کاربرد قالب عرشه چیست؟

عرشه فولادی یا متال دک چیست

عرشه فولادی شکلی از ورق های فولادی گالوانیزه است که با روش نورد سرد تولید می شود و توسط بیم ها یا اتصالات فلزی پشتیبانی می شود. این عرشه ها با روش خمکاری به این شکل در می آید و برای حفظ بتن یا پوشش عایق سقف مورد استفاده قرار می گیرند. از این محصول اغلب در سقف و کف ساختمان ها استفاده می شود. طراحی خاص سقف عرشه فولادی باعث می شود ویژگی وزن سبک اما مقاومت بالای فولاد بیش از همیشه به چشم بیاید و همین امر باعث کاهش هزینه های حمل و نقل و نصب مواد می شود. عرشه های فولادی دوام بالایی هم دارند و اغلب تا حدود 50 سال می توانند عملکرد خوبی از خود نشان دهند. در ادامه بررسی می کنیم که سقف عرشه فولادی چیست و چه ویژگی هایی دارد. (جهت مطالعه بیشتر به  مراجعه نمایید)

عرشه فولادی چیست

تاریخچه سقف های عرشه فولادی

بیان یک تاریخ دقیق برای ساخته شدن عرشه های فولادی کار دشواری است. این عرشه ها جایگزین ساده ای برای تجهیزات چوبی که پیمانکاران در زمان ریختن بتن از آن استفاده می کردند بود و کاربرد آن ها هم از همان زمان شروع شد. در سال 1939 انجمنی برای ساخت عرشه های فولادی تشکیل شد و استانداردهایی را برای تولیدکنندگان این محصول ایجاد کرد و در طول زمان آنها را توسعه داد. حدود سال 1980 بود که سقف های عرشه فولادی به عنوان یک سیستم ساخت و ساز نوین مورد استفاده قرار گرفت. (جهت مطالعه بیشتر به مراجعه نمایید)

تاریخچه عرشه فولادی

نحوه تولید عرشه فولادی

همانطور که گفتیم عرشه های فولادی از طریق فرآیند cold forming ساخته می شوند و یک الگوی تکراری از شیارهای موازی را تشکیل می دهند.(جهت مطالعه بیشتر به مراجعه نمایید) مقاومت و استحکام عرشه های فولادی به خاطر شکل خاص شیارها و ویژگی های فولاد است. طول عرشه با توجه به کاربردی که دارد می تواند متفاوت باشد, اما به دلیل محدودیت هایی که در زمینه حمل و نقل وجود دارد معمولا طول آن ها کمتر از 12 متر است. عرشه های فولادی معمولا با عرض استاندارد و انتهای مربعی شکل برش داده می شوند. هر گونه برش های عرضی دیگر هم در محل ساخت و ساز اعمال می شود. (جهت خرید و بررسی به مراجعه نمایید)

نحوه تولید عرشه فولادی

اجزای تشکیل دهنده سقف عرشه فولادی

برخی از اجزای تشکیل دهنده سقف عرشه فولادی شامل موارد زیر هستند:

  • ورق فولادی
  • گل میخ
  • میلگرد
  • بتن
  • فلاشینگ
  • تیرهای فرعی

در ادامه می توانید با این اجزا بیشتر آشنا شوید.

اجزای عرشه فولادی

نقش ورق فولادی در سقف عرشه فولادی

یک دسته از ورق های فولادی, ورق های عرشه سقف هستند که نقش مهمی در عرشه های فولادی ایفا می کنند و تمام عرشه های فولادی با استفاده از این ورق ها ساخته می شوند.(جهت مطالعه بیشتر به  مراجعه نمایید)

وظیفه این ورق ها حمل بارهای وارده به سقف در زمان اجرای عرشه فولادی و قبل از فرآیند ریختن بتن است. شکل سطحی ورق های سقف عرشه فولادی به شکل آجدار و ذوزنقه ای است و همانطور که ذکر کردیم باعث ایجاد نسبت مناسب وزن به مقاومت در ورق های فولادی می شود. (جهت مطالعه بیشتر به  مراجعه نمایید)

گل میخ چیست و چه نقشی در سقف عرشه فولادی دارد ؟

گل میخ ها از جمله اتصالاتی هستند که برای وصل کردن ورق های فولادی به سایر اجزای اسکلت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. یکی دیگر از وظایف گل میخ ها در سقف عرشه فولادی جابجایی نیروی برشی بین فولاد و بتن است و در اصل نقش یک برشگیر را دارد. البته گل میخ ها در مقایسه با برشگیرهای دیگر خیلی راحت تر و سریع تر نصب می شوند. برای جوش دادن گل میخ ها از دستگاه جوش قوسی استفاده می شود.

گل میخ چیست و چه نقشی در سقف عرشه فولادی دارد؟

نقش میلگرد در سقف عرشه فولادی

برای اینکه بدانید نقش میلگرد در سقف عرشه فولادی چیست ابتدا باید با شبکه میلگردهای حرارتی آشنا شوید. (جهت مطالعه بیشتر به مراجعه نمایید) در اغلب مواقع برای افزایش سرعت نصب عرشه های فولادی از مش میلگرد استفاده می شود و این فرآیند جایگزین آرماتوربندی می شود. این میلگردها جهت جلوگیری از ترک خوردن بتن در سقف عرشه فولادی به کار می روند. (جهت خرید و بررسی به مراجعه نمایید)

نقش بتن در سقف عرشه فولادی

فرآیند بتن ریزی بعد از نصب میلگردهای حرارتی شروع می شود. در این مرحله عملیات مسطح کردن نهایی صورت می گیرد.

نقش بتن در سقف عرشه فولادی

فلاشینگ چه نقشی در اجرای سقف عرشه فولادی دارد

فلاشینگ با استفاده از ورق های گالوانیزه ساخته می شود و بر روی لبه ی سقف عرشه فولادی قرار می گیرد. قبل از اینکه بتن سفت شود این قطعه می تواند به عنوان قالب عرشه عمل کند و بعد از سفت شدن بتن هم در استحکام و یکنواختی بتن تاثیر زیادی دارد.

نقش تیرهای فرعی در سقف عرشه فولادی

تیرهای فرعی, تیرهایی هستند که به حالت افقی در اسکلت ساختمان قرار می گیرند و به تیرهای اصلی متصل می شوند. این تیرها مستقیما به ستون های ساختمان متصل نیستند و باری که به سقف وارد می شود را به تیرهای اصلی منتقل می کنند. (جهت مطالعه بیشتر به مراجعه نمایید)

نقش تیرهای فرعی در سقف عرشه فولادی

اجرای سقف عرشه فولادی به چه صورت است ؟ جانمایی ورق فولادی

حالا که می دانید سقف عرشه فولادی چیست, بهتر است به نحوه اجرای آن بپردازیم. در زمان اجرای این سقف ها بعد از دپوی ورق ها, آنها را بر روی تیرهای اصلی جانمایی می کنند. سپس ورق ها را به بال تیر اصلی متصل کرده و برشگیرها را هم در محل خود جایگذاری می کنند. بعد از این کار از فلاشینگ برای بستن انتهای سقف استفاده می شود و بعد از آرماتوربندی فرآیند بتن ریزی انجام می گیرد.

ازجمله مزایای اجرای عرشه فولادی می توانیم به وزن سبک ورق ها که باعث می شود فرآیند حمل و نقل هم ساده تر صورت بگیرد, مقاومت بالا در برابر حرارت و آتش سوزی, امکان جایگزینی متال دک با تیرچه بلوک, اجرای ارزان و… اشاره کنیم.

جانمایی ورق فولادی

انواع سقف عرشه فولادی

سقف های فولادی انواع مختلفی دارند که در ادامه می توانید با برخی از آنها آشنا شوید:

این سقف ها دارای شیارهای باریکی هستند و به دلیل ظاهر خاصی که دارند می توانند سطح گسترده ای را برای نگه داشتن اجزایی که قرار است در فرآیند اجرای سقف به کار بروند ایجاد کنند.

سقف عرشه فولادی کامپوزیت

این سقف ها که ترکیبی از فولاد و بتن هستند, ظاهر جالب توجهی دارند. بر روی سطح این عرشه ها فرو رفتگی و برآمدگی هایی وجود دارد که به ترکیب بهتر دال بتنی و فولاد کمک می کنند.

سقف عرشه فولادی کامپوزیتی SB

این نوع سقف های کامپوزیتی به سه دسته تقسیم می شوند, دسته اول سطح صافی دارند, دسته دوم دارای سطح آجداری هستند که عمق کمتر و عرض بیشتری دارند, دسته سوم هم آجدار هستند اما برخلاف دسته دوم عمق کمتر و عرض بیشتری دارند.(جهت مطالعه بیشتر به  مراجعه نمایید)

انواع سقف عرشه فولادی

کاربرد سقف عرشه فولادی

  • ترکیبی از زیبا شناسی و ظرفیت ساختار
  • مقاومت در برابر درجه حرارت بالای آتش
  • سیستم آویز ظرفیت بار غیر نفوذی
  • ایجاد صفحه ای صاف
  • خواص صوتی بالا

کاربرد عرشه فولادی

کارخانه های تولید کننده عرشه فولادی

برخی از شرکت های تولید کننده عرشه فولادی در ایران شامل

  • شرکت پارس دژ
  • شرکت فولاد کبیر
  • شرکت ساختمانی مهرآسا سازه
  • شرکت بام گستر آرمه

هستند.

جهت مطالعه بیشتر به مراجعه فرمایید.

 

دکمه بازگشت به بالا