سکه بانکی یا غیربانکی؛ کدام بهتر است؟

چگونه سکه بانکی را از سکه غیر بانکی تشخیص دهیم؟

حتما در هنگام خرید سکه این سوالات برایتان پیش آمده است که تفاوت سکه بانکی و غیربانکی در چیست؟ کدام بهتر است؟ چگونه تفاوت آن دو را تشخیص دهم؟ با ما تا پایان مقاله همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالات خود در ارتباط با سکه بانکی و غیر بانکی را بیابید.

منظور از سکه بانکی و غیربانکی چیست؟

در حال حاضر سکه توسط دولت و تحت نظر بانک مرکزی کشور ضرب می‌شود. به سکه هایی که توسط بانک مرکزی ضرب می‌شوند، سکه های بانکی گفته می‌شود. منظور از سکه غیر بانکی، سکه هایی است که توسط کارگاه و یا شخص دیگری ضرب می‌شود. سکه های بانکی در وزن، عیار و شکل مشخصی ضرب می‌شوند و تضمین شده هستند، اما سکه های غیربانکی تضمین شده نیستند و ممکن است وزن، عیار متفاوتی داشته باشند.

لازم به ذکر است که ضرب سکه خارج از چهارچوب بانک مرکزی یا توسط مردم عادی غیرقانونی و جرم محسوب میشود که شامل مجازات ۳ الی 10 سال حبس خواهد بود.

سکه های بانکی و غیربانکی انواع مختلفی دارند، که در ادامه به آن ها می‌پردازیم:

انواع سکه بانکی

سکه بانکی در وزن و عیار متفاوت تولید می‌شود. گران ترین و سنگین ترین سکه ای که در ایران ضرب شده است، سکه امامی و سکه تمام بهار آزادی است. از دیگر نوع های سکه های بانکی می‌توان به نیم سکه بهار آزادی، ربع سکه بهار آزادی و سکه گرمی اشاره کرد.

انواع سکه غیربانکی

سکه‌های غیر بانکی از نظر عیار و جنس به سه دسته تقسیم می‌شوند:

·         سکه غیر بانکی طلا دارای عیار استاندارد

این سکه از همان آلیاژ سکه بانکی ساخته شده است و دارای همان عیار نیز می‌باشد. معاملات بسیاری با این نوع سکه در بازار انجام می‌شود. برخی از افراد برای ایجاد حباب سکه از سکه غیر بانکی طلا دارای عیار استاندارد، استفاده می‌کنند و بیشترین سود را می‌برند. اگر از این نوع سکه غیر بانکی دارید، می‌توانید آن را به طلافروشی برده و به نسبت طلای موجودش آن را بفروشید.

·         سکه غیر بانکی طلا دارای عیار پایین

این سکه ها با عیاری پایین تر از عیار سکه بانکی ساخته می‌شوند. عیار این سکه ها را نمی‌توان دقیق محاسبه کرد، زیرا تشخیص عیار آن ها به همین راحتی نیست و معمولا عیار آن را تخمین می‌زنند.

·         سکه غیر بانکی غیر طلا(نقره، مس و…)

این نوع سکه از طلا نیست و معمولا از جنس نقره و مس هستند. برخی از افراد این سکه ها را آبکاری می‌کنند و یا روکش طلا بر روی آن می‌کشند. اگر سکه فروشان و طلا فروشان تشخیص دهند که این سکه ها طلا نیستند، آن را از شما نمی‌خرند. این سکه ها معمولا تنها در صورتی قابلیت فروش دارد که از جنس نقره باشد، در غیر اینصورت ارزش خاصی ندارد.

علت تفاوت قیمت سکه بانکی و غیر بانکی

در بازار طلای ایران قیمت سکه های بانکی با توجه به عرضه و تقاضا برای خرید سکه، تعیین می‌شود؛ ولی در سکه های غیر بانکی، کاراگاه ها مقداری ثابت به عنوان اجرت دریافت می‌کنند. علت اصلی تفاوت قیمت سکه بانکی و غیربانکی در وزن، نوع و تاریخ ضرب آن ها می‌باشد.

تفاوت قیمت ربع سکه بانکی و غیر بانکی

اگر سکه غیر بانکی طلا باشد و عیار آن بین 18 تا 22 باشد، تفاوت قیمت ربع سکه بانکی و غیر بانکی ۶ تا ۸ میلیون است.

سکه بانکی یا سکه غیربانکی، کدام بهتر است؟

همانطور که در بالا گفتیم،اگر نمیخواهید متضرر بشوید اصلا سکه غیربانکی خریداری نکنید. ‌بنابراین باتوجه به نیاز خود و اینکه چقدر می‌خواهید سود کنید،برای خرید سکه اقدام کنید. اگر قصد سرمایه گذاری در سکه فقط به عنوان قطعه ای طلا را دارید، سکه های تاریخ پایین بهترین گزینه برای شما هستند. اما اگر می خواهید با تغییر قیمت سکه سود کسب کنید، باید سکه های بانکی 1386 خریداری کنید.

فرق سکه بانکی و غیر بانکی در یک نگاه

ویژگی سکه بانکی سکه غیر بانکی
قیمت قیمت سکه بانکی توسط بانک مرکزی تعیین می‌شود و بالاتر است. قیمت سکه غیر بانکی تابع عرضه و تقاضا در بازار است.
عیار عیار سکه بانکی ۲۱ عیار است. عیار سکه غیر بانکی معمولا کمتر از ۲۱ عیار بوده و ممکن است سکه‌های تقلبی با عیار پایین‌تر نیز در بازار وجود داشته باشد.
موجودی سکه بانکی به‌طور معمول در مقادیر محدود عرضه می‌شود. سکه غیر بانکی در مقادیر بیشتر در بازار موجود است.
قابلیت نقدشوندگی سکه بانکی به‌راحتی قابل تبدیل به پول نقد است. سکه غیر بانکی نیز به‌راحتی قابل تبدیل بوده اما ممکن است به دلیل نداشتن فاکتور، با مشکلاتی مواجه شوید.
ریسک تقلبی دارد دارد

سخن آخر درباره خرید سکه بانکی یا غیر بانکی

در این نوشته دیدیم که سکه‌های غیر بانکی و بانکی چه تفاوت‌هایی دارند. در بازار حرفه‌ای طلا عده‌ای به سراغ خرید و فروش سکه‌های غیر بانکی هم می‌روند؛ اما باید مراقب باشید که به جای سکه بانکی، به اشتباه سکه غیر بانکی که استاندارد‌های پایین‌تری دارد را خریداری نکنید. در این نوشته به مقایسه کامل و بررسی انواع تفاوت سکه بانکی و غیر بانکی پرداختیم تا بتوانید تصمیم بهتری بگیرید. هم‌چنین به شما گفتیم که تفاوت قیمت سکه بانکی و غیر بانکی از کجا ناشی می‌شود. اگر در این باره سوالی دارید، آن را از بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

هم‌چنین اگر دوست دارید به بازار جذاب سرمایه گذاری طلا وارد شوید، بهترین انتخاب برای شما طلای آب شده است که اجرت ساخت و حباب‌های هیجانی ندارد. اگر می‌خواهید یک سرمایه گذاری امن و پرسود را آغاز کنید، در پرسته ثبت‌نام نمایید.

سوالات متداول

۱. اصلی‌ترین تفاوت سکه بانکی و غیر بانکی چیست؟

تفاوت اصلی بین سکه بانکی و غیر بانکی در نحوه عرضه و قیمت آنها است. قیمت سکه بانکی توسط بانک مرکزی تعیین می‌شود، اما قیمت سکه غیر بانکی تابع عرضه و تقاضا در بازار است.

۲. چگونه بفهمیم سکه بانکی اصل است؟

سکه بانکی اصیل از هولوگرام و بسته‌بندی مخصوص برخوردار هستند. شما می‌توانید با شماره سریال درج شده روی بسته‌بندی را از سامانه بانک مرکزی مطمئن شوید.

۳. سکه بانکی یا غیربانکی، کدام یک برای سرمایه‌گذاری مناسب است؟

به‌طورکلی، با توجه به شرایط اقتصادی کشور سکه بانکی و غیر بانکی هر دو از نوسان قیمتی برخوردار هستند که ممکن است منجر به کسب سود شود. بااین‌حال، ریسک تقلبی بودن و اجرت ساخت نیز همراهشان است. بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری در طلا، خرید طلای آب شده است که دردسر تقلبی بودن و اجرت ساخت ندارد.

دکمه بازگشت به بالا