دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره بهتر است یا اثر انگشتی؟

دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره و اثر انگشتی دو تا از بهترین و پرکاربردترین سیستم‌های ثبت تردد هستند. در حال حاضر بیشتر شرکتها از این دو روش برای ثبت ورود و خروج پرسنل خود استفاده می‌کنند. در این مقاله می‌خواهیم بررسی کنیم که کدامیک از این دو راهکار بیومتریک بهتر است؟ و یا به عبارت بهتر کدامیک برای کسب و کار ما مناسب‌تر است؟ اگر شما هم در میان انتخاب دستگاه انگشتی و تشخیص چهره مردد هستید، توصیه می‌کنم، این مقاله را تا انتها دنبال کنید تا به جواب سوال خود برسید.

دستگاه-حضور-و-غیاب-تشخیص-چهره-یا-انگشتی

در حال حاضر علاوه برای دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره و اثر انگشتی، راهکارهای دیگری نیز برای ثبت ورود و خروج کارکنان وجود دارد. از جمله این روش‌ها می‌توان به کارت، اسکن کف دست و تشخیص عنبیه اشاره کرد. دستگاه‌های ساعت زنی کارتی به علت امکان گم شدن یا شکستن کارت و یا سوء استفاده کارکنان در ثبت کارت همکاران، کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته می‌توان از آن به عنوان یک روش کمکی در کنار شناسایی انگشت یا چهره استفاده کرد. فناوری‌های اسکن کف دست و تشخیص عنبیه نسبت به انگشت و چهره جدید‌تر و ناشناخته شده‌تر هستند و قیمت بالاتری نیز دارند. بنابراین از این دو روش نیز کمتر در حوزه سیستمهای ورود و خروج -البته نسبت به دو مورد اصلی که در این مقاله درباره آنها بحث می‌کنیم- استفاده می‌شود.

مقایسه دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره و اثر انگشتی

دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی و دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره نسبت به سایر راهکارهای بیومتریک و غیر بیومتریک برتری‌های محسوسی دارند و از همین رو بیشتر از سایر سیستم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. شما کدامیک از این دو سیستم را ترجیح می‌دید؟

مزایا و معایب دستگاه حضور و غیاب اثر انگشت

اثر انگشت اولین بیومتریک مورد استفاده در سیستمهای ورود و خروج است است. استفاده از حسگرهای نوری (optic) برای اسکن انگشت در مقایسه با سایر فناوری های مورد استفاده در این زمینه کاربردیتر و رایجتر است. به خصوص بعد از ابداع فناوری SilkID که یکی از سریع ترین و مطمئن ترین الگوریتم‌های شناسایی اثر انگشت است، عملکرد و کارایی دستگاه های حضور و غیاب انگشتی به شدت افزایش یافته است. سنسورهای قدیمی به راحتی توسط اثر انگشت تقلبی فریب می‌خورند. اما سنسورهای جدید با استفاده از فناوری تشخیص بافت زنده اثر انگشت (LFD) می‌توانند اثر انگشت انسان را از نوع جعلی تشخیص دهند. الگوریتم‌های جدید علاوه بر ضد جعل بودن، توانایی شناسایی اثر انگشتهای ضعیف را نیز دارند.

این روش یکی از راهکارهای با امنیت بالا در حضور و غیاب است که قیمت مناسبی نیز دارد. امنیت بالای این روش است که دور زدن و تقلب در آن را تقریباً غیرممکن می کند. برای استفاده دستگاه حضور غیاب انگشتی باید انگشت فرد به درستی بر روی دستگاه ثبت شود. یکی از مزیت‌های دستگاه انگشتی نسبت به سایر سیستمها این است که شما می‌توانید برای هر کاربر تا 10 انگشت بر روی سیستم تعریف کنید، در صورتیکه  که بر روی دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، به ازاء هر کاربر فقط یک الگو می‌توانید تعریف کنید.

مزیت-دستگاه-حضور-و-غیاب-اثر-انگشتی

مهمترین مزایای دستگاه حضور و غیاب انگشتی عبارتند از :

  • عملکرد ساده و آسان
  • قیمت پائین و ارزان (نسبت به سایر راهکارهای بیومتریک)
  • امکان تعریف 10 الگوی انگشت به ازاء هر کاربر
  • قابلیت ضد جعل در الگوریتم‌های جدید

اگر بخواهیم معایب این مدل را معرفی کنیم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم. البته خیلی از این موارد شاید عیب یا نقطه ضعف جدی نباشد. ما این موارد را در مقایسه با دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره بیان می‌کنیم:

  • زمان طولانی‌تر برای شناسایی اثر انگشت نسبت به شناسایی چهره
  • امکان انتقال ویروس‌های مسری در اثر تماس دست با سنسور اثر انگشت
  • اختلال در عملکرد سنسور اثر انگشت در اثر تابش مستقیم نور خورشید یا نورهای شدید محیطی بر روی سنسور
  • مشکل در اسکن انگشت در محیطهای گرم و با رطوبت کم
  • برخی از افراد ممکن است به صورت ژنتیک اثر انگشت نداشته باشند و یا در اثر کار فیزکی اثر انگشتشان از بین رفته باشد و نتواننداز این روش استفاده کنند.
  • مشکل در شناسایی اثر انگشت‌های با کیفیت پائین، ضعیف و خشک

البته در سیستمهای جدید انگشتی، این مشکلات بسیار کمتر است و بسیاری از این مشکلات رفع گردیده است. در ضمن با رعایت برخی از نکات ساده توسط کاربر، این دستگاه به خوبی کار خواهد کرد و درصدی از مشکلات دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی، عدم رعایت توسط کاربران است.

مزایا و معایب دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره

دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره یکی از محبوب‌ترین و پرطرفدارترین سیستمهای ثبت تردد است که در بسیار از سازمان‌ها و شرکتهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش نقاط مختلفی از صورت انسان اسکن شده و از آن به عنوان الگویی برای احراز هویت کاربران استفاده می‌شود.

یکی از دغدغه‌های کاربرانی که می‌خواهند از دستگاه حضور و غیاب چهره استفاده کنند، این است که آیا کوتاه یا بلند شدن موی سر، ریش، استفاده از کلاه و عینک مشکلی در جهت احراز هویت و شناسایی کاربران ایجاد می‌کند یا نه؟ جواب منفی است این موارد هیچ خللی در شناسایی پرسنل ایجاد نمی‌کند و شما با خیال راحت می‌توانید از آن استفاده کنید.

برای استفاده از دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، باید ابتدا چهره کاربران را بر روی دستگاه تعریف کنید. برای تعریف چهره در دستگاه حضور و غیاب کافی است کاربر روبری دوربین قرار بگیرد تا تصویر صورت او در کادر موجود در نمایشگر دستگاه ساعت زنی قرار بگیرد. بعد از تعریف چهره، کاربران هر موقع در مقابل دوربین دستگاه قرار گیرند، چهره آنها اسکن شده و با الگوی ذخیره شده مقایسه می‌شود. در صورتیکه تطابق صورت گیرد، تردد ثبت خواهد شد. تمام اینکارها در کسری از ثانیه انجام می‌شود.

یکی دیگر از دغدغه‌های کاربران، احتمال هک دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره است. حالا شاید سوال پیش بیاید که اصلاً هک دستگاه حضور غیاب تشخیص چهره چیست ؟

الگوریتم‌های قدیمی تشخیص چهره بسیار ضعیف هستند و به راحتی توسط عکس یا فیلمی از صورت کاربر و یا حتی ماسک ساخته شده از صورت کاربر فریب می‌خورند و آن را به عنوان شخص شناسایی کرده و تردد را ثبت می‌کنند. اما در سیستمهای جدید این مشکلات رفع شده و امکان فریب یا هک وجود ندارد، چرا که دستگاه های جدید شناسایی چهره از فناوری ضد تقلب ( Anti Fake یا  Anti-spoofing ) استفاده می‌کنند.

قابلیت-ضد-تقلب-تشخیص-چهره

برای ثبت تردد در دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، نیازی نیست که کاربر دستگاه را لمس کند و این یک روش بیومتریک بدون تماس است، از این رو احتمال انتقال ویروس از طریق دستگاه وجود ندارد. در ضمن دستگاه تشخیص چهره نسبت به دستگاه انگشتی مشکلات کمتری در دما و رطوبت کم و زیاد محیط دارد و سطح امنیتی آن نیز بیشتر است.

یکی دیگر از نکات مهم تأثیر تابش مستقیم نور بر دوربین تشخیص چهره است که ممکن است عملکرد آن را  مانند دستگاه انگشتی مختل کند. البته در سیستمهای جدید این مشکلات کمتر شده و دستگاه های حضور و غیاب تشخیص چهره جدید عملکرد مناسبی در محیطهای پرنور و کم نور و تاریک دارند. در انتها این نکته را هم در نظر بگیرید که قیمت دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره نسبت به اثر انگشت بالاتر است.

خب دوستان در این بخش با مزایا و معایب دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره و اثر انگشتی آشنا شدیم. نکات مهمی که در انتخاب این دستگاه مورد بررسی قرار گرفت، احتمال هک، مشکلات شناسایی، سرعت و دقت و قیمت بود. به نظر من هر کدام از این دستگاه‌ها مزایا و معایبی دارند و به صورت صد در صد نمی‌توان گفت که یکی از این دو سیستم برتر است. ولی اگر بخواهیم یک نتیجه گیری کلی داشته باشیم باید بگوئیم که دستگاه تشخیص چهره قابلیت‌ها و امکانات بیشتری دارد و به روزتر است. انتخاب با خودتان.

حالا شما کدامیک را انتخاب می‌کنید : دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره یا اثر انگشتی؟

دکمه بازگشت به بالا