آموزش کار با دریل و مته
راه اندازی دریل و نکات آن
راه اندازی دریل قبل از استفاده فاکتور مهمی است. یک دریل با مته های چندگانه کار می کند، بنابراین قبل از دریل کاری هدف را مشخص کرده و مته خزینه متناسب با هدف را انتخاب کنید تا دستاورد موفقی داشته باشید.
تنظیم سرعت مناسب
یک دریل سرعت های مختلفی برای انجام کارش دارد، از کم تا زیاد، شما می توانید سرعت مدنظرتان را تنظیم کنید. سرعت زیاد یا کم بسته به کاری خواهد بود که انجام می دهید، اغلب سرعت زیاد برای سوراخکاری و سرعت کم برای باز و بست پیچ است. نکته مهم دیگری که باید یادتان باشد اینست که تا زمان ایست کامل ابزار سرعت آن را تغییر ندهید چرا که می تواند سبب بروز سوانح شود.
دکمه جلو و عقب
هر دریل یک دکمه جلو و عقب دارد؛ با فشردن دکمه جلو دریل به جلو رفته و با فشردن دکمه عقب دریل به عقب بر می گردد. فکر کنید یک سوراخ عمیق نیاز دارید، ابتدا دکمه حرکت رو به جلو را می فشارید و و قتی کار تمام شد دکمه حرکت رو به عقب را فشرده و دریل را خارج می کنید.
تنظیم کلاج صحیح
کلاج وسیله ای است که باعث می شود دریل کنترل بیشتری روی مقدار گشتاور مورد نیاز پیچ داشته باشد. دریل حالت های مختلف کلاج را دارد و تنظیم صحیح آن مهم ترین کار کاربر است. از 1 تا 10 درجه بندی شده و فِلشی برای چرخش روی هر کدام دارد. برای تنظیم کلاج باید فلش را چرخانده و روی عدد مورد نظر خود قرار دهید. عدد بالاتر یعنی گشتاور بیشتر، و امکان بستن موارد بزرگتر.
تنظیم گیره سه نظام
گیره سه نظام قسمتی است که مته کاجی را به دریل متصل می کند. برای مته گذاری باید سه نظام را پادساعتگرد بچرخانید تا دندانه های آن باز شود، سپس مته 2 تا 3 اینچی را بین دندانه های سه نظام قرار داده و چرخانده تا گیره محکم شود. مطمئن شوید گیره سه نظام محکم بسته شده باشد وگرنه در هنگام سوراخکاری یا بستن پیچ، مته در می آید. گزینه های زیادی از 4/1 اینچ تا 2/1 اینچ، حتی 8/3 اینچ وجود دارد. گیره 2/1 اینچی برای کارهای سنگین و گیره 8/3 اینچی برای کارهای چندمنظوره مناسب است.
دریل را مستقیم نگه دارید
مطمئن شوید دریل را عمود به صفحه کار نگه داشته اید تا کار تمیز درآید و روی دریل مشرف باشید.
برخی اقدامات امنیتی در هنگام استفاده از دریل
- لباس های آویزان و گشاد نپوشید: از پوشیدن لباس های گشاد، آستین بلند، جواهرات و زیورآلات هنگام استفاده از دریل پرهیز کنید. اگر موهای بلندی دارید توصیه می شود آنها را با گیره سر یا موبند ببندید.
- لوازم ایمنی: همیشه خوب است قبل از شروع دریل کاری عینک ایمنی بزنید. و اگر کار شما تولید گرد و غبار زیاد می کند از ماسک تنفسی استفاده کنید. همچنین می توانید از دستکش متناسب با دستتان استفاده کنید که با مته گیر نکند.
- محل کار را ببندید: محل کار را قبل از دریل کاری امن کنید. اگر شیء مورد نظر خواه چوب باشد یا فلز در هنگام دریل کاری حرکت کند دچار سانحه می شوید، بنابراین آن را با گیره یا قرار دادن چیزی روی سطح آن بسته تا به این طرف و آنطرف نرود.
- گیره سه نظام را بررسی کنید: قبل از شروع مطمئن شوید گیره سه نظام محکم بسته شده استف در غیر اینصورت ممکن است مته در خلال سوراخکاری یا باز و بستن دربیاید و خطر جدی افراد پیرامون را تهدید کند.
- کلید خاموش را بفشارید: قبل از تغییر مته در هر دریلی، مطمئن شوید که دستگاه خاموش است. تغییر مته در هنگام کار دریل کاری بسیار خطرناک است، چون ممکن است از دستتان لغزیده و سبب صدمات جدی شود.
- از مته دریل صحیح استفاده کنید: هر مته مخصوص کار خاصی می باشد. استفاده نادرست سبب انجام کار خراب با صرف وقت و انرژی زیادی می شود. علاوه بر این، استفاده نادرست مته به صورت دائم در خلال زمان به دستگاه شما آسیب می رساند.
- فشار مناسب روی دریل وارد آورید: به دستگاه فشار مناسب وارد کنید. اگر فشار کم باشد دریل در دستتان می لغزد و اگر فشار زیاد باشد با خراب شدن دستگاه مواجه می شوید. از این رو فشار متناسب با دستگاه را تخمین زده و به صورت درست و مطابق با آن فشار وارد کنید.
- بررسی میزان ولتاژ برای هر دستگاه برقی بسیار مهم بوده و دریل برقی هم از این قاعده مستثنی نیست
آموزش دریل کاری و سوراخکاری با دریل
هرکسی دیر یا زود در خانه کارش به دریل میافتد و وقتی برای اولین بار فرد برای نصب چیزی باید دیواری را دریل کند مشکلات شروع میشود و ممکن این سوال پیش بیاید که دریل کاری چیست؟ سپس اینکه دریل را از چه کسی قرض بگیرد و برای هدف مدنظر مناسب است یا اصلا چطور دیوار را سوراخ کند. مردم هم که عموما تعصب عجیبی روی دریلشان دارند و میترسند بلایی سر آن بیاورید، از این رو خیلی سخت و با اکراه راضی شده و دریلشان را در اختیارتان قرار میدهند. دریل کاری شاید امری حرفهای به نظر برسد که تنها در کارگاهها و صنایع استفاده دارد اما در خانه هم از نصب جای مایع دستشویی گرفته تا چوب پرده همه به دریلکاری نیاز دارند. خوشبختانه در مقایسه با اره، کاری آسانتر است و خطرات کمتری هم دربر دارد؛ با این حال برای تضمین ایمنی کار و نتیجهی دلخواه، نکاتی وجود دارند که باید در ذهن داشته باشید. با ما همراه باشید تا در ادامه نکاتی مهم درباره چگونگی استفاده از دریل و مته کاری را بررسی کنیم (آموزش کار با ، بوش و… تفاوتی ندارد).
استفاده از گیره در دریل کاری
درصورت امکان، استفاده از برای نگهداری قطعه، این امکان را به شما میدهد که بتوانید از هر دو دستتان برای مهار و کنترل دریل استفاده کنید. البته این مورد بیشتر برای دریلکاری در قطعات کوچکتر جواب میدهد و در مواردی مانند کاربردی ندارد زیرا دیوار خودش ثابت است.
کار با دریل و مته مناسب
همیشه باید دقت کنید متهای که در دریل قرار میدهید با جنس و کاری که قرار است انجام دهید مطابقت داشته باشد. اگر شک دارید و مطمئن نیستید از دیگران سوال کنید یا روی جعبهی متهها را بخوانید. بهطورکل هر مجموعه متهی مناسب باید شامل تعداد مشخصی از انواع مته برای چوب و انواع فلزات باشد. اگر هم قصد دارید سوراخکاری را در گچ یا آجر انجام دهید باید از متههای مخصوص مصالح استفاده کنید.
مته های تیز
استفاده از مته تیز، کار را آسان و ایمن میکند، پس متهها را همیشه با استفاده از سنگ رومیزی، تیز نگه دارید.
ایجاد فرورفتگی در کار قبل از دریل کاری
هنگامیکه میخواهید سوراخی روی قطعه فلزی یا چوبی ایجاد کنید، باید نقطهای دقیق برای شروع روی سطح ایجاد کنید. استفاده از میخ برای ایجاد فرورفتگی کوچک روی چوب یا فلز میتواند موثر باشد. اگر میخواهید سوراخ بزرگی ایجاد کنید در ابتدا باید سوراخی کوچک و ظریف بهعنوان سوراخ راهنما ایجاد کنید.
استفاده از نوارچسب کاغذی
استفاده از این در محل ایجاد سوراخ راهنما باعث استحکام و مقاومت قطعه میشود و از ترک یا لبپر شدن سطح قطعه جلوگیری میکند.
شروع دریل کاری با سرعت کم
مته را در نقطهی موردنظر قرار دهید. دریل کاری را با سرعت کم شروع کنید تا مطمئن شوید که از نقطه مورد نظر فاصله نگرفتهاید.
کنترل سرعت دریل
دریل کاری با سرعت کم تا متوسط برای فلزات و دریل کاری با سرعت زیاد برای چوب مناسب است.
فشار ندادن دریل
با فشار بیمورد، دور موتور دستگاه افت میکند. علاوه بر این فشار بیش از حد ممکن است باعث کندی شود، درنتیجه شما مجبور میشوید برای پیشروی مته در کار دریل را بیشتر فشار دهید و مته بازهم کندتر میشود. نتیجه را میتوانید خودتان حدس بزنید. حتی ممکن است در اثر فشار بیشازحد مته در حین کار بشکند. به قول حرفهایها نیازی به اعمال زور نیست. اجازه دهید ابزار کار خودش را بکند. اگر در حین کار با ابزار متوجه شدید که باید فشار بیش از حدی به ابزار وارد کنید حتما یک جای کار میلنگد و باید آن را بررسی کنید. همچنین در صورت اعمال فشار ممکن است دستگاه از دست شما سر خورده و تعادل شما به هم بخورد و فاجعهای رخ دهد. پس لطف کنید با دریل زورآزمایی نکنید.
تمیز و خنک نگه داشتن مته
حرارت بیش ازحد مته هنگام دریل کاری احتمال شکستن و کند شدن آن را بیشتر میکند. هنگام دریل کاری، ظرف آب خنکی کنار خود داشته باشید و پس از هر چند سانتیمتر دریل کاری مته را برای چند ثانیه درون آن ظرف قرار دهید تا خنک شود.
جلوگیری از گیر کردن مته
اگر مته در کار گیر کرد، تا نیمه راه آن را از سوراخ بیرون بیاورید تا خاک و مواد زئد از سوراخ خالی شود و سپس کار را ادامه دهید و هیچ گاه سعی نکنید با اعمال فشار و زور مته را به جلو برانید. باز هم تکرار میکنیم دریلکاری زورآزمایی نیست و در صورت عدم رعایت نکات ایمنی میتواند خطرناک و حادثهآفرین باشد.
کاهش سرعت دریل با افزایش عمق
اگر در سطحی با ضخامت کم مانند تکهای چوب دریل کاری کنید، اگر در عمق زیاد سرعت دریل و مته بالا باشد یا اگر فشار زیادی به دریل وارد کنید، وقتی مته از آن سوی قطعهی کار خارج شود سطح سوراخ شده صاف نخواهد بود و لب پر خواهد شد. برای این منظور دریل کاری را تا زمانی ادامه دهید که نوک مته در حال نزدیک شدن به آن سوی سطح کار است. وقتی نوک مته را احساس کردید دریل را متوقف کرده و دریل کاری را از سوی دیگر انجام دهید.
همچنین در صورتی که در عمق بالا سرعت دریل و مته بالا باشد و اگر قطعه با گیره محکم نشده باشد ممکن است قطعه کار همراه با مته بچرخد که باز هم نتیجهی خوشایندی رقم نخواهد خورد. پس هرچه عمق مته در کار بیشتر میشود، دور دریل را کاهش دهید. البته این مورد باز هم در مورد دیوار صدق نمیکند اما شما برای اطمینان از نشکستن مته سرعت دریل را کاهش دهید.
دو مجموعه مته داشته باشید
بهتر است همیشه دو مجموعه مته داشته باشید و برای شروع کار از مته جدید که تیزتر است استفاده کنید و در ادامه از متههای قدیمیتر برای اتمام کار استفاده کنید؛ بهاینترتیب همیشه یک مجموعه مته تیز خواهید داشت که در مواقع ضروری میتوانید از آن استفاده کنید.