چگونه می توان از برفک دهان نوزاد جلوگیری کرد؟

عفونت قارچی شایع در دهان نوزاد که توسط قارچ کاندیدا ایجاد می‌شود را برفک دهان نوزاد می‌گویند. برفک دهان کودکان درواقع لکه‌های سفید یا زرد رنگی است که در دهان آنها ایجاد می‌شود. این مشکل در صورت درمان به موقع خطرناک نیست، ولی می‌تواند باعث درد و ناراحتی در کودک شود. علت دقیق بروز این مشکل در نوزاد و کودکان به صورت دقیق مشخص نیست، اما، در اغلب موارد از بین رفتن باکتری‌های سالم بدن نوزاد می‌تواند باعث بروز آن شود. درمان برفک دهان نوزاد با روش‌های دارویی و خانگی انجام می‌شود.

برای برطرف کردن این مشکل به دکتر اطفال مراجعه می‌کنید. پزشک با بررسی و معاینه دهان کودک می‌تواند ابتلا به این مشکل را تایید و از روش درمانی موثر برای برطرف کردن آن استفاده کند.

نوزاد

برفک دهان نوزاد و کودکان چیست؟

برفک دهان نوزاد یک عفونت دهانی قارچی رایج در نوزادان است که به دلیل رشد بیش‌از‌حد یک نوع قارچ به نام کاندیدا آلبیکانس ایجاد می‌شود. این قارچ به صورت لکه‌های سفید یا زرد رنگ در دهان نوزاد ظاهر می‌شود و ممکن است باعث ناراحتی و مشکل در تغذیه شود. برفک دهان کودکان معمولا بی‌خطر است، اما نیاز به درمان دارد. این عفونت علاوه بر دهان ممکن است به ناحیه تناسلی کودک و حتی نوک سینه مادر شیرده نیز گسترش پیدا کند. عوامل مختلفی مانند سیستم ایمنی ضعیف نوزاد، استفاده طولانی مدت از آنتی‌بیوتیک‌ها و وجود بیماری‌های زمینه‌ای می‌توانند خطر ابتلا به برفک دهان در نوزاد و کودکان را افزایش دهند. عکس برفک دهان نوزاد را می‌توانید در تصویر زیر ببینید.

این عفونت همان قارچی است که می‌تواند باعث عفونت قارچی واژن در بزرگسالان شود. در بیش‌تر موارد، برفک دهان به راحتی درمان می‌شود، اما برای نوزادان مبتلا به برخی بیماری‌های مزمن می‌تواند سخت‌تر باشد.

برفک دهان در نوزاد و کودکان چه علائمی دارد؟

برفک دهان نوزاد معمولا با لکه‌های سفید یا خاکستری رنگ در دهان، سقف دهان یا روی زبان مشخص می‌شود. این لکه‌ها گاهی اوقات در اطراف ناحیه تناسلی، پوست پا و باسن نوزاد نیز به صورت قرمزی و بثورات پوستی دیده می‌شود. در مواردی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند، ممکن است مادر نیز به این عفونت مبتلا شود و روی نوک سینه‌هایش لکه‌های سفید، قرمزی و پوسته‌پوسته شدن مشاهده شود. این وضعیت معمولا با حساسیت و درد در نوک سینه‌ها همراه است. علائم برفک دهان نوزاد و کودک شامل موارد زیر می‌شوند:

  • لکه‌های سفید روی زبان و لثه نوزاد
  • ایجاد زخم در دهان کودک
  • ترک خوردن و تب‌خال گوشه لب
  • تحریک‌پذیری و بی‌قراری غیرعادی نوزاد
  • مشکل نوزاد در شیر خوردن
  • خونریزی لثه
  • افزایش بثورات پوستی در ناحیه پوشک نوزاد

در صورتی‌که این مشکل به مادر نیز منتقل شده باشد، باعث بروز علائمی در او می‌شود. سوزش و قرمزی و التهاب، درد و ترک نوک سینه از علائم این مشکل در مادران شیرده است.

برفک دهان نوزاد به چه دلایلی ایجاد می‌شود؟

حال که علائم این مشکل را بررسی کردیم، این سوال پیش می‌آید که برفک دهان نوزاد بر اثر چیست. با این‌که، علت برفک دهانی نوزاد به صورت دقیق مشخص نیست، اما عوامل زیر می‌توانند از دلایل ایجاد برفک دهان کودکان باشند:

  • ضعیف بودن سیستم ایمنی نوزاد
  • مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها
  • مصرف داروهای استروئیدی

به‌طورکلی، از بین رفتن باکتری‌های سالم در بدن نوزاد، باعث تسهیل رشد قارچ‌ها و ابتلا به برفک دهان نوزاد می‌شود. تغذیه مناسب در نوزادانی که دچار برفک دهان هستند، می‌تواند نقش مهمی در بهبود وضعیت آنها داشته باشد. برفک دهان می‌تواند باعث ناراحتی و کاهش تمایل نوزاد به شیر خوردن شود.

دکتر کودکان وظیفه پیشگیری و درمان بیماری‌های کودکان و ارائه مراقبت‌های پیشگیرانه را بر عهده دارد. این متخصصان در زمینه‌های مختلفی از جمله بررسی‌های دوره‌ای سلامت کودک، مدیریت اختلالات رفتاری و یادگیری، تشخیص و درمان ناهنجاری‌های مادرزادی، اختلالات خواب کودک، واکسیناسیون، ارزیابی وزن و قد کودک و ارائه رفتار درمانی برای کودکان فعالیت می‌کنند.

دکتر متخصص اطفال با انجام معاینات دوره‌ای نوزاد به بررسی مراحل رشد و تکامل او پرداخته و همچنین مشاوره تغذیه‌ای را برای تغذیه سالم و مناسب شیرخواران ارائه می‌دهد. همچنین این پزشکان مسئولیت بررسی و درمان اختلالات رشد، تاخیر رشد، مشکلات مرتبط با بلوغ و حفظ سلامت نوجوانان را نیز بر عهده دارند. مشاوره پزشکی برای کودکان و نوجوانان نیز بخشی از خدماتی است که توسط متخصصان اطفال ارائه می‌شود.

برای دریافت نوبت و انجام بررسی‌های لازم جهت ارزیابی سلامت عمومی کودک، می‌توانید از سامانه نوبت‌دهی دکتر اطفال در سایت نوبت اینترنتی دکتردکتر استفاده کنید و به پزشک مورد نظر خود مراجعه کنید.

نوزاد

برفک دهان نوزاد چگونه تشخیص داده می‌شود؟

ساده‌ترین روش تشخیص برفک دهان نوزاد، استفاده از یک تکه گاز است. گاز را دور انگشت خود بپیچید و به آرامی روی لکه‌های سفید در دهان کودک بکشید. اگر لکه پاک نشد یا پوست آن قسمت از دهان کنده شد، نشان‌دهنده این است که کودک به برفک دهان مبتلا است. لکه‌های شیر در دهان کودک معمولا بعد از یک ساعت از بین می‌روند و با گاز نیز به راحتی پاک می‌شوند.

پزشک متخصص برای تشخیص دقیق برفک دهان کودکان، یک نمونه یا بیوپسی از بافت را زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند. سپس، در صورت تایید عفونت کاندیدا، از بهترین روش درمانی برای برطرف کردن مشکل استفاده خواهد کرد. در صورتی‌که برفک دهان در مری نیز وجود داشته باشد، پزشک ممکن است برای تشخیص دقیق‌تر، کشت از لکه‌ها یا آندوسکوپی را نیز تجویز کند.

برفک دهان نوزاد چه عوارضی دارد؟

برفک دهان نوزاد یک مشکل شایع است و معمولا مشکلی جدی ایجاد نمی‌کند. بااین‌حال، اگر بهداشت دهان رعایت نشود یا سیستم ایمنی بدن نوزاد ضعیف باشد، ممکن است این بیماری جدی‌تر شود و عوارضی را نیز به همراه داشته باشد. یکی از مهم‌ترین عوارض برفک دهان نوزاد، امتناع نوزاد از شیر خوردن است که منجر به ضعف عمومی بدن او می‌شود. بنابراین، به محض مشاهده علائم برفک دهان در نوزاد، توصیه می‌شود هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید تا با درمان مناسب از بروز مشکلات بعدی و جدی‌تر جلوگیری شود. درد و ناراحتی و انتقال عفونت به مادر، از دیگر عوارض برفک دهان نوزاد است.

برای درمان برفک دهان نوزاد و کودک به چه دکتری باید مراجعه کنیم؟

برای درمان برفک دهان نوزاد باید به دکتر کودکان مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص برفک دهان کودکان بررسی و آزمایش‌های لازم را انجام می‌دهد. سپس، برای درمان برفک دهان نوزاد، از روش‌های مختلف دارویی می‌تواند استفاده کند. دقت داشته باشید که زمانی که برفک دهان نوزاد شدید است، حتما باید به دکتر متخصص مراجعه و از درمان‌های خودسرانه پرهیز کنید. درضمن، در نظر داشته باشید که ممکن است این عفونت در اثر شیردهی به مادر نیز منتقل شده باشد. بنابراین، مهم است که هم‌زمان با درمان برفک دهانی در کودک، مادر نیز در صورت ابتلا برای درمان اقدام کند. این کار باعث جلوگیری از انتقال مجدد عفونت برفک به دهان نوزاد در حین شیردهی می‌شود.

تخصص اطفال، یکی از حوزه‌های پزشکی است که به سلامت و رشد کودکان اختصاص دارد. متخصص اطفال در زمینه تشخیص و درمان بیماری‌های شایع کودکان شامل بیماری‌های جسمی، عاطفی و رشدی آن‌ها تحت عنوان دوره‌های لازم دکتر کودکان آموزش دیده‌اند. دکتر اطفال از زمان تولد تا دوره بلوغ، به ارائه مراقبت‌های پزشکی لازم در مراحل رشد کودکان و درمان بیماری های شایع کودکان می‌پردازد. متخصص کودکان، در زمینه تغذیه صحیح کودکان، رشد، ایمنی، رفتار و سلامت روانی آن‌ها خدمات موردنیاز را به خانواده‌ها ارائه می‌دهد. این تخصص با همکاری دیگر تخصص‌های پزشکی، مانند فوق تخصص‌های آلرژی و ایمونولوژی، عفونت، ریه و اندوکرینولوژی، بهبود سلامت و رشد کودکان را تضمین می‌کند.

دکمه بازگشت به بالا