عمومیکسب و کار ایرانی

اهمیت حسابداری در تدوین برنامه‌های مالی شرکت

 

نویسنده: تحریریه سپیدارسیستم

در گذشته سازمان‌ها و شرکت‌ها گسترش آن‌چنانی نداشتند و امور مالی با خودکار و کاغذ و چرتکه به انجام می‌رسید. امروزه با توجه به گسترش امور مالی سازمان‌ها، تکنولوژی و سیستم مالی پیشرفت کرد بالطبع آن افرادی حاذق با دانش حسابداری روی کار آمدند. می‌توان سیستم اطلاعات مالی را یکی از مهم‌ترین زیرمجموعه‌های سیستم مدیران برای ارتقا و رشد کسب و کارها دانست. یک حسابدار خوب باید بتواند در عین بهره‌گیری از دانش مالی، ادبیات خوبی برای نوشتن صورت‌های حسابداری داشته باشد تا قابل فهم و پربار باشد.

در ادامه مقاله اطلاعاتی درباره تاثیر حسابداری در مدیریت شرکت، اهمیت داده‌ها در تصمیم‌گیری مدیران و برنامه‌ریزی‌های مالی شرکت می‌پردازیم.

به طور کلی حسابداری اطلاعاتی در زمینه جریان‌های مالی، درآمدها، سود و زیان‌ها و مالیات شرکت را دسته‌بندی کرده و در اختیار مدیران سازمان قرار می‌دهد. این موضوع حتی در تاثیر بسزایی دارد ولی در این مقاله رویکرد کسب و کارها را در نظر می‌گیریم. رویکردهای مدیران برای انجام اموری همچون سرمایه‌گذاری، گسترش کسب‌و‌کار یا حتی پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان با توجه به این اطلاعات دریافتی جهت می‌گیرد. به همین دلیل صحت و دقت اطلاعات ارائه شده توسط حسابداران اهمیت بسیار بالایی دارد. حسابداری در سازمان‌ها به دسته‌بندی‌های زیر تقسیم می‌شود:

در ادامه درباره هرکدام از انواع در شرکت‌ها و تاثیرات هرکدام در تصمیم‌گیری مطالبی ارائه می‌دهیم.

حسابداری مدیریتی، سرعت بخشیدن روند پیشرفت سازمان

حسابداری مدیریت با ارائه اطلاعاتی درباره درآمدها، هزینه‌ها و تحلیل فرایندهای مالی شرکت‌های رقیب گزارشاتی به مدیران ارشد و ذی‌نفعان شرکت، به آن‌ها در راستای اخذ تصمیم برای سرمایه‌گذاری و ارتقا شرکت کمک می‌کند. هرچه اطلاعات دقیق‌تر باشند مدیران فرایند هموارتری را برای تصمیم‌گیری طی می‌کنند و اطلاعات غلط موجب عقب ماندن شرکت از مسیر اصلی خود می‌شود.

حسابداری مالی، تضمین کننده استاندارد مالی شرکت

در همه سازمان‌ها و شرکت‌ها امور مالی از مهم‌ترین مواردی به شمار می‌روند که هر مدیری باید به آن توجه داشته باشد. هرچه سازمان و فعالیت‌های آن گسترده‌تر باشند، بالطبع فرایند مالی پیچیده‌تری برای آن‌ها وجود دارد. در حسابداری مالی همه فرایندها و تراکنش‌های مالی اعم از مورد بررسی قرار می‌گیرند تا از استانداردهای قانونی تبعیت شود.

تاثیر حسابداری بر مدیریت داخلی شرکت

همه مدیران باید بر این موضوع واقف باشند که و چه تاثیری بر مدیریت شرکت دارد. حسابداری از واحدهایی است که تاثیر مستقیم بر مدیریت شرکت دارد. در صورتی که گزارشات مالی به درستی ارائه شوند سیستم حقوق و دستمزد، پاداش، سرمایه‌گذاری و انجام پرداخت بدهی‌ها شرکت به شکل صحیح و در زمان معین انجام می‌شود. از موارد دیگر تاثیر حسابداری بر مدیریت داخلی شرکت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

گزارش‌ها باید به دقت و در زمان معین ارائه شوند تا دیدگاه معینی درباره وضعیت مالی شرکت به دست آید.

اهمیت حسابداری در تصمیم‌گیری مدیران شرکت

داده‌های مالی اعم از دارایی، بدهی و صورت سود و زیان از موارد اساسی اهمیت حسابداری در تصمیم‌گیری مدیران شرکت هستند که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند. هم‌چنین حسابداران باید بدانند و با ثبت دقیق گزارش‌های حقوق و دستمزد به کارمندان در دوران بیکاری برای دریافت تسهیلات کمک کنند. در اختیار قرار دادن این اطلاعات برای مدیران باعث می‌شود تا از هرگونه کسری بودجه و مشکلات مالی در آینده جلوگیری شود. می‌توان نتیجه گرفت بهره‌گیری از نیروهای حاذق حسابداری و آموزش صحیح آن‌ها می‌تواند در روند موفقیت مالی شرکت تاثیر بسزایی داشته باشد.

پیوند برآوردهای مالیاتی شرکت‌ها با سیستم حسابداری

هر شخصی که قصد راه‌اندازی کسب و کار را دارد قطعاً در مورد قوانین مالیاتی و الزام رعایت آن‌ها شنیده است. فرقی نمی‌کند کسب و کار و تراکنش‌های مالی در چه اندازه هستند، همه صاحبان مشاغل باید از قوانین تبعیت کنند. یکی از دلایل اساسی اهمیت حسابداری در شرکت‌ها تحلیل میزان سود و زیان شرکت‌ها و برآورد مالیاتی است که شرکت باید به دولت بپردازد. دقت و وقت شناسی تیم حسابداری باعث جلوگیری از بروز ضرر و جریمه‌های مالی می‌شود.

صاحبان مشاغل ضروری است نسبت به زمان‌بندی کارهای تیم حسابداری و دریافت اطلاعات دقیق اهتمام ورزند تا از مشکلات مالیاتی جلوگیری شود. ارائه اظهارنامه مالیاتی از مواردی است که برای همه مشاغل جزو ضروریات در نظر گرفته شده است.

اهمیت حسابداری در تدوین برنامه‌های مالی شرکت

همه کسب و کارهای موفق با برنامه مدون پیشروی کرده‌اند که همین امر باعث شده تا بتوانند جایگاه والایی کسب کنند. این برنامه‌ها شامل مواد متعددی همچون پیش‌بینی جربان نقدینگی، برنامه‌ریزی فروش و تعیین میزان بودجه برای پروژه‌ها است. محاسبه حقوق کارمندان از موارد مهمی است که با استفاده از می‌توان به راحتی در بودجه شرکت مد نظر قرار داد. شرکت‌ها با بهره‌گیری از نیروی حسابدار ماهر می‌توانند برنامه‌ریزی دقیقی برای بودجه و پروژه‌های آتی خود تدوین کنند. برای این موضوع لازم است تا صورت حساب‌های مالی شرکت کاملا شفاف و دقیق مورد بررسی قرار گیرند.

اهمیت حسابدار در عملکرد تجاری شرکت‌ها

حسابدار موظف است گزارش مالی عملکرد شرکت را در بخش‌های فروش، خدمات و بودجه به دقت بررسی و ارائه کند. این گزارش کمک شایانی به مدیران برای تصمیم‌گیری اهداف آتی شرکت می‎کند. هم‌چنین با استفاده از این گزارش‌ها می‌توان تصمیم‌گیری درباره روند استخدام نیروی کار و سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف انجام داد.

بهره‌گیری از سیستم حسابداری، راهی برای ارتقا عملکرد شرکت

در سال‌های اخیر با گسترش کسب و کارها و افزایش تراکنش‌های مالی، نیاز به وجود سیستم حسابداری دقیق به منظور ارائه گزارش‌های بیش از پیش احساس شد. شرکت سپیدار سیستم در سال 1387 با هدف توسعه سیستم حسابداری شرکت‌ها راه‌اندازی شد. نرم افزار حسابداری رستوران رایگان این مجموعه باعث شده تا روند محاسبات مالی شرکت‌ها توسعه یابد. در صورتی که از نرم افزار حسابداری فروشگاهی رایگان سپیدار استفاده می‌کنید نظرات خود را درباره تجرهدف از حسابداری ارائه اطلاعات مالی به ذینفعان تجارت: مدیریت، سرمایه گذاران و بستانکاران است. حسابداری اقدامات شرکت را جمع بندی و خلاصه می کند و نتایج را به مدیریت و سایر اشخاص علاقه مند می رساند.

مدیران برای تصمیم گیری هوشمندانه به داده های مالی دقیق و به موقع نیاز دارند و حسابداران کسانی هستند که این اطلاعات را تولید می کنند. در حالی که فرآیند حسابداری داده ها را جمع آوری می کند و آنها را در انواع مختلف گزارشات ارائه می دهد، حسابداران به تفسیر مفاهیم گزارش ها کمک می کنند و روش هایی را برای استفاده از این جزئیات برای حل مشکلات تجاری پیشنهاد می کنند.

حسابداری را می توان به دو شکل مدیریتی و مالی طبقه بندی کرد. حسابداری مدیریت به اداره مشاغل کمک می کند، در حالی که حسابداری مالی میزان عملکرد آن را گزارش می کند. نرم‌افزار سوپرمارکت رایگان هم در اختیار شما دوستان قرار می گیرد.

حسابداری مدیریت داخلی شرکت

گزارشهای داخلی تولید می کند که برای مدیریت شرکت طراحی شده اند و برای تصمیم گیری استفاده می شوند. این گزارشات اصلاح شده و متناسب با اهداف خاص و نیازهای فردی مدیران است و معمولاً برای اشخاص خارج از شرکت منتشر نمی شود.

چند نمونه از گزارش های حسابداری مدیریت، پیگیری حساب های دریافتنی، سطح موجودی، فروش ماهانه و وضعیت حساب های پرداختنی است. از گزارش های حسابداری داخلی نیز برای تهیه بودجه و پیش بینی استفاده می شود.

اداره یک کسب و کار به اطلاعات دقیق در مورد دارایی ها، بدهی ها، سود و موقعیت نقدی شرکت نیاز دارد. حسابداری این اطلاعات مهم را فراهم می کند. حسابداری در ارزیابی زنده ماندن سرمایه گذاری ها نقش بسزایی دارد. بررسی صحیح یک سرمایه گذاری مستلزم تجزیه و تحلیل دقیق هزینه ها و پیش بینی انتظارات برای جریان های نقدی آینده است. معیارهای خاصی مانند تعیین موانع بازگشت سرمایه باید رعایت شود.

این تصمیم را در نظر بگیرید که مدیران معمولاً در مورد سرمایه گذاری در کارخانه جدید یا گسترش امکانات موجود روبرو هستند. یک گزینه ممکن است سرمایه گذاری 100 میلیارد تومانی در تأسیسات تولیدی جدید یا هزینه 3 میلیارد تومان برای گسترش خط تولید باشد. هر گزینه جایگزین وجوه نقد مختلفی در ابتدا و ورودی های نقدی مختلف در آینده خواهد داشت. هر رویکرد بازدهی متفاوتی از سرمایه گذاری خواهد داشت. بنابراین، مدیریت کدام یک را باید انتخاب کند؟ حسابداران شرکت با تجزیه و تحلیل ارقام مربوط به هر سرمایه گذاری، نرخ بازده هر پروژه را محاسبه کرده و یافته های خود را به مدیریت ارائه می دهند.

این وضعیتی است که رویه های حسابداری داده های مالی مربوطه را که مدیریت برای تصمیم گیری هوشمندانه نیاز دارد تولید می کند. آنها همچنین باید راه های مختلف تأمین مالی این سرمایه گذاری ها را کشف کنند. تصمیمات باید همیشه با حقایق و ارقام معتبر تهیه شود.

مشاغل باید از مقررات دولت پیروی کنند و مالیات بر درآمد شرکت ها، مالیات های تأمین اجتماعی و فروش را بپردازند. حسابداران مطمئن می شوند که پرونده ها به موقع و دقیق هستند. هرگونه اشتباه در هنگام گزارش درآمد منجر به جریمه و مجازات می شود.

سازمان های موفق برای دستیابی به اهداف خود برنامه هایی را ایجاد می کنند. این برنامه ها شامل پیش بینی جریان نقدی، برنامه ریزی فروش، خرید دارایی های ثابت و پیش بینی سطح موجودی کالا است. تجزیه و تحلیل حسابداری داده های گذشته، زمینه را برای پیش بینی و تدوین برنامه هایی برای دستیابی به این اهداف فراهم می کند.

بودجه برای اداره یک شرکت موفق ضروری است. حسابداری از داده های گذشته استفاده می کند تا پایه ای برای بودجه های آینده و کنترل هزینه ها باشد. با استفاده از این اطلاعات، مدیران می توانند بودجه های هزینه های سربار و برنامه های فروش را تهیه کرده و پیش بینی های جریان نقدی را ایجاد کنند. سپس آنها گزارش های حسابداری منظم را کنترل می کنند تا مطمئن شوند هزینه ها در بودجه باقی می مانند.

شرکتهای تولیدی از حسابداری هزینه برای محاسبه هزینه ساخت محصولات، تعیین میزان فروش یکنواخت و تعیین سطح بهینه موجودی استفاده می کنند. مدیران باید بدانند که تولید محصولاتشان برای تهیه استراتژی های قیمت گذاری که به شرکت امکان می دهد سود معقولی داشته باشد، چقدر هزینه دارد.

مسئولیت مهم مدیریت کنترل هزینه ها است. با این حال، برای انجام این کار، مدیران باید هزینه های استاندارد عملیاتی را از پیش تعیین شده داشته باشند تا از آنها به عنوان معیارهای اندازه گیری استفاده کنند.

با در دست داشتن این ارقام، مدیریت می تواند هزینه های تولید را به صورت هفتگی یا ماهانه کنترل کند تا مطمئن شود هزینه های تولید از این استانداردها فراتر نمی رود. اگر گزارش های حسابداری اختلاف بیش از هزینه مورد نظر برای تولید را نشان دهد، پس مدیریت می داند که وارد عمل شود، علت مشکل را پیدا کند و اقدامات اصلاحی را انجام دهد.

حسابداری دقیق هزینه های تولید برای هر محصول برای تدوین برنامه فروش و ترکیب محصول پیش بینی شده ضروری است. بیش از این کار به احتمال زیاد، هر محصول سهم سود ناخالص متفاوتی خواهد داشت و مدیریت باید اهداف فروش را برای هر کالا تعیین کند تا به سطح سود ناخالص کلی مورد نیاز برای پوشش سربار و تولید سود خالص هدف برسد.

حسابدار باید چه مهارت هایی داشته باشد

نسبت های مالی معیارهای حیاتی هستند که برای سنجش عملکرد کلیه جنبه های وضعیت و عملیات شرکت مورد استفاده قرار می گیرند. حسابداری داده های مورد نیاز برای ساخت این نسبت ها را فراهم می کند. نقدینگی یک شرکت با نسبت های فعلی و سریع اندازه گیری می شود. حاشیه سود و هزینه ها به عنوان درصد فروش گزارش شده و در مقایسه با معیارهای بودجه بندی شده است. اهرم مالی نسبت کل بدهی به سرمایه گذاری است.

مدیران اغلب با روسای بخشها ملاقات می کنند تا درباره تغییرات احتمالی استراتژیها و عملیات بحث کنند. آنها ایده های مختلف “چه می شود” را کشف می کنند. به عنوان مثال، اگر این شرکت تصمیم بگیرد با کاهش حقوق اداری سود خود را بهبود بخشد، چه اتفاقی می افتد؟ آیا این ایده خوبی خواهد بود؟ احتمالا نه. کارمندان کاهش حقوق خود را دوست ندارند.

اما اگر مدیران ترجیح دهند با کاهش قیمت فروش محصولات، فروش را تحریک کنند، چه می کنید؟ سود هر واحد کاهش خواهد یافت، اما امیدوارم که این کاهش بیش از افزایش حجم فروش باشد. تجزیه و تحلیل و پیش بینی حسابداری به روشن شدن نتایج این تصمیم و تعیین اینکه آیا این استراتژی یک حرکت عاقلانه است کمک می کند.

حسابداری مالی گزارش هایی را برای کاربران خارجی مانند مالکان، سرمایه گذاران، کارمندان، بستانکاران، اتحادیه ها و سازمان های دولتی تولید می کند. این گزارش ها برای استفاده خارجی عبارتند از: سود و زیان، ترازنامه و صورت جریان وجوه نقد. برخلاف گزارش های حسابداری مدیریت داخلی، صورتهای مالی تهیه شده برای کاربران خارجی با استفاده از اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی تهیه می شود.

حسابداری مالی گزارش می دهد که آیا شرکت سود کافی کسب کرده است و چقدر احتمال دارد سود سهامداران را پرداخت کند. سرمایه گذاران کنجکاو صورتهای مالی را بررسی می کنند تا ایمنی سرمایه گذاری ها و پتانسیل رشد آینده و افزایش ارزش را ارزیابی کنند. به طور مثال کارمندان اظهارات را بررسی کرده و در مورد اینکه آیا می توانند انتظار افزایش کمک های مالی به صندوق های بازنشستگی را داشته باشند.

گزارش های حسابداری، چه از نظر مدیریتی و چه مالی، برای مدیریت بهره وری هر شرکت یا سازمانی ضروری است. هیچ جایگزینی وجود ندارد. نداشتن اطلاعات دقیق و به موقع در مورد میزان کارآیی یک کسب و کار، بدترین دستور العمل ممکن میباشد.

به کاربری خود بنویسید.

دکمه بازگشت به بالا