بهترین چوب برای ساخت ظروف چوبی آشپزخانه
انواع چوب مناسب برای ساخت ظروف چوبی
تخته های سرو غذا طرحی جذاب برای نمایش سبک اصلی ارائه غذا و جذب مخاطب هستند. انواع ظروف چوبی اعم از کاسه چوبی، تخته سرو، شیرینی خوری چوبی و … برای نمایش غذا و تزئین میز پذیرایی به کار گرفته می شوند. استفاده از چوب به دلیل دوام، قابلیت انعطاف پذیری، زیبایی و پایداری برای ساخت انواع ظروف کاربرد گسترده ای دارد. می توان از فینگر جوینت رستا چوب نوین برای ایجاد سبک های مختلف از روستیک گرفته تا مینیمال و مدرن بهره برد. نکته قابل توجه این است که هر نوع چوبی متناسب برای سرو غذا نخواهد بود. در ادامه این مقاله پنج مدل از انواع چوب مناسب برای ساخت ظروف چوبی و سرو غذا را معرفی می کنیم تا دید گسترده تری پیدا کنید.
انواع چوب مناسب برای ظروف چوبی
کاج
کاج نوعی چوب نرم است که گزینه مناسبی برای نمایش و سرو مواد غذایی است. جدا از اینکه یک جایگزین طبیعی و قابل تجزیه در مقابل ظروف پلاستیکی است، در برابر چربی نیز مقاوم است. چوب کاج به دلیل تطبیق پذیری و ساخت آسان افزون بر ایجاد طرح های متنوع، برای حمل و نقل نیز مناسب است.
بامبو
بامبو که از آسیا منشا گرفته است، یکی از معروف ترین چوب ها برای ساخت ظروف است. بافت صاف و رنگ خنثی آن طیف گسترده ای از دکوراسیون را تکمیل می کند. این نوع چوب سازگار با محیط زیست بوده و گزینه ای مناسب برای ساخت طرح های متنوع از ظروف می باشد. بشقاب چوبی، کارد و چنگال، سینی چوبی و هر محصول دیگری اغلب از چوب بامبو ساخته شده است.
گردو
نوعی چوب با مقاومت بالا، بافت و رنگ چشم نواز است. از چوب گردو اغلب برای ساخت مبلمان با اشکال مختلف و شکل های غیر معمول استفاده می شود. ظروف چوبی که نیاز به جا به جایی یا بازسازی دارند تقریبا همیشه از چوب گردو ساخته می شوند.
افرا
افرا سنگین و با دوام بوده و می تواند در برابر سایش زیاد مقاومت کند. رنگ کم رنگ آن بر اشکال طبیعی و خیره کننده ای که در دانه چوب مشاهده می کنید تاکید می کند. اگر می خواهید ارزش زیبایی آن را افزایش دهید، می توانید روی چوب را لکه دار یا رنگ آمیزی کنید. با این حال از آنجا که افرا چوب سنگینی است، فقط برای ساخت ظروف سرو دائمی استفاده می شود. برای ظروفی که نیاز به جا به جایی و حمل و نقل دارند مناسب نخواهند بود.
بلوط
وقتی صحبت از قیمت و تنوع می شود، بلوط بهترین گزینه خواهد بود. بلوط دارای طیف گسترده رنگی از قرمز گرفته تا رنگ قهوه ای مایل به خاکستری و سفید را شامل میشود. چوب بلوط سنگین بوده و برای ظروف قابل حمل مناسب نخواهد بود. چوب بلوط برای ساخت لوازمی که ساکن هستند و جا به جا نمیشوند مناسب تر است.
در متن بالا پنج نوع از چوب های محبوب در ساخت ظروف چوبی را معرفی کردیم. قبل از انتخاب چوب مناسب برای ساخت ظروف لازم است هدف استفاده از آن ها را در نظر بگیرید.
بهترین چوب برای ساخت ظروف چوبی کدام است؟ (نکات مهم قبل از ساخت)
بهترین چوب برای ساخت ظروف چوبی چوب هایی هستند که در مقابل رطوبت مقاوم تر از چوب های دیگر هستند. با توجه به تجربه چندین ساله ای که در وودیانو در هنگام ساخت ظروف چوبی مختلف بدست آورده ایم می توان گفت چوب مناسب برای ساخت ظروف علاوه بر مقاومت در برابر رطوبت باید چوبی پر تراکم و خوش رنگ و خوش رگه باشد تا تمامی ویژگی های مورد نیاز برای ساخت ظروف چوبی را داشته باشد.
در مرحله انتخاب چوب نباید به ارزان یا گران بودن چوب نگاه کرد و باید چوب مناسب برای سوژه را انتخاب کرد. چوب گردو، چوب گیلاس، چوب گلابی چوب بامبو، چوب افرای سخت، چوب توس، چوب شاه بلوط، چوب بلوط سفید از جمله چوب هایی هستند که در وودیانو برای ساخت ظروف چوبی از آن استفاده شده است. ظروف چوبی ارزان، ظروف چوبی گران، ظروف چوبی خاص و ظروف چوبی مناسب برای طبیعت گردی و غیره همگی از چوب های ذکر شده ساخته می شوند که در ادامه دلیل استفاده از انواع چوب برای ساخت در شاخه های مختلف توضیح داده می شود.
اصول ساخت ظروف چوبی
برای ساخت ظروف چوبی استاندارد باید اصول ساخت ظروف چوبی به خوبی رعایت شود و فقط انتخاب چوب مناسب کافی نیست. اصول ساخت ظروف چوبی در کلاس سطح سه وودیانو یعنی ساخت ظروف چوبی با استفاده از تکنیک های حرفه ای تراش چوب آموزش داده می شود. در ساخت ظروف چوبی استاندارد باید به ضخامت مناسب برای لبه و کف ظروف دقت کرد. اگر بهترین چوب هم برای ساخت ظرف چوبی انتخاب شود ولی ضخامت دیواره و کف رعایت نشود ظرف استانداری ساخته نمی شود.
یکی دیگر از اصول ساخت ظروف چوبی با کیفیت دوری از خساست و کنار گذاشتن چوب های پر عیب است. اگر ترک کوچک یا گره در ظروف چوبی وجود داشته باشد امکان تخریب ظرف چوبی بیشتر می شود. ظروف چوبی ترک دار و گره دار هم زیاد ساخته می شود و قیمت خود را دارد و دلیل بر عدم امکان ساخت از این چوب ها نیست اما برای بالا بردن استاندارد ساخت ظروف توصیه می شود که این مورد مورد توجه قرار گیرد.
از دیگر مواردی که باید در این بخش رعایت شود کیفیت پرداخت مناسب برای سطوح چوبی است. شماره سنباده مناسب برای رنگ های مختلف در بازار متفاوت است و برای انتخاب شماره سنباده درست باید به توصیه های شرکت سازنده رنگ دقت شود. اگر شماره سنباده کمتر از حد استاندارد رنگ مورد نظر باشد سطح با کیفیتی برای مقاومت در برابر رطوبت نداریم و اگر شماره سنباده خیلی از حد مناسب بالا تر برود میزان رنگ مناسب بر روی سطح چوب قرار نمی گیرد و مقاومت لازم ایجاد نمی شود.
طراحی مناسب با نوع چوب هم از اصول ساخت ظروف چوبی با کیفیت است که باید مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال ظروف بزرگ و مناسب برای طبیعت گردان نباید با چوب های نرم ساخته شود. یا مورد بعدی اینکه برای ساخت ظروف با لبه های نازک و ظریف نباید از چوب های کم تراکم استفاده شود. پس در هنگام طراحی ظروف به موارد مهم دقت کنید تا چوب مناسب برای کاربرد مناسب را انتخاب کنید؛ تراکم بافت، سوزنی برگ و پهن برگ بودن، رنگ و زیبایی، جهان برش از تنه درخت، مقاومت در برابر رطوبت، وزن مخصوص و عدم وجود معایب طبیعی چوب از جمله این موارد است.
همیشه برای ساخت هر سوژه چوبی باید ابتدا طراحی انجام دهید. طراحی برای ساخت ظروف هم شاید بر خلاف تصور عموم بسیار زیاد راندمان تولید را بالا می برد. اگر هنوز طراحی قبل از ساخت سوژه های چوبی را انجام نمی دهید پیشنهاد می کنم حتما آموزش طراحی با راینو در هنرهای چوبی وودیانو را نگاه کنید. یکی دیگر از مزایای طراحی ظروف چوبی امروزه استفاده از دستگاه های اتوماتیک برای بالابردن راندمان تولید است که این کار با طراحی و جی کد گیری و گرفتن خروجی های مناسب دستگاه های سی ان سی آغاز می شود و بعد از ساخت نمونه های اولیه کار برای تولید انبوه برنامه ریزی می گردد.
ظروف چوبی شامل چه مواردی می شود؟
لیوان چوبی یا کوکسا، بشقاب چوبی، تخته سرو چوبی، اردو خوری چوبی، قاشق چوبی، کاسه چوبی، نمک دان چوبی، حجم های مختلف چوبی از جمله مواردی هستند که در شاخه ساخت ظروف چوبی ساخته می شوند. در وودیانو سال ها در زمینه ساخت کوکسا یا لیوان چوبی فعال بوده ایم و بیش از بیست نوع چوب و پنج نوع از پوشش های مختلف مخصوص چوب را بررسی کرده ایم و موارد اشاره شده در این مطلب حاصل همین تجربه وودیانو است. امروزه استقبال مردم از ظروف چوبی به قدری زیاد شده که در هر مغازه و فروشگاهی حتما اثری از این ظروف و لوازم چوبی دیده می شود که این مورد نشان دهنده میل و علاقه مردم به داشتن قطعه ای از طبیعت در خانه است. در این بخش نمونه هایی از این ظروف را می بینید که کاربرد بیشتری دارند.
چرا چوب گردو برای ساخت ظروف چوبی مناسب است؟
چرا گردو برای ساخت ظروف چوبی مناسب است؟ بهترین جواب برای این سوال ویژگی های طبیعی و ذاتی این چوب بسیار ارزشمند است که از جمله این ویژگی ها می توان به رگه های زیبا، رنگ بی نظیر، تنوع رنگ بالا، ثبات ابعاد بالا، مقاومت در برابر تغییرات ناشی از جذب رطوبت، خوش تراش بودن، خوش کار بودن، وزن مخصوص مناسب، تراکم مناسب و بخش روزنه ای بودن آن اشاره کرد. البته لازم به ذکر است که از لحاظ ساختاری چوب گردو یک چوب نیمه بخش روزنه ای است و به قول ما وودیانویی ها چوب گردو آنچه همه خوبان دارند گردو یک جا دارد!
شناخت ساختار چوب برای ساخت ظروف چوبی
نکاتی که مربوط به ساختار چوب برای ساخت ظروف چوبی است مثل وزن مخصوص، تراکم، بخش روزنه ای یا پراکنده آوند بودن، درون چوب یا برون چوب بودن و غیره است. چوب مناسب ظروف باید خوش تراش و متراکم باشد. چوب گردو، چوب گیلاس، چوب گلابی و افرای سخت از جمله این چوب ها هستند. هرچقدر فضای خالی بین اجزای مختلف تشکیل دهنده بافت چوبی بیشتر باشد چوب کم تراکم تر و هرچقدر این فضا کمتر باشد چوب متراکم تر است. فضای خالی بین آوند ها و پارانشیم ها و فیبر ها و دیگر اجزای تشکیل دهنده بافت چوب در این بخش مورد بحث است.
چوب مناسب برای ظروف باید در برابر تغییرات ناشی از رطوبت مقاوم باشد که چوب بامبو، رابر وود و گردو و بلوط سفید و اریکو از جله این چوب ها هستند. چیدمان و نوع قرار گیری و اندازه و میزان اجزای تشکیل دهنده بافت چوبی در ایجاد این ویژگی نقش دارند و موارد زیادی مثل میزان مواد استخراجی، نوع قرار گیری آوند ها در سطح چوب بهاره و تابستانه، اندازه و نوع اشعه های چوبی در ردیف های قرار گیری سلول های آن، نوع دیواره های ارتباطی اجزای مختلف و غیره در ایجاد یا عدم ایجاد این ویژگی موثر است. اگر میخواهید در این بخش از دنیای شگفت انگیز چوب وارد شوید و متخصص گردید باید در مورد موارد زیر اطلاعات کافی داشته باشید:
- چوب بهاره و تابستانه
- درون چوب و برون چوب
- بخش روزنه ای پراکنده آوند
- سوزنی برگ و پهن برگ
- ابعاد آوند ها و نوع دیواره ارتباطی آن ها
- درصد سلولوز، همی سلولز و لیگنین در بافت چوبی
- طول و قطر اجزای تشکیل دهنده بافت چوبی
- تراکم و راه و خواب چوب
- وزن مخصوص چوب