اقتصادیکسب و کار ایرانی

صندوق سرمایه گذاری فارکس چیست و چگونه کار می‌کند؟

بازار فارکس و هرآنچه باید درمورد این بازار بدانیم:

امروزه اسامی زیادی را درمورد انواع بازارهای مالی می شنویم. این بازارهای مدرن، پتانسیل زیادی برای کسب درآمد دارند. مثلا حجم مالی زیادی در هر روز در بازار آمریکا معامله می شود. این حجم گاهی حدودا ۱۰۰ میلیون دلار است. این رقم بر اقتصاد کشورهای مختلف تاثیر زیادی دارد. در این مقاله از اسپازیو بطور کامل با بازار فارکس و مفاهیم مرتبط با آن بطورکامل آشنا می شوید.

آموزش فارکس برای مبتدیان |ثبت نام در بازار فارکس

تاریخچه بازارها و سرمایه گذاری

در سالیان بسیار دور، مردم یک جامعه به چند دسته تقسیم می شدند و این دسته بندی براساس طبقه اجتماعی بود. دسته ای از افراد خودشان دارای کار و فعالیت بودند. این افراد مانند یک کارآفرین بودند. افراد دیگر برای آنان کار می کردند ولی سطح مالی مناسبی نداشتند.

هرکس پول یا سبکه خود را در قُلک و یا زیر بالشت خود مخفی می کرد. اما در آن زمان کسی در این اندیشه نبود که با این پول می توان کارهای بسیار زیادی را انجام داد. مثلا کسب و کارهایی راه اندازی  کرد، افراد نابغه ای را تربیت کرد. افراد صاحب کسب و کار، پول خود را خرج می کردند و مبلغ اضافی را زیر بالشت خود نگهداری می کرد یا زمین خریداری می کرد.

برخی افراد نیز در بازار تجارت می کردند. یعنی کالایی را خریداری می کردند و وقتی گران می شد، می فروختند. آنها با خرید و فروش برنج، گندم یا سایر کالاها تجارت می کردند. آنها هم دارای پول زیادی بودند، اما اهل نگهداری در قلک و زیر بالشت نبودند. آنها از دید و تصور خودشان سرمایه گذاری می کردند.

پس از چندین دوره، افراد ایده هایی ارائه دادند و تجارت راه اندازی کردند. تاجران این ایده را عملی کردند که پول خود را به افرادی که برای کار خود نیاز دارند بدهند تا با آن کار کنند و درآمد بیشتری کسب کنند. با این کار سود این درآمد نیز به تاجران می رسید. با رشد کسب و کار، آنها هم سود می کردند. اما با ورشکستگی کسب و کار، پول آنها هم بدون هیچ تضمینی از دست می رفت. البته، در این میان، برخی کارآفرینان نیز کلاه برداری می کردند و پس از دریافت پول، ناپدید می شدند.

شکل گیری بازار بورس

پس از کلاهبرداری عده ای سودجو از این گونه معاملات، حکم ممنوعیت این نوع شراکت صادر شد. اما پس از مدتی، بازارهایی پدیدار شدند که در آنها، سهام کارآفرینان عرضه می شد. تجار و افراد عادی، سهام خریداری می کردند. این بازار، امروزه در سرتاسر دنیا رایج شده و بازار بورس نام گرفته است. مثلا فرض کنید شرکت اپل یا گوگل بعنوان کارآفرین بود و برای گسترش و پیشرفت شرکت خود، به پول زیادی نیاز داشت. بنابراین، سهام خود را در بازار بورس عرضه می کرد و مردم و تجار با خرید سهم آنها، برگه شراکت دریافت می کردند.

با این کار، شرکت در هر سال، سودی از درآمد خود را به آنها می داد و اگر شرکت فاقد درآمد بود و قیمت صفر شد، شرکا ورشکست می شدند. یا قادر بودند سهام خود را به دیگران بفروشند. اما چنین بازاری صدها سال پیش برقرار بود. این بازار ایرادات و ضعف های زیادی داشت. امروزه این بازار با قدمتی چند صد ساله، در تمام دنیا وجود دارد. مردم امروز در این بازار سهام های شرکت های مختلف را با یکدیگر خریدو فروش می کنند.

مثلا برخی افراد نسبت به آینده شرکت اپل و گوش یهای آیفون نظر مثبتی دارند. درنتیجه سهام آن را تقاضا می کنند. اما در مقابل، عده ای در این تفکر هستند که اپل آینده مناسبی ندارد. بنابراین سهام خود را به فردی دیگر می فروشند. درنهایت، این حجم عرضه و تقاضا، قیمت در بازار را مشخص می کند. علاوه بر بازار بورس، امروزه بازارهای معاملاتی جدیدی ایجاد شده اند و اعتبار زیادی دارند.

انواع بازارهای مالی

امروزه بازارهای مالی به شکل های مختلفی ظاهر شده اند و همگی پرطرفدار هستند. این بازارها بر زندگی انسان های زیادی درطول تاریخ تاثیرگذار بوده اند. اما امروزه دو نوع بازار مالی موجود است:

بازارهای سنتی: در آمریکا، بازارهایی مانند اوراق قرضه و بازار بورس، بازارهای سنتی هستند و حجم بسیار زیادی را به خود اختصاص داده اند. به گونه ای که بطور تقریبی تمام آمریکایی ها در این بازارها دارای سرمایه هستند. آنها با سرمایه گذاری در این بازارها، پول زیادی را جابجا می کنند.

بازارهای جدید: این بازارها که بازارهای مشتقه نیز نامیده می شوند،‌ بازارهای نوظهوری هستند که به نوعی از این بازارها پدید آمده اند. بازارهایی مانند بازار فارکس، بازار CFD و بازارهای آتی از بازارهای سنتی ایده و الگو گرفتند. این بازارهای جدید در سرتاسر دنیا پدید آمدند که در سرتاسر جهان تحت عنوان بازار فارکس شناخته می شوند.

پیشینه بازار فیوچر یا CFD

پس از ایجاد بازارهای سهام در سرتاسر دنیا، افراد زیادی به این بازار علاقمند شدند. پول های زیادی روانه این بازارها می شد. مثلا افراد ثروتمند با ورود به این بازار، در کسب وکار سایر افراد شریک می شدند. افرادی که ثروت اندکی داشتند، یا کسب و کاری جدیدی تاسیس می کردند یا همان اندک پول خود را در این بازار سرمایه گذاری می کردند. در آن زمان، دغدغه بسیاری از کسب و کارها، قیمت در آینده بود. تمامی عواملی که سبب می شد یک کسب و کار از بین برود، عواملی ازجمله عدم امنیت، جنگ، طوفان، قحطی، ریسک، افزایش تقاضا و عدم توانایی پیش بینی آینده بودند.

مثلا برای کشاورزان که سالها فعالیت داشته و طی یک شب، سیل یا طوفان تمام محصولی که می توانست به چند برابر بفروشد، از بین رفته است. یا کشاورزی که محصول پرتقال می کارد، با ورود کالای وارداتی، قیمت پرتقال کاهش یابد، باید چه کند؟ این باعث ضربه به اقتصاد می شود و انگیزه کشاورزان را از بین می برد. یا استخراج کننده نفت که دیروز می توانست نفت را بشکه ای 150 دلار بفروشد، حالا امروز نفت شده بشکه ای 50 دلار باید چه کند.

انسان های 200 سال گذشته با این مشکلات روبرو بودند. آنها قیمت های فردا را نمی دانستند. محصولی که روزی برای آن خیلی هزینه کرده اند و خرج زندگی آنها را حاصل می کند، نمی دانستند ممکن است فردا با قیمتی به فروش برسد که برای آنها سود حاصل کند. یا اینکه ممکن بود این محصول طی یک شب نابود شود. به همین دلیل تصمیم گرفتند کسی را بیابند که محصول آنها را زودتر خریداری کند. یعنی کسی که محصول آنها را پیش خرید کند.

ضررهای کسب و کار

شما هر شغلی که دارید، ممکن است با مجموعه ای از کالاها در تعامل باشید. ممکن است تولید کننده باشید یا خریدار باشد. ممکن است این کالا را تبدیل به محصولی جدی کنید و بفروشید. مثلا شغل نانوایی را درنظر بگیرید. نانوا، آرد را خریداری کرده و به نان تبدیل می کند و نان را می فروشد. این آراد از یک کشاورز که مزرعه گندم دارد خریداری می شود. یعنی نانوا مصرف کننده و مشتری محصول کشاورز است و خود نیز مشتریان زیادی دارد.

فرض کنید قیمت گندم افزایش یابد و فرض کنید نانوا هیچ گندمی برای خرید پیدا نکند. در این حالت ضربه زیادی به نانوا وارد می شود و کسب و کار او از بین می رود. حالا فرض کنید قیمت گندم کاهش یابد. در این صورت تمام محصولات و خود کشاورز نابود می شوند. این دو نفر یعنی کشاورز و نانوا می توانستند کاری کنند که خیالشان راحت شود. همکاری که باعث شود تمام ریسک های کسب و کار را از بین برده و کسب و کارشان پایدار بماند.

راهکار برای ضررهای کسب و کار

در مثال فرضی قبل، برای جلوگیری از ضررهای احتمالی، کشاورز و نانوا می توانستند با هم معامله کنند. به عبارتی، کشاورز می توانست تمام گندم خودرا به نانوا پیش فروش کند. نانوا نیز می توانست گندم را پیش خرید کند. این خرید را می توانستند به قیمت امروز یا هر زمانی که دلشان خواست انجام دهند. بیایید مثال دیگری را فرض کنیم. مثلا یک شرکت نفت، تمام بشکه های نفت خود را تا 6 ماه آینده با قیمتی مشخص پیش فروش کند. درصورت بالا رفتن قیمت نفت، مهم نیست و سود لازم بدست آمده. اگر هم قیمت نفت کاهش یابد، باز هم اهمیتی ندارد زیرا نفت خود را با قیمتی بالا فروخته اند.

شکل گیری بازار آتی یا فیوچر

در این بازار حتی می توان بدون اینکه چیزی را تحویل داد، به معامله پرداخت. مثلا 6 ماه دیگر 1000 تن گندم تحویل بگیرید. اما الان گندم را برای ۶ ماه دیگر خریداری کرده اید. اما فردا قیمت گندم افزایش یابد، می توانید گندم را با این قیمت افزایش یافته بفروشید. به این طریق، سود بدست می آورید.

تنها نیاز است بیعانه ای را در بازار فیوچر بگذارید. با این کار، می توانید هر چیزی که بخواهید را پیش خرید یا پیش فروش کنید. در این بازار کسی پیدا خواهد شد که کمتر از ده ثانیه با شما وارد معامله می شود. این همان قدرت بازار بین المللی است. مثلا تصمیم می گیرد در آمریکا 1000 بشکه نفت بفروشید. و فردی پیدا می شود که از شما خریداری می کند و شش ماه آینده به او تحویل دهید. اما قادر خواهید بود همین فردا معامله را تمام کنید و میزان اختلاف را تسویه کنید.

ویژگی های بازار آتی یا فیوچر

بازار فیوچر، ویژگی های جالب توجهی دارد که عبارتند از:

1- در این بازار، با پایین آمدن قیمت، سود می کنید. به این دلیل که کالایی را برای ۶ ماه دیگر با این قیمت فروختید. هر زمان مایل به تسویه حساب بودید، می توانید با سود معامله خود را خاتمه دهید.

2- می توانید هر چیزی که دوست داشتید را در سرتاسر دنیا معامله کنید. بی نهایت قرارداد آتی موجود است و شما می توانید به معامله بپردازید.

3- در این بازار می توانید از اهرم استفاده نمایید. مثلا فرض کنید یک درصد از کل مبلغ را باید بعنوان بیعانه بگذارید. اما به اندازه کل مبلغ سود بدست می آورید. فرض کنید 100 بشکه خریداری کرده اید، اما برای بیعانه، تنها پول یک بشکه را پرداخت کرده اید. با این حال، هنگامی که قیمت نفت افزایش می یابد، به اندازه ی کل 100 بشکه سود بدست می آورید.

4- در این بازار سررسید مشخصی دارید. می توانید تا روز سررسید، معامله خودتان را حفظ کنید. و روز سررسید آن را تسویه نمایید و تحویل بدهید. می توانید زودتر از آن روز نیز تسویه کنید.

امروزه می توانید بسیاری از معاملات فیوچر را توسط کارگزاری های فارکس انجام دهید. این معاملات به اشتباه بعنوان معاملات بازار فارکس شناخته می شوند! بعنوان مثال، طلا در بازار فارکس، یک قرار داد از نوع فیوچر یا از نوع CFD است و ربطی به بازار فارکس ندارد. اما این معاملات توسط کارگزاران فارکس نیز ارائه می شوند. بعنوان مثالی دیگر می توان شاخص بورس داوجونز را نام برد. این قرارداد نیز یا از نوع فیوچر یا CFD است. اما بعنوان فارکس شناخته می شود.

دکمه بازگشت به بالا