنوع است. بلند کردن اجسام سنگین می‌تواند باعث کشیده شدن عضلات، پاره شدن فتق، زایمان زودرس، سقط جنین و یا تولد نوزاد کم وزن شود. از این رو ورزش‌های بدنسازی و وزنه‌برداری در این دوران باید محدود به فعالیت‌های کم‌خطر مانند نرمش و حرکات کششی شود.

انجام ورزشی‌هایی که مستلزم حبس طولانی مدت نفس هستند در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. همچنین از ورزش کردن در مکان‌هایی که تهویه مطبوع ندارند و مکان‌های بسیار گرم و مرطوب که باعث تنگی نفس می‌شوند، باید اجتناب کرد. ورزش‌هایی مانند غواصی، اسکی روی آب، هاکی، ژیمناستیک، پرش ارتفاع، دوچرخه‌سواری و تنیس برای دوران بارداری مناسب نیستند و جزو ورزش‌های خطرناک برای دوران حاملگی محسوب می‌شوند.

مصرف نوشیدنی‌های الکلی را ترک کنید

اگر به عنوان یک مادر سلامت جنین برای شما مهم است، حداقل طی دوران بارداری مصرف نوشیدنی‌های الکلی را ترک کنید. مصرف نوشیدنی‌های الکلی می‌تواند فرایند رشد جنین را مختل کند. مصرف مشروبات الکلی همچنین ممکن است منجر به تولد نوزادانی با سندروم جنینی الکل (FAS) شوند. این سندروم می‌تواند باعث تولد نوزاد با وزن کم شود همچنین کودکان مبتلا به سندروم FAS دارای مشکلات رفتاری هستند و نسبت به همسالان خود رشد و تکامل کمتری دارند و در یادگیری ناتوان‌تر از همسالان خود هستند. فراموش نکنید که حتی مصرف کم الکل نیز می‌تواند برای سلامت جنین خطرآفرین باشد. تحقیقات نشان داده است که هیچ سطح ایمنی از مصرف الکل در بارداری وجود ندارد. برای ترک مصرف مشروبات الکلی در دوران بارداری می‌توانید از مشاوره یک روانشناس بهره بگیرید و همچنین همراهی و کمک اطرافیان در این زمینه بسیار موثر خواهد بود.

نکاتی برای راحتی بیشتر در انجام امور خانه

قابل درک است که برخی از زنان نمی‌توانند از انجام کارهای خانه، حتی در دوران بارداری چشم‌پوشی کنند. اما بهتر است نکاتی را برای کاهش خطر و مشکلات ناشی از کارهای خانه در دوران بارداری رعایت کنید تا سلامت خود و جنینتان را حفظ کنید. برخی از این نکات که می‌تواند در داشتن آسایش بیشتر برای انجام امور خانه به شما کمک کند، در زیر آمده است:

  • با همسرتان صحبت کنید و از او بخواهید در این دوران برای حفظ سلامت کودکتان، مشارکت بیشتری در کارهایی داشته باشد که برای شما خطرناک است.
  • مادر، خواهر و دوستانتان مشتاق کمک به شما هستند و می‌توانند در بسیاری از کارها به شما کمک کنند، بنابراین برای کمک خواستن از آنها خجالت نکشید.
  • خرید‌های خانه را به همسرتان واگذار کنید یا او را نیز همراه خود به خرید ببرید تا در حمل کیسه‌های خرید یا هر وسیله‌ای به شما کمک کند.
  • نظافت سرویس‌های بهداشتی، کف زمین و اجاق گاز را که نیاز به استفاده از مواد شویندهٔ خطرناک دارد را به همسر خود بسپارید.
  • اگر کودک دیگری دارید، بهتر است به او آموزش بدهید تا خودش برخی از کارها را مثل دستشویی رفتن و جمع کردن وسایل بازی انجام دهد.
  • سعی کنید بیشتر کارها را به صورت نشسته انجام دهید. سبزی خرد کردن یا اتو کردن لباس‌ها به صورت ایستاده می‌تواند فشار زیادی به پا و کمر شما وارد کند.
  • در طول روز استراحت کافی داشته باشید. خواب میان روز می‌تواند در رفع خستگی شما مؤثر باشد.
دکمه بازگشت به بالا