شرایط استفاده از دکل مهاری چیست؟

دکل مهاری چیست و کاربردهای آن کدام است؟

دکل‌های مهاری به دکل‌هایی گفته می‌شود که به وسیله سیم مهار به زمین یا تکیه گاه دیگری مهار گردد. این نوع دکل‌ها به دلیل وزن پایین و سبکی وزن مزیت دارند و در مکان‌هایی که فضا به قدر کافی موجود باشد استفاده می‌گردد. اغلب در شبکه تلفن همراه، رادیو و بی سیم و شبکه‌های رایانه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دکل‌ها قابلیت نصب در پشت بام منازل و ادارات را داشته و علاوه بر اینکه ارتفاع ساختمان به بلندی محل نصب آنتن‌ها کمک کرده، در مناطق شهری مزیت فراوان دارد. این نوع دکل‌ها در صورتی که روی زمین نصب گردد نیاز به فضای زیادی جهت نصب سیم مهار‌ها دارد. به خاطر سبکی وزن، بهای این دکل‌ها کمتر از دکل‌های دیگر بوده و نصب آن‌ها ساده و کم هزینه است.

انواع دکل مهاری

این دکل‌ها بسته به ابعاد و نوع ساخت به چند دسته تقسیم می‌شوند.

از انواع آن می‌توان به دکل‌های سری G. اشاره کرد که با انواع G۳۵,G۴۵,G۵۵,G۶۵,G۸۰,G۲۵ تولید می‌شوند. این دکل‌ها به صورت سه ضلعی و به صورت سکشن‌های سه متری که پایه‌ها از لوله نمره ۳ بوده که به وسیله میلگرد‌های نمره ۸ یا ۱۰ به صورت خرپایی به هم متصل می‌شود. دکل‌های مهاری با باربری بسیار کم و تنها برای نصب آنتن‌های بی سیم و یا دیش‌های کوچک اینترنت استفاده می‌گردد. عدد مقابل G. نشان دهنده عرض قاعده بخش‌ها به سانتیمتر می‌باشد

این دکل‌ها به دلیل سبکی، بیشتر در پشت بام‌ها نصب می‌شوند و در هر ۹ متر و گاهی در هر ۶ متر به وسیله سیم مهار از سه جهت با زاویه ۱۲۰ درجه مهار می‌شوند. هر سکشن از یک بدنه لوله‌ای و اتصالات میلگردی که از طریق جوش CO۲ به هم متصل شده اند تشکیل شده است. سکشن‌ها (قطعات ۳ متری) به صورت مثلثی شکل بوده و هر سکشن طبق استاندارد دارای ۸ ردیف پله جهت افزایش مقاومت و ایستایی دکل و همچنین سهولت برای بالا رفتن از آن طراحی شده است.

جهت جلوگیری از فرسودگی و زنگ زدگی، دکل‌ها خصوصا دکل مهاری g45 دارای پوشش گالوانیزه گرم ۹۰ میکرون هستند.

طراحی دکل مهاری

مبنای طراحی دکل‌ها بر اساس بار ناشی از وزش باد وارد بر دکل می‌باشد. در طراحی دکل‌ها از آئین‌نامه‌ها و استاندارد‌های متعددی به شرح ذیل استفاده می‌شود

آئین نامه ۲۸۰۰ ایران

آئین نامه فولاد AISC

استاندارد طراحی دکل‌های مخابراتی EIA-RS-۲۲۲-F

دکل‌ها به صورت قطعات پیش ساخته قابل مونتاژ ساخته می‌شوند. متریال استفاده شده اغلب از آهن نوع ۳۷ST و در برخی قطعات برای مقاومت بیشتر از نوع ۴۴ST یا ۵۲ST استفاده می‌شود. قطعات دکل پس از ساخت جهت جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی گالوانیزه گرم می‌شود. پیچ و مهره‌های دکل‌ها اغلب از نوع پیچ‌های مقاوم ۳۲۵A یا معادل آن گرید ۸٫۸ بوده و به صورت گالوانیزه گرم استفاده می‌شود.

گالوانیزاسیون (به فرانسوی:‎ ‏) ‏ یکی از روش‌های محافظت از خوردگی با ایجاد خوردگی گالوانیک است که توسط پوشاندن فلز مادر توسط لایه‌ای از فلز محافظ به صورت آند فدایی در سری گالوانیک (معمولاً روی) انجام می‌شود. در این حالت پوشش خورده شده و فلز مادر محافظت می‌شود. این فرآیند نوع خاصی از حفاظت گالوانیکی است. میزان مقاومت پوشش متناسب با ضخامت آن است. این روش یکی از اقتصادی‌ترین روش‌های محافظت فولاد‌ها در محیط‌های خورنده است. این فرآیند به نام لویجی گالوانی دانشمند ایتالیایی نامگذاری شده‌است.

گالوانیزه گرم:این گونه گالوانیزه کردن توسط غوطه وری زیر لایه در مذاب روی به دو صورت مداوم و بچ انجام می‌شود. این روش برای پوشش‌دهی با ضخامت بیش از ۲۵ میکرومتر مناسب است.

الکتروگالوانیزاسیون:در این روش پوشش روی به صورت پوشش‌دهی الکتریکی (الکتروپلیت) بر روی زیرلایه اعمال می‌شود.

متعلقات دکل مهاری:

اجزای این نوع دکل‌ها شامل سکشن (بدنه)، بیس پلیت، سیم مهاری، مهار کش، کرپی (کلمس)، صفحه تعادل، گوشواره، تاج سر دکل، تسمه کمربندی، پیچ و مهره و… می‌باشد.

مشخصات یک دکل مهاری استاندارد:

1- تمامی دکل ها دارای گالوانیزه گرم با ضخامت 80 تا 90 میکرون

2- گالوانیزه دکل های مهاری شامل 30 سال گارانتی و قابل آنالیز

3- ضخامت لوله 3 استفاده شده 1.7 میلیمتر نیست بلکه 2 است و ضخامت لوله 4 استفاده شده دارای ضخامت 2.5 میلیمتر است.

4- میلگرد های نمره 10

5- جوش CO2

6- تمامی مهارکش ها، دو سر حلقه ایرانی باشد نه چینی.

7- عصایی ها از میلگرد فابریک بوده و دارای خم کوره ای با پرس می باشد.

8 – صفحه تعادل و صفحه پشت از ورق با ضخامت 5 میلیمتر تهیه شده چون نباید 4 میلیمتر باشد.

9- مفتول سیم مهار 6 باید به قطر 2.20 میلی متر و مفتول سیم مهار 8 باید به قطر 2.40 میلی متر باشد.

10-نسبت پیچش سیم روی هم، در 1 متر 15 دور است، نه اینکه در هر 1متر 10 دور.

ملاحظاتی برای قیمت دکل مهاری

در پروژه های جدید سایت دکل، هزینه ها می تواند بر انتخاب طراحی دکل تاثیر بگذارد و به نوبه خود، مکان واقعی پروژه را تعیین کند. درک ملاحظات هزینه، اینکه آیا شرکت های آب و  برق در حال ارزیابی دکل خود ایستا می باشد یا دکل های گاید شده می تواند وضوح مورد نیاز را ارائه دهد.

هزینه های فولاد:

به عنوان یک کالا، فولاد بر اساس وزن قیمت گذاری می شود. بنابراین قیمت دکل مهاری به طور مستقیم با مقدار کل فولاد مورد نیاز برای ساخت متناسب است. یک دکل خود ایتسا در طراحی خود به فولاد بیشتری نسبت به دکل مهاری نیاز دارد.

هزینه های فونداسیون:

اندازه و عمق فونداسیون دکل به ارتفاع دکل، آنتن ها و لوازم جانبی بستگی دارد. برای دکل های خود ایستا ملاحظات اندازه فونداسیون باید بر اساس چگونگی تاثیر لوازم جانبی بر بارگذاری و نیروهای وارد بر دکل باشد. به عنوان یک موضوع عملی، بسته به محل؛ تغییرات زیادی می تواند در اندازه فونداسیون وجود داشته باشد. به طور کلی دکل های خود ایستا به پی های بزرگتری نسبت به دکل های مهاری نیاز دارند.

از آنجایی که فونداسیون های بزرگتری هم نیاز دارند می توانند از قیمت بالاتری برخوردار باشند. دکل های مهاری به پایه هایی در پایه دکل و در هر لنگرگاه نیاز دارد. با این حال پایه به طور قابل توجهی کوچکتر از دکل خود ایستا با اندازه مشابه است، زیرا فقط بار عمودی و نیروی برشی افقی و لنگر خمشی کوچک را تحمل می کند. دکل های مهاری با کابل های مهاری، تمام نیروهای کششی دکل را حمل می کنند و عمود نگه داشته می شوند. این پایه های کوچکتر برای دکل ها و نقاط لنگر معمولا نصب ساده تری دارند که می تواند تاثیر مثبتی بر زمان بندی پروژه داشته باشد.

هزینه های نصب دکل:

هر دو نوع دکل بر روی زمین مونتاژ می شوند یا تکه تکه بر پا می شوند، بنابرایت این هزینه ها معمولا تفاوت قابل توجهی ندارند. دکل های خود ایستا از جرثقیل های متحرک یا در برخی موارد از هلیکوپتر برای نصب استفاده می کنند. این دکل ها دارای سگمنت های سنگین تر و بزرگتر هستند که می تواند بر الزامات اندازه جرثقیل و هزینه کار تاثیر بگذارد. دکل های مهاری از روش های نصب مشابهی استفاده می کنند اما سگمنت های سبک تر، کوچکتر را دارند و اغلب هزینه های نیروی کار را کاهش می دهند. با این حال هزینه های اضافی برای کابل ها، صرفه جویی در نیروی کار را جبران می کند.

هزینه های کاربری زمین:

دکل های خود ایستا معمولا به هزینه های کاربری کمتری نسبت به دکل های مهاری نیاز دارند (بر اساس نیازهای مختلف سایت)، اما این بستگی به موقعیت سایت و تمایل مالک زمین به فروش / اجاره زمین یا قرار دادن یک دکل در این زمین دارد.

هزینه‌های تعمیر و نگهداری:

قیمت دکل مهاری و دکل های خود ایستا از نظر الزامات نگهداری مشابه است. تعمیر و نگهداری دکل های خود ایستا ساده است، اما این دکل ها سطح بیشتری دارند و نیاز به بازررسی بیشتری دارند. یک دکل مهاری دارای متغیرهای فراتر از نگهداری فولاد؛ پیچ و مهره و غیره است. بررسی و نگهداری سیم های مهاری، کشش؛ لنگرگاه ها و نواحی اطراف آن نیاز به زمان و دقت دارد.

برای نصب دکل مهاری به چه فضایی نیاز داریم؟

برای نصب دکل مهاری و بررسی فضای محل نصب می توانید با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید. به طور معمول برای نصب یک دکل 30 متری شما به فضایی با شعاع  10 متر از نقطه مرکزی محل نصب دکل  نیاز خواهید داشت. زیرا مطابق با استانداردهای فعلی فاصله هر پایه مهار از پای دکل حدود یک سوم ارتفاع دکل می باشد و این کمترین فاصله می باشد.

دکل مهاری سه وجهی در مقابل چهار وجهی

دکل های مهاری در دو سطح مقطع مثلثی و مربعی تولید می شوند که به عنوان دکل سه وجهی و دکل چهار وجهی شناخته می شوند. دکل های سری G مانند G35 ،G45 ،G55 و G80 عضوی از دکل های سه وجهی و چهار وجهی می باشند. در ادامه کمی بیشتر در مورد آنها صحبت خواهیم کرد:

دکل مهاری سه وجهی یا دکل مهاری g35

معمولا عرض قاعده دکل های G35 هر وجه 35 سانتیمتر است. از میلگردهای شماره 8 یا 10 ساخته می شوند و به صورت خرپایی به هم متصل می شوند. خود این دکل ها هم به دو دسته A و B تقسیم می شوند که به علت وزن کمتر و قیمت پایین تر، زیاد استفاده می شوند. حداکثر ارتفاع نصب شده برای دکل های G35 حدود 36 متر است. هر سکشن به صورت قطعات سه متری و به شکل مثلث به هم متصل می شوند و هر سکشن هم دارای 8 ردیف پله می باشد. دکل های مهاری سه وجهی G45 هم وجود دارند که باز هم وزن و قیمت پایینی دارند.

این دست از سازه ها هم از سکشن های 3 متری تشکیل شده اند که پایه های آن از لوله با ضخامت 2 تا 2.2 میلیمتر تشکیل شده است و میلگردهای شماره 8 یا 10 به صورت خرپایی به هم متصل شده اند و مانند G35 در دو نوع A و B به بازار عرضه می شوند. حداکثر ارتفاع نصب دکل های G45 سه وجهی 60 متر است. برای نصب دکل های مهاری G35 و G45 سه وجهی و چهار وجهی باید هر 9 یا 6 متر از سیم های مهاری استفاده کرد. برای دکل های سه وجهی زاویه نصب فونداسیون پایه های سیم مهاری نسبت به یکدیگر باید 120 درجه باشند.

دکل های مهاری چهار وجهی

دکل های مهاری چهار وجهی دارای 4 ضلع می باشند. این نوع دکل ها هم دارای وزن سبکی هستند و چون ایستایی خوبی دارند، می توان از آنها روی برج ها و ساختمان های بلند استفاده کرد. سکشن ها چهار ضلعی هستند که برای هر کدام از این سکشن ها از اتصالات لوله ای و میلگردها استفاده می شود و به هم جوش می خورند. (درست مانند دکل های سه وجهی). برای هر سکشن 8 ردیف پله بکار می رود تا از آن برای بالا رفتن استفاده کرد و همچنین مقاومت و ایستایی دکل را بهبود می دهد.

دکل مهاری G35

دکل G35 به صورت سه ضلعی در دو تیپ A و B به ترتیب با میلگردهای نمره 8 یا 10 به صورت خرپایی به هم متصل می شود.

دکل G35 برای نصب تا حداکثر ارتفاع 36 متر توصیه می گردد.

این نوع از دکل به دلیل سبکی، بیشتر در پشت بام ها نصب می شوند.

دکل مهاری G45

به صورت سه ضلعی و چهار ضلعی در دو تیپ A و B به ترتیب با میلگردهای نمره 8 یا 10 به صورت خرپایی به هم متصل می شود.

دکل G45 جهت نصب حداکثر ارتفاع 81 متر توصیه می شود.

دکمه بازگشت به بالا