انتخاب دیگ چدنی و مشعل
لزوم تناسب ظرفیتی بین دیگ و مشعل
دیگ چدنی و مشعل به عنوان اصلی ترین تجهیزات یک موتوخانه حرارت مرکزی بوده و درواقع می توان به عنوان قلب یک سیستم حرارت مرکزی آن را نامید که انتخاب هریک از این دو تجهیز به یکدیگر وابسته بوده و عبارتی طول عمر هرکدام وابسته به دیگری می باشد ،در این مقاله سعی شده است که تمام نکات اجرایی، محاسباتی و انتخاب دیگ های چدنی و مشعل های موتورخانه ای را به صورت آکادمیک و تجربی مورد بررسی قرار داده و امید است.
در پایان این مقاله به راحتی دیگ های چدنی را با انواع مشعل ها برای موتورخانه های حرارت مرکزی و دیگر انواع کاربری ها که نیاز به دیگ و مشعل دارند انتخاب فرمایید ، لازم به ذکر است نویسده این مطلب ، نکات تجربی این بخش را که حاصل سالها فعالیت در شرکت های تولیدکننده دیگ های چدنی در قالب ملاحظات اجرایی بیان می کند.
توضیحات و ساختار عمومی دیگ های چدنی
- دیگ های چدنی همانطور که از نامشان برمی آید از جنس چدن آتشخوار بوده وبه صورت چدن مذاب به صورت ریخته گری در قالب های مخصوص تولید می گردد ،در واقع پایه تولید دیگ های چدنی فرایند ریخته گیری می باشند
- لازم به ذکر است که فرایند تولید چدن که خیلی ساده از ذوب کردن ضایعات آهن صورت گرفته و با اضافه کردن مقدار زیادی کرین ،چدن تشکیل می شود ،شکنندگی چدن نیز به خاطر وجود کربن می باشد
- هرپره دارای چدن مخصوص و وزن معینی می باشد که با توجه به ظرفیت حرارتی و حجم محفظه احتراق آن تعیین می شود
- طراحی داخلی نوع پره از نظر تعدادفین ها و شیار های داخلی و همچین معابر عبور ،چرخش و گردش محصولات احتراق داخل پره که محفظه احتراق نامیده صورت می پذیرد
- دیگ های چدنی به صورت پره ای تولید شده و از کنار هم قرار گرفتن تعدادی پره ، ظرفیت حرارتی مشخص و دیگ چدنی کامل می شود
- هر دیگ چدنی از تعدادی پره وسط ،یک پره جلو ،یک پره عقب ،یک روکش و لوازمات جانبی نصب مانند پیچ و مهره و…. تشکیل می شوند
- دیگ های چدنی با حداقل 5 پره و تا حداکثر 20 پره نهایتا می تواندد مونتاژ شوند که در مورد تعداد پرهای مناسب دیگ جلوتر به آن خواهیم پرداخت
10 توصیه مهم در مورد خرید دیگ چدنی
- به دلیل نحوه تولید و تخصص در ریخته گری و طراحی دیگ های چدنی ، تنها در کشور دو شرکت ریشه دار و قدیمی در زمینه تولید دیگ های چدنی به نام شوفاژکار و لوله ماشین سازی که به mi3- ام آی تری معروف است فعالیت دارند،
- دیگ چدنی شوفاژکار به عنوان یکی از معرفروفترین و پرفروش ترین دیگ های چدنی می باشد که از ظرفیت 43000 کیلوکالری تا 1 میلیون کیلوکالری تولید می شوند
- دیگ چدنی mi3 به عنوان رقیب 50 ساله شوفاژکار می باشد که از نظر ظرفیت حرارتی و تنوع در محصول تقریبا مانند محصولات شرکت شوفاژکار می باشد
- درمورد انتخاب دیگ چدنی ، از روی کاتالوگ دو نکته بسیار مهم باید در نظر گرفته شود ، اول تعداد پره مجاز و معقول و دوم حجم محفظه احتراق، که دو ایتم بسیار مهم برای طول عمر دستگاه می باشند که هر دو نکته بسته به ظرفیت دیگ و ظرفیت مشعل از نظر طول شعله می باشد
- بهترین دیگ های چدنی از نظر تعداد پرهای دیگ ، دیگ هایی هستند که از 7 پره شده و تا نهایتا 12 پره ظرفیت خود را تکمیل می کنند آمار فروش هر دو شرکت فوق گواه این مطلب می باشد که دیگ 7 ،8 و10 و 12 پره جز پرفروش ترین محصولات می باشد
- پره کمتر ازمقدار گفته شده باعث سوختگی در اثر طول شعله مشعل ،و طول زیاد دیگ به دلیل تعداد پره بالا باعث کاهش دمای شعله و ایجاد پدیده کندانس که باعث ایجاد ترکیبات اسیدی و متعاقب آن سوراخ شدن پره آخر را به همراه دارد
- محفظه احتراق که باعث حرکت و تشکیل بهتر پروفیل شعله می باشد ،که هرچه حجم این محفظه بیشتر باشد ، پروفیل شعله بهتر و کاملتر تشکیل شده و از تماس شلعه روی پرهای وسط و انتهایی جلوگیری می کند
- معمولا استفاده از دیگ های چدنی تا ظرفیت 500 هزار کیلوکالری توصیه شده و قابل توجیه می باشد ،و در ظرفیت های بالاتر از دیگ های فولادی استفاده کنید
- توصیه می شود برای ظرفیت های بالای 300 هزار از دو دستگاه دیگ به جای یک دیگ استفاد کنید که کمک زیادی به طول عمر سیستم و دستگاه می کند
- همچین ارتفاع دیگ چدنی جهت چرخش بهتر محصولات احتراق نیز مهم است ،معمولا دیگ هایی با محفظه احتراق بزرگتر دارای ارتفاع بیشتر از 1 متر می باشد.
انتخاب مشعل برای دیگ های چدنی ابگرم
- مشعل به عنوان عنصر تکیمل کننده دیگ و قلب یک سیستم حرارتی می باشد که باید کامال با ظرفیت دیگ متناسب باشد
- علاوه بر ظرفیت دیگ ،تعداد پره و حجم محفظه احتراق در انتخاب مشعل موثر بوده که در صورت عدم تطباق باعث کاهش طول دیگ و سوختگی پره های داخلی می شود
- به صورت تجربی ، اندازه طول شعله مشعل باید دو سوم سول دیگ باید تا از تمرکز روی پروهای اخری جلوگیری شود
- تنظیم طول شعله مشعل برای جلوگیری از دو دما شدن شلعه در دیگ بسار مهم است که باید توسط شرکت سازنده مشعل انجام شود
- برای انتخاب مشعل گازی ایران رادیاتور و یا هر مشعل با هر نوع سوختی ، ابتدا باید ظرفیت حرارتی واقعی دیگ به عنوان ظرفیت حرارتی خروجی می باشد محاسبه کرد
- در کاتالوگ دیگ چدنی mi3 ظرفیت حرارتی خروجی به عنوان ظرفیت حرارتی مبنا انتخاب مشعل بیان شده است ، که معمولا این ظرفیت با کسر راندمان احتراق 15 درصد بیان می شود
- درکاتالوگ دیگ چدنی شوفاژکار ، حداکثر ظرفیت حرارتی بویلر بیان شده است که میتوان با کسر 15 تا 20 درصد به ظرفیت حرارتی خروجی رسید
- به عنوان آخرین نکته قابل قبول برای شرکت ، اصولا ظرفیت دیگ و مشعل باید برابر باشند ، در غیر این صورت ،هرگونه خسارت احتمالی به دیگ شامل گارانتی نخواهد شد
مشخصات فنی ؛مزایا و معایب انواع دیگ چدنی آبگرم
- تمام دیگ های چدنی برای کاربری های دما و فشار پایین بوده و برای دمای حداکثر 95 درجه و فشار 4 بار طراحی می شوند
- البته نسل جدید دیگ های چدنی برای فشار های کاری تا 10 بار نیز تولیده شده ولی این عدد به تجربه ثابت شده است که سنخیتی با دما بالا رفته ندارد ، یعنی دیگ های چدنی تا 10 بار هم دمای بالا 95 درجه نمی توان تولید کنند
- اولین مزیت دیگ های چدنی قابلیت اضافه و کم کردن ظرفیت حرارتی آن با کم وز یاد کردن تعداد چره می باشد ، همچنین قابلیت تعویض پره آسیب دیده با پره نو می باشد
- مزیت دیگر دیگ های چدنی ، حمل نقل آسان به داخل موتروخانه به دلیل پره ای بودن آن می بشد
- به دلیل خاصیت شکنندگی چدن که باعث شده است دیگ های چدنی در مقابل شوک های حرارتی به دلیل سرد و گرم شدن آب در اثر اختلاف دمای رفت و برگشت آب ، به شدت آسیب پذیر بوده و از آن به عنوان قاتل دیگ های چدنی یاد می شود
- با توجه به نکته گفته شده در بند فوق ،دیگ های چدنی برای اقلیم هایی با زمستان وحشتناک ،دیگ های چدنی باید حساسیت بیشتری نصب و یا دیگ فولادی کلا استفاده شود