روش از بین بردن کرم مغز گردو

روش نگهداری مغز گردو و جلوگیری از ایجاد مغز گردوی کرم زده

پس از برداشت گردو در فصل پاییز، در قدم اول باید پوست سبز آن را جدا نمایید و گردو را به همراه پوست چوبی آن نگهداری کنید. علت نگهداری گردو در پوست خشک آن، جلوگیری از سیاه شدن و کاهش کیفیت محصول است و همچنین از این طریق گردو سالم‌تر می‌ماند. پس از جدا نمودن پوست سبز گردو لازم است تا آن را به مدت چهار روز در معرض نور خورشید قرار دهید تا کاملاً خشک شود. با خشک شدن گردوها می‌توانید آن‌ها را در یک گونی نخی بریزید و درب آن را ببندید. دقت کنید که محل نگهداری گردوها به‌ هیچ‌وجه گرم و مرطوب نباشد و چنانچه گردو را مغز نمودید، حتماً آن را در محلی خشک و خنک مانند یخچال قرار دهید تا از این طریق گردوهای شما ماندگاری طولانی‌تری (تا یک سال) داشته باشند.

 همان‌طور که گفته شد شما می‌توانید گردوی خود را برای راحتی در آشپزی مغز کنید و پس از ریختن در کیسه فریزر آن را در یخچال یا فریزر فریز نمایید. باید اشاره کرد که نگهداری گردوی مغز شده در خارج از یخچال و محیطی با دمای معمولی سبب کهنگی، کپک زدن، کرم زدگی و بی‌کیفیت شدن آن می‌شود. بنابراین برای مواجه نشدن با مغز گردوی کرم زده یا کپک زده بهتر است حتماً نکات بهداشتی را در نگهداری این ماده غذایی ارزشمند رعایت کنید.

مقاله پیشنهادی: راهنمای خرید نهال گردو

عوامل مؤثر بر سلامت مغز گردو

هنگامی که با مغز گردوی کرم زده روبه‌رو می‌شوید، اولین کاری که باید برای حفظ گردوهای سالم کرد، جداسازی دستی آن و سپس شستن و خشک کردن گردوهای سالم است. برای جلوگیری ازبین‌رفتن گردو، در بسته‌بندی مغز گردو حتماً لازم است تا از نفوذ هوا جلوگیری نمود. پیشنهاد می‌شود از زیپ کیپ‌ها استفاده نمایید.

یکی از مهم‌ترین مشکلات نگهداری گردو مغز شده، عمر پایین آن است و به دلیل اکسید شدن سریع روغن آن کیفیت گردو پایی می‌آید و گردو فاسد می‌شود؛ بنابراین بهتر است گردو را تا حد ممکن درون پوست نگهداشت تا عمر طولانی داشته باشد. پس از شکستن و آسیاب نمودن مغز گردو، ظرف 24 ساعت پنجاه درصد از مواد مغذی گردو تجزیه خواهد شد و به‌این‌ترتیب به‌مرور گردو خاصیت خود را از دست می‌دهد. متخصصان معتقدند که جهت استفاده گردو بهتر است آن را بلافاصله پس از شکستن مصرف کرد تا همه مواد مفید آن به‌خوبی جذب بدن شود. اگر مجبورید گردو را به‌صورت مغز شده نگهداری کنید، حتماً آن را در فریزر نگهداری نمایید. فاکتورهای مهمی نظیر نور، رطوبت، دمای بالا و غلظت اکسیژن در اکسید شدن مغز گردو و کرم زدن آن وجود دارد.

کرم درخت گردو و روش‌های مبارزه با آن| روش از بین بردن کرم مغز گردو

کرم گردو نوعی پروانه است که لارو آن به میوه درخت گردو حمله می‌کند و مغز گردوی کرم زده را ایجاد می‌کند. این کرم با تغذیه از محصول، آن را کم‌کم از بین می‌برد و در اواخر فصل بهار ظاهر می‌شود. روش‌هایی که برای مبارزه با این کرم در درخت گردو وجود دارند عبارت‌اند از: روش مکانیکی، نابودی پناهگاه آنها در زمستان، تله فرمون و کنترل شیمیایی آفت.

به‌منظور مقابله با این آفت یکی از بهترین و مؤثرترین روش‌ از بین بردن کرم مغز گردو، استفاده از سموم حشره‌کش تحت نظارت متخصصان و کارشناسان باتجربه گیاه‌پزشکی است. مجموعه پالیز گردو از طریق مشاوره رایگان به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم ، کلیه خدمات مرتبط با فروش انواع نهال گردو و میوه از جمله نحوه ، نگهداری کاشت، داشت، و نحوه رسیدگی بیماری و آفات زدایی، کوددهی، هرس را به شما عزیزان ارائه می‌کند.

دلایل سیاه شدن مغز گردو چیست؟

مغز گردو بنا به دلایل مختلفی ممکن است به رنگ تیره در آید. این را پیش از شروع صحبت درباره کرم مغز گردو مطرح کردیم که بدانید هر تیرگی در مغز گردو، الزاماً به معنای کرم نیست. کرم مغز گردو می‌تواند یکی از دلایل سیاه شدن یا خراب شدن مغز درخت گردو باشد که تصاویر آن را نیز در ادامه به شما نشان خواهیم داد. اما تیرگی گردو می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. مانند:

  1. رقم و ژنتیک آن
  2. بیماری بلایت
  3. تغذیه گیاه از حیث کود دهی
  4. زمان نامناسب برداشت محصول
  5. شیوه ناصحیح و غیر استاندارد خشک کردن گردو
  6. عوامل محیطی مانند نور، دما، رطوبت و… در زمان پرورش میوه
  7. نوع و میزان آبیاری
  8. کرم مغز خوار گردو

همه چیز از گور پروانه‌ ای با نام علمی کارپوکاپس یا (carpocapse) بلند می‌شود! پروانه‌ای زیبا که علاقه بسیاری به میوه‌های دانه‌دار (به‌ ویژه سیب و گردو) دارد. این پروانه بر روی برگ یا میوه نارس گردو تخم گذاری می‌کند و معمولاً در اواسط بهار سر و کله‌اش در باغ پیدا می‌شود. میوه‌ هایی که تخم گذاری روی آن‌ها انجام شود به صورت نارس به زمین می‌ریزند و از بین می‌روند. البته این پایان داستان آن‌ها نیست! لارو این پروانه پس از گذشت هجده روز، سر از تخم خارج می‌کند و خود را در منبعی بی پایان از غذای لذیذ و مقوی می‌بیند.

بنابراین پس از 3 یا 4 روز سرگردانی در شاخه‌های درخت و یا بر روی زمین، کرم‌های به دنیا آمده خود را به دیگر میوه‌های درخت می‌رسانند و حتی اگر پوست چوبی و سخت گردو نیز شکل گرفته باشد، باز هم از ناحیه زیرین آن به میوه وارد شده و به مدت 4 هفته در آن به تغذیه مغز گردو می‌پردازند تا به تکامل برسند. گردوهایی که لارو کارپوکاپس در حال پرورش در آن‌ها باشد، مغزشان نابود و سیاه خواهد شد و دیگر قابلیت استفاده شدن نخواهد داشت. در ادامه درباره روش از بین بردن کرم مغز گردو، نیز صحبت خواهیم کرد.

چه عواملی باعث کرم مغز گردو می شوند؟

کرم مغز گردو یک آفت به شمار می‌آید که قادر است تا 30% از محصول یک باغ را هم از بین ببرد. این نوع کرم در باغ سیب استان‌های شمال غربی کشور از جمله آذربایجان غربی بسیار متداول است و در باغ‌های گردوی شهرهای سمنان، همدان، تویسرکان و… نیز یافت می‌شود. نمی‌توان دلیل مشخصی را به عنوان عامل اصلی بروز این آفت دانست؛ چرا که بر اساس انتخاب طبیعی، هر کجا غذا برای یک گونه جانوری به اندازه کافی موجود بوده و محیط برای تکثیر مساعد باشد، تولید مثل آن گونه نیز افزایش خواهد یافت.

آنچه در تحقیقات به دست آمده، این است که کرم مغز گردو بیش از تمام اوقات در ابتدای صبح و در دمای بیش از 13 درجه سانتی گراد فعالیت دارد. شاید به همین دلیل است که گردوهای زودرس کوهستانی که در ارتفاعات قرار دارند، کمتر به این آفت دچار می‌شوند. بنابراین می‌ توان زمان و تقویم فعالیت این کرم را به سادگی تشخیص داد. صبح‌های اردیبهشت و خرداد، زمان بیشترین فعالیت آن‌ها است. بهترین روش از بین بردن کرم مغز گردو؛ نیز در همین فصل و در زمان تخم ریزی و فعالیت این حشره بر بدنه درخت است.

روش‌های از بین بردند کرم مغز گردو:

برای مبارزه با این آفت کوچک که در دل درختان ما جا خوش می‌کند و زندگی او باعث از بین رفتن زحمات ما خواهد شد، روش‌های متعددی وجود دارد. برخی از این روش‌ها فیزیکی و پر زحمت هستند و برخی دیگر شیمیایی و آسان‌تر. البته روش‌های فیزیکی با همه زحمتی که دارند در نهایت محصول سالم‌ تری را نیز ارائه خواهند کرد. پیش از آن که به روش‌های اصلی بپردازیم، باید بدانید که موضوع حمله این آفت به باغ شما، موضوعی موقت نیست.

برخی از لاروهایی که از میوه درختان خارج می‌شوند در صورت جفتگیری با کرم نر، به درون خاک رفته و در آنجا به دور خود پیله می‌سازند. آن‌ها در پیله ابریشمی خود به خواب زمستانی می‌روند تا در بهار سال آینده در کسوت یک پروانه دیگر به تخم ریزی مجدد بر روی درخت شما بپردازند. بنابراین روش‌هایی که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، برای تمام سال باید در زمان صحیح و به شکلی صحیح مورد استفاده قرار بگیرند تا آسیب به کمترین حد ممکن برسد.

روش‌های مکانیکی دفع کرم مغز گردو:

یک روش از بین بردن کرم مغز گردو؛ این است که پناهگاه زمستانه آفت را از بین ببریم و اجازه پروانه شدن به آن ندهیم. از آنجا که این کرم بر تنه درخت و یا در عمق کم خاک پیله می‌کند، پیدا کردن پیله دو سانتی‌متری آن کار دشواری نخواهد بود.

روش مکانیکی دیگر این است که بر روی بدنه درخت خود لایه‌ای از مقوای چین‌دار یا همان کارتن مقوایی را بپیچیم تا لاروهای سرگردان در درون آن جا خوش کرده و از رفتن به درون میوه باز می‌مانند. در این حالت باید مقواهای حاوی لارو از درخت جدا شده و امحا شوند تا از خروج آن‌ها جلوگیری گردد. البته باید بدانید که این دو روش، قطعی نیستند و تنها می‌توانند از بروز بخشی از خسارت، جلوگیری کنند.

روش گذاشتن تله فرمونی جنسی:

در این روش، یک نوار پلاستیکی مخصوص به دور درخت در ارتفاع بین یک تا دو متری بسته می‌شود که آغشته به هورمون‌های جنسی بوده و از آن برای جذب کرم‌های نر بالغ و هدایت آن‌ها به درون یک کیسه پلاستیکی مطابق تصویر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یک تله بسته شده به دور یک درخت می‌تواند کرم‌ های نر را در یک مساحت 4 هکتاری به سوی خود جذب کند. بنابراین بهتر است که از این تله در مرکز باغ استفاده شود. همچنین یکی از کاربردهای این تله، در تشخیص آماری میزان آفت موجود در باغ و تعیین میزان و نوع سم مورد نیاز برای مبارزه با آن است.

روش سم پاشی شیمیایی:

یک روش از بین بردن کرم مغز گردو؛ استفاده از سموم شیمیایی است. البته نوع سم و مقدار استفاده از آن بستگی به میزان آفت موجود و زمان استفاده دارد. برخی از سموم مانند اینسگار، دارت و نومارت که از موادی مانند تفلوبنزورون و فنوکسی کارب تشکیل می‌شوند، می‌توانند تخم حشره را نابود کنند. برخی دیگر مانند دیمیلین، کلارتان و زالون فلو می‌توانند بر روی لارو حشره تاثیر بگذارند. برای تعیین مقدار مورد نیاز از این سموم نیز باید به مساحت باغ، تراکم درختان و میزان آفت موجود، دقت کنید.

جمع بندی روش از بین بردن کرم مغز گردو:

کرم مغز خوار گردو، از جمله آفاتی است که می‌تواند تا 30% از محصول باغ را از بین ببرد. در صورت مشاهده این آفت پیش از هر چیز سعی کنید که میوه‌های فرو ریخته از درخت را بدون معطلی از باغ خارج کنید تا لاروها زمان کافی برای رشد و خروج از آن را نداشته باشند.

پس از آن نیز اگر زود دست به کار شوید، می‌توانید با روش از بین بردن کرم مغز گردو، به شیوه فیزیکی و مکانیکی که در این مطلب به آن‌ها اشاره کردیم، نسبت به حذف این آفات اقدام کنید و اگر آفات اجازه رشد پیدا کرده باشند، دیگر باید دست به دامن سموم شیمیایی شوید تا بتوانید باغ خود را نجات دهید.

به نقل از:

east-fruit.com

mourad.com.au

دکمه بازگشت به بالا