مراحل و مدارک لازم برای شکایت از پزشک چیست؟
بر اساس آمارهایی که معاونت انتظامی سازمان نظام پزشکی منتشر کرده است، ایران نسبت به بقیه کشورها، کمترین میزان شکایت از پزشک را به خود ثبت کرده است (۰.۱ درصد اقدامات درمانی)؛ اما سالانه حدود ۵ هزار شکایت در دادسرای انتظامی نظام پزشکی ثبت میشود که این میزان نسبت به سالهای گذشته حدود ۱۰ درصد افزایش داشته است.
اگر گذرتان به چنین مراکزی خورده باشد، خودتان متوجه افزایش آمار خواهید شد. مراحل شکایت از پزشک و چگونگی انجام آن مسئلهای است که در اینجا اهمیت بیشتری دارد. اینکه اگر پزشکی به دلایلی اشتباهی کرد و باعث آسیب بیشتر به بیمار شد، در بین این همه مراجعه و شلوغی چگونه باید از او شکایت کرد؟ در این مطلب قصد داریم که مراحل شکایت از پزشکان را برای شما بنویسیم.
چه زمانی امکان شکایت از پزشک وجود دارد؟
بر اساس قانون مجازات اسلامی تصویب شده در سال ۱۳۹۲ و قانون نظام پزشکی و آیین نامه مربوط، اگر پزشکی قصور و عملی خلاف تعهد پزشکی خود انجام دهد و موجب وارد شدن آسیب به بیمار شود، در این صورت بیمار میتواند از پزشک خود بابت درمان نامناسب و آسیبهای به وجود آمده بعد از آن شکایت کند.
در حالت کلی، بر اثر بروز موارد زیر میتوان از پزشک شکایت کرد:
- استفاده نکردن از تمام توان و دانش پزشکی
- سهل انگاری
- رعایت نکردن موازین قانونی، علمی و شرعی
- افشا کردن اسرار بیمار
- انجام دادن کارهایی خلاف شئونات پزشکی
- فریب بیماران و دادن وعدههای دروغین
- دریافت هزینههای خارج از عرف
- بی احترامی به بیماران
- استفاده نکردن از امکانات لازم برای درمان
در صورتی که برای شما قصور پزشکی یا تخلفات آن محرز شود، میتوانید از پزشک در هر تخصصی شکایت کنید.
قصور پزشکی چیست؟
یک پزشک زمانی در دادگاه مجرم شناخته شده و حکم دریافت میکند که قصوری را مرتکب یا تخلفی را انجام داده باشد. حال قصور و تخلف پزشکی چیست؟ قصور پزشکی زمانی روی میدهد که پزشک به تعهدات خود عمل نکرده و به آنچه باید برای درمان در نظر میگرفت، دقت کافی نداشته است. این قصور میتواند به صورت سهوی یا عمدی باشد؛ اما به هر حال، پزشک از شرایط اطلاع داشته و نباید کوتاهی میکرده است.
تخلف پزشکی چیست؟
تخلف پزشکی را هم میتوان همان قصور دانست؛ اما یک تفاوت کوچکی با هم دارند. در صورتی که پزشک از قصد جرمی را مرتکب شود، در این حالت تخلف انجام داده است. پیش آمدهای بعد از تخلف پزشکی با توجه به اینکه با ارادهی خود پزشک بوده، بسیار سنگینتر است.
عمل بدون انجام کار خاصی در بیمارستان، دریافت مبلغ خارج از ضوابط تعیین شده، هدایت بیمار به مراکز عکسبرداری شخصی، درمان بیماری بدون نداشتن تخصص کافی در آن زمینه، جذب بیمار از طریق آگهیهای فریبنده و افشا نمودن اسرار بیمار از جمله تخلفاتی هستند که در صورت اثبات، عواقب جبران ناپذیری را برای پزشک به همراه خواهد داشت.
شکایت از پزشک به چه معناست؟
بحث شکایت در همه جا یک معنا بیشتر ندارد. شکایت از پزشک هم به معنای طرح دعوا از پزشک به دلیل قصور یا تخلفی است که او در قبل، حین یا بعد از درمان انجام داده است.
مراحل شکایت از پزشک
مراحل شکایت از پزشک به صورت زیر است:
- مراجعه به مرکز ثبت شکایت و تهیه دادخواست بر اساس موضوع و شکایات، همراه با مدارک لازم (در حال حاضر، بیشتر افراد به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و شکایات خود را در آنجا ثبت میکنند. بعد از شکایت آنها به سازمان مربوطه ارسال میشود.)
- ارسال ابلاغیه تاریخ رسیدگی برای حضور شما و بیان توضیحات لازم
- احظار پزشک و استعلام مدارک از مرکز درمانی خاص
- بررسی پرونده و صادر کردن دستور لازم
برای شکایت از پزشک به کجا باید مراجعه کرد؟
بسته به نوع پرونده و اینکه در کجا زندگی میکنید، میتوانید برای شکایت به مراجع مختلفی مراجعه کنید. در قدم اول بهتر است که به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرد تا در آنجا پرونده شما تشکیل و به سازمان مربوطه ارسال شود. اما روشهای دیگری هم وجود دارند که شامل موارد زیر هستند:
- شکایت در دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی
- ثبت شکایت در محاکم عمومی دادگستری
- ثبت شکایت در شورای حل اختلاف (برای دیههای کمتر از ۵ میلیون تومان)
موضوع شکایت را کجا مطرح کنیم؟ دادسرا یا نظام پزشکی؟
سؤال اصلی اینجاست که آیا شکایت از پزشک را در دادسرا انجام دهیم یا سازمان نظام پزشکی؟ پاسخ به این سؤال به نوع تخلف بستگی دارد. در صورتی که قصور مربوط به درمان است، در نظام پزشکی رسیدگی میشود و بعد اگر لازم بود به دادگاه ارسال خواهد شد. تخلفات غیر درمانی در دادسرا ثبت میشود. البته باز هم می گوییم که این جواب کلی است و بسته به نوع تخلف پزشک در درمان و همچنین شهر محل زندگی فرد بستگی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مدارک و مراحل شکایت از پزشک به https://bimeh.com/mag/steps-of-complaining-of-doctor/ مراجعه نمایید.