هپاتیت دی چیست؟ معرفی 10 علائم مهم هپاتیت D

یکی از مشکلات شایع کبدی، هپاتیت دی است. هپاتیت D یا ویروس هپاتیت دلتا یک عفونت ویروسی است که باعث التهاب کبد می‌شود و ممکن است به مشکلات جدی‌تری مثل زخم کبدی و سرطان منجر شود. این ویروس در مناطقی مانند آمریکای جنوبی، غرب آفریقا، روسیه، جزایر اقیانوس آرام، آسیای مرکزی و مدیترانه رایج‌تر است.

این بیماری می‌تواند به دو شکل حاد و مزمن بروز کند. نوع حاد ناگهانی و شدید بیماری، ممکن است خود به خود بهبود یابد؛ اما اگر عفونت بیش از شش ماه طول بکشد، مزمن شده و به مرور زمان مشکلاتی مانند سیروز (زخم شدید کبد) ایجاد می‌کند.

در حال حاضر، درمان یا واکسن خاصی برای هپاتیت دی وجود ندارد، اما می‌توان از ابتلا به آن در افراد مبتلا به هپاتیت B پیشگیری کرد. تشخیص زودهنگام علائم هپاتیت نیز می‌تواند به جلوگیری از نارسایی کبد و هپاتیت مزمن کمک کند.

بیماری

بیماری هپاتیت دی چیست؟

هپاتیت D یا ویروس دلتا، نوعی عفونت کبدی است که تنها در افرادی که به هپاتیت نوع B مبتلا هستند، بروز می‌کند. حدود 5 درصد از افرادی که به ویروس هپاتیت B آلوده‌اند، ممکن است به هپاتیت D نیز مبتلا شوند. این ویروس می‌تواند به دو شکل رخ دهد: عفونت همزمان که فرد همزمان به هر دو ویروس B و D آلوده می‌شود و سوپر عفونت که در آن، فرد ابتدا به هپاتیت B مبتلا شده و بعد از آن به هپاتیت D نیز آلوده می‌شود.

هپاتیت D از طریق تماس با خون یا مایعات بدن آلوده منتقل خواهد شد. همچنین، مادر آلوده می‌تواند در هنگام تولد، ویروس را به نوزاد منتقل کند. این بیماری می‌تواند علائم شدید ایجاد کرده و به نارسایی کبد، سرطان کبد و حتی مرگ منجر شود. تشخیص و درمان این ویروس دشوار است، اما پزشکان به توسعه درمان‌های مؤثر این بیماری امیدوارند.

علائم هپاتیت نوع D

هپاتیت D می‌تواند به دو شکل حاد یا مزمن بروز کند. در حالت حاد، علائم به سرعت و به شکل شدید ظاهر می‌شوند، در حالی که در شکل مزمن، بیماری می‌تواند برای سال‌ها بدون علائم مشخص بماند و به تدریج آسیب بیشتری به کبد وارد کند. علائم رایج این بیماری در دو حالت ذکر شده عبارت‌اند از:

  • خستگی؛ یکی از علائم رایج بیماری‌های کبدی که ممکن است به طور ناگهانی و با شدت ظاهر شود، خستگی است. در حالت حاد بیماری، خستگی مزمن می‌تواند مداوم باشد.
  • از دست دادن اشتها؛ کاهش میل به غذای ناشی از این بیماری، می‌تواند باعث کمبود وزن و ضعف عمومی شود.
  • درد در قسمت بالای سمت راست شکم؛ درد شکم در ناحیه کبد حس می‌شود و نشانه‌ای از التهاب کبد است.
  • ادرار تیره و مدفوع روشن؛ تغییرات در رنگ ادرار و مدفوع معمولاً به دلیل اختلال در عملکرد کبد در فرآیند دفع مواد زاید رخ می‌دهد.
  • حالت تهوع و استفراغ؛ مشکلات گوارشی، اغلب با این نوع عفونت همراه است.
  • یرقان (زرد شدن پوست و سفیدی چشم‌ها)؛ نشانه‌ای از تجمع بیلی‌روبین در خون که ناشی از اختلال در دفع این ماده توسط کبد است.
  • کاهش وزن غیرقابل توجیه؛ کاهش وزن که بدون تغییرات در رژیم غذایی یا فعالیت فیزیکی رخ می‌دهد.
  • ضعف عمومی؛ ضعف شدید که ممکن است ناشی از اختلال در عملکرد کبد و تغذیه نامناسب باشد.
  • خارش پوست؛ به دلیل تجمع مواد زائد در خون که کبد قادر به تصفیه آن‌ها نیست، خارش پوستی رخ می‌دهد.
  • تورم شکم (آسیت) و تورم مچ پا؛ تورم ناشی از تجمع مایعات در بدن است، که به دلیل نارسایی کبد رخ می‌دهد.

این علائم می‌توانند نشان‌دهنده عوارض جدی‌تر بیماری مانند سیروز یا نارسایی کبد باشند. در صورتی که با هر کدام از این علائم مواجه شدید، لازم است به دکتر گوارش برای بررسی دقیق‌تر مراجعه کنید.

علت ابتلا به هپاتیت دی

هپاتیت D (HDV) از طریق تماس با مایعات بدن افراد آلوده منتقل می‌شود و برای تکثیر به ویروس هپاتیت B نیاز دارد؛ بنابراین، فرد در صورتی به هپاتیت D مبتلا می‌شود که قبلاً به هپاتیت B مبتلا شده باشد. به طور کلی، راه‌های اصلی انتقال و شرایط پرخطر ابتلا به این بیماری عبارت‌اند از:

  • استفاده از سوزن‌های مشترک؛ انتقال ویروس به‌خصوص بین افرادی که مواد مخدر تزریقی مصرف می‌کنند، رخ می‌دهد. همچنین در صورتی که در مراکز درمانی سوزن استریل استفاده نشود، احتمال بروز این بیماری وجود دارد.
  • رابطه جنسی محافظت‌نشده؛ داشتن رابطه جنسی بدون استفاده از روش‌های پیشگیری یا نداشتن روابط جنسی ایمن، می‌تواند منجر به انتقال ویروس از فرد آلوده شود.
  • تماس خون به خون؛ مواقعی که فرد با خون آلوده تماس پیدا می‌کند، احتمال ابتلا به این ویروس را خواهد داشت.
  • زایمان؛ مادر آلوده می‌تواند ویروس هپاتیت را به نوزاد منتقل کند.
  • استفاده از تجهیزات پزشکی یا دارویی استریل‌نشده؛ این حالت انتقال بیماری، بیشتر در محیط‌های درمانی با کنترل ضعیف استریلیزاسیون یا وجود آب آلوده برای پاکسازی وسایل اتفاق می‌افتد.
  • ارتباط با مبتلایان به هپاتیت B؛ چون ویروس HDV برای تکثیر به هپاتیت B نیاز دارد.

لازم است بدانید، هپاتیت D از طریق سرفه یا عطسه کردن، نشستن کنار فرد آلوده، در آغوش گرفتن، تکان دادن یا دست گرفتن، استفاده از ظروف مشترک غذاخوری و مصرف غذا یا نوشیدنی مشترک منتقل نمی‌شود.

بیماری

تشخیص و درمان بیماری‌های گوارشی و اختلالات مرتبط با معده، کبد، پانکراس، روده کوچک و بزرگ، مجرای صفراوی و مری از وظایف متخصص گوارش و کبد است. این متخصص با استفاده از روش‌های تشخیصی مانند کولونوسکوپی، آندوسکوپی معده، سونوگرافی و آزمایش خون، بیماری‌هایی مانند زخم معده، اسپاسم مری، رفلاکس معده، سندرم روده تحریک‌پذیر، ورم معده، کولیت روده، هپاتیت ویروسی، اسهال، سنگ کیسه صفرا، سیروز کبدی، سرطان کبد، کبد چرب و نارسایی کبدی را تشخیص داده و درمان می‌کند.

بیماری‌هایی مانند سرطان معده، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و عفونت‌های گوارشی نیز از دیگر مواردی هستند که توسط دکتر گوارش و کبد بررسی و درمان می‌شوند. این متخصصان با دقت و تخصص خود به بررسی و مدیریت بیماری‌های پیچیده گوارشی پرداخته و به بیماران خود کمک می‌کنند تا سلامت خود را بازیابند.

اگر با مشکلات گوارشی یا کبدی روبرو هستید، مراجعه به یک متخصص گوارش و کبد ضروری است. این پزشکان با تجربه و دانش در سایت نوبت دکتر دکتر(https://drdr.ir/)  به شما کمک می‌کنند تا بهترین روش درمان را انتخاب کنید و از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید.

برای درمان هپاتیت D باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

هپاتیت دی یکی از بیماری‌های کبدی است که تنها در صورت وجود هپاتیت ب فعال می‌شود و می‌تواند منجر به تشدید آسیب‌های کبدی مانند سیروز شود.

برای درمان هپاتیت D، لازم است به متخصصان گوارش و کبد مراجعه کنید. این پزشکان در زمینه تشخیص و درمان بیماری‌های مرتبط با کبد تخصص دارند و می‌توانند، به خوبی مشکلات کبدی ناشی از هپاتیت دی را مدیریت کنند. برای تشخیص هپاتیت D، معمولاً پزشک، معاینه فیزیکی را برای بررسی علائم هپاتیت D مانند تغییرات کبد، نظیر تورم یا بزرگ شدن آن انجام می‌دهد. سپس آزمایش خون جهت بررسی آنزیم‌های کبدی و شناسایی ویروس‌های هپاتیت را تجویز می‌کند. این آزمایش‌ها برای تعیین وجود و شدت عفونت و انتخاب درمان‌های مناسب توسط دکتر گوارش و کبد، پس از مثبت شدن تست هپاتیت دی کمک کننده هستند. برای استفاده از مشاوره تلفنی یا آنلاین متخصصان این حوزه، می‌توانید از خدمات آن‌ها در سایت دکتردکتر بهره‌مند شوید.

دکمه بازگشت به بالا