غذایی برای عروسی و عزا

«باسدیرما پلو» از جمله غذاهای سنتی شهرستان نمین در اردبیل است که در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت شده و در مراسم گوناگون اعم از مراسم شادی، جشن‌ها و عروسی‌ها و در نذری‌ها بویژه در ایام محرم در مساجد و منازل توسط مردم طبخ می‌شود.

روح‌الله محمدی ـ معاون میراث فرهنگی استان اردبیل ـ در باره این غذای محلی به مجله تفریحی زیباروز گفت: «باسدیرما پلو» که در گویش محلی به آن «باستیرما پلو» (باسترما) نیز گفته می‌شود، نوعی غذای محلی و بومی مختص آذربایجان است که در استان اردبیل رواج بیشتری دارد. «باسدیرما» یک واژه آذری به معنای پنهان و دفن کردن است. در این غذا مواد گوشتی بین لایه‌های برنج قرار می‌گیرد و چون دیده نمی‌شود به «باسدیرما پلو» معروف است. 

او افزود: این غذا به علت استفاده از مربای به و رب ازگیل یا انار عطر و طعم متفاوت و لذیذی دارد. برنج، گوشت، گردو، سیب‌زمینی و زعفران از دیگر مواد تشکیل‌دهنده «باسدیرما پلو» است و گوشت به‌کاررفته برای این پلو می‌تواند گوشت مرغ، اردک و یا گوشت قرمز مانند گوشت گردن یا ماهیچه گوسفند باشد که در شهرستان نمین اغلب با ماهیچه گوسفند طبخ می‌شود.

محمدی ادامه داد: البته در ایام قدیم بیشتر از گوشت قرمز در پخت این غذا در مناطق مختلف استان اردبیل استفاده می‌شده که امروزه به دلیل مشکلات معیشتی و اقتصادی، صرفه‌جویی در زمان پخت و عوارض ناشی از مصرف گوشت قرمز به دلیل بی‌تحرکی و رواج زندگی ماشینی، گوشت مرغ جایگزین آن شده است.

معاون میراث فرهنگی استان اردبیل درباره نحوه پخت این غذا بیان کرد: در پخت این غذا از نوعی ادویه مخصوص متشکل از زیره، گل محمدی، فلفل، دارچین و… استفاده می‌شود و پخت آن حدود سه ساعت زمان می‌برد. برای پخت این غذا، تکه‌های گوشت را با یک عدد پیاز خردشده و مقداری روغن، کمی زردچوبه، فلفل، ادویه و نمک در یک قابلمه مسی می‌پزند تا حدی که گوشت له نشود. سپس گوشت پخته‌شده را با پیاز تفت داده‌شده و ادویه، گردوی خردشده، مربای به، رب ازگیل و کمی زعفران مخلوط می‌کنند. 

محمدی اضافه کرد: سپس در کف یک قابلمه سیب‌زمینی حلقه‌ای می‌چینند و برنج آبکشی‌شده را اضافه می‌کنند و بعد از هر لایه برنج مواد گوشتی می‌ریزند، در نهایت هم به آن کره محلی و زعفران دم‌کرده اضافه می‌کنند. پس از دم کشیدن آن را در یک ظرف گرد بزرگ مثل سینی برمی‌گردانند و دور آن را با انواع چاشنی مانند ترشی‌ها و زیتون پرورده تزیین می‌کنند. نحوه سرو این غذا در رستوران‌ها معمولا به صورت قابلمه کوچک تک‌نفره است، یعنی به تعداد نفرات در ظرف‌های جداگانه درست می‌شود.

انتهای پیام 

دکمه بازگشت به بالا