عمومیکسب و کار ایرانی

لوله مسی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

شاید ده‌ها سال است که از لوله مسی به عنوان خطوط آبرسانی در خانه‌ها استفاده می‌شود. شما احتمالاً این نوع لوله را زیر کابینت یا زیرزمین خود دیده‌اید و با شکل آن‌ها آشنا هستید. لوله‌های مسی معمولاً در صنعت ساختمان برای خطوط آبرسانی و خطوط مبرد در سیستم های HVAC (گرمایش، سرمایش و تهویه هوا) استفاده می‌شوند. لوله‌های مسی از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و اتصالات بسیار خوبی برخوردار هستند. سه نوع از متداول‌ترین لوله مسی که در ساخت‌و‌سازهای مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد، نوع K، نوع L و نوع M است. در ادامه این متن می‌خواهیم در مورد لوله‌ی مسی و انواع آن به طور مفصل صحبت کنیم.

لوله مسی چه کاربردی دارد ؟

کیفیت لوله های مسی و انواع آن، باعث شده است تا قابلیت کاربرد گسترده در موارد مختلف را داشته باشند. این لوله‌ ها در قطرهای بزرگ یا کوچک، برای انتقال مایع یا گاز در سیستم‌ های فشار بالا یا کم در دامنه وسیعی از دما، می‌ توانند استفاده شوند. در ادامه به کاربرد آن اشاره‌ شده است.

·         سیستم شبکه توزیع آب

لوله های مسی به دلیل خاصیت ضد باکتری بودن برای سالیان متمادی به‌ عنوان گزینه مناسبی برای لوله‌ کشی آب آشامیدنی ساختمان‌ ها استفاده می‌ شود. ضمن اینکه متصل کردن این نوع لوله‌ ها برای فواصل طولانی می‌ تواند به کمک جوش یا رابط‌ های اتصال موجود به‌ راحتی انجام شود.

·         سیستم‌ های تهویه، گرمایشی و سرمایشی

عملکرد حرارتی مس چندین برابر بهتر از آلومینیوم بوده و به همین دلیل یک گزینه ایده آل برای سیستم‌ های گرمایشی، سرمایشی و تهویه مطبوع می‌ باشد. ضمن اینکه مقاومت بیشتری در برابر خوردگی داشته و شکل‌ پذیری و انعطاف بهتری نسبت به سایر مواد از خود نشان می‌ دهد. ویژگی‌ های پایداری و عدم نیاز به نگهداری باعث می‌ شود که لوله های مسی، به‌ عنوان گزینه اصلی برای لوله‌ کشی، گرمایش، سرمایش و سایر سیستم‌ های مکانیکی در ساختمان انتخاب شوند.

·         سیستم گاز پزشکی و خلأ

در بیمارستان و دندانپزشکی، از لوله های مسی برای انتقال گاز اکسیژن یا ایجاد سیستم خلأ استفاده می‌شود. این لوله‌ ها به دلیل غیر قابل نفوذ بودن نسبت به آلاینده‌ ها از تجمع میکروبی در سیستم‌ های گازی جلوگیری کرده، گازهای پزشکی لازم را تمیز نگه‌ داشته و در نتیجه گازها خالص باقی می‌ مانند.

·         سیستم اطفا حریق

این مقاطع از دوام مناسبی در طول دوره زمان برخوردار هستند. چون در طول زمان زنگ نزده و به آب رنگ نمی‌ دهند و به همین دلیل برای لوله‌ کشی توزیع آب در سیستم‌ های اطفا حریق استفاده می‌ شود. اگر از این لوله‌ ها در سیستم اطفا حریق استفاده شود؛ می‌ توان روی تأمین به‌ موقع آب لازم برای مهار آتش در صورت نیاز حتی اگر سال‌ ها راکد بوده باشد؛ حساب کرد. بنابراین، در صورت فعال شدن سیستم اطفای حریق داخل ساختمان، بدون لکه‌ دار شدن دیوارها و لوازم داخل ساختمان می‌ توان آتش را خاموش کرد. از سوی دیگر این مقاطع در برابر گرمای آتش، شعله‌ ور نشده و گازهای سمی از آن تجزیه نمی‌ شود.

·         سیستم توزیع گاز

این مقاطع یک راه‌ حل مقرون‌ به‌ صرفه برای رساندن گاز طبیعی در ساختمان‌ های مسکونی و غیرمسکونی است. انعطاف پذیری این لوله‌ ها باعث می‌ شود که انتقال گاز در مسیرهای طولانی به‌ راحتی انجام شود.

انواع لوله مسی

چهار نوع اصلی از لوله های مسی مورد استفاده در لوله کشی وجود دارد که عبارتند از:

 نوع M

این نازک ترین نوع لوله مسی است و معمولاً برای کاربردهای کم فشار مانند خطوط تامین آب خانگی و خطوط تخلیه استفاده می شود.

 نوع L

این یک لوله مسی با وزن متوسط است که هم برای کاربردهای لوله کشی مسکونی و هم تجاری مناسب است. معمولاً برای خطوط آبرسانی، خطوط آب گرم و خطوط تبرید از آنها استفاده می شود.

 نوع K

 این ضخیم ترین نوع لوله مسی است و برای کاربردهای پرفشار مانند شبکه های آب زیرزمینی و سیستم های اسپرینکلر آتش نشانی استفاده می شود.

 نوع DWV

 نوع دیگری از لوله های مسی نیز به نام لوله مسی DWV (تخلیه، ضایعات و هواکش) وجود دارد که نازکتر از نوع M است و به طور خاص برای سیستم های زهکشی و هواگیری طراحی شده است.

مزایا لوله مسی

لوله های مسی دارای مزایای متعددی نسبت به سایر لوله ها می باشند كه عبارتند از:

دوام

لوله های مسی بسیار بادوام هستند و می توانند چندین دهه بدون زنگ زدگی یا خوردگی دوام بیاورند. مقاومت در برابر خوردگی: لوله های مسی در برابر خوردگی بسیار مقاوم هستند، به این معنی که کمتر از مسائل مربوط به زنگ زدگی یا خوردگی رنج می برند.

تحمل حرارت بالا

 لوله های مسی می توانند دماهای بالا را تحمل کنند و اغلب برای خطوط تامین آب گرم استفاده می شوند، که آنها را به یک انتخاب خوب برای سیستم های لوله کشی مسکونی و تجاری تبدیل می کند.

چکش خواری

 مس یک فلز چکش خوار است، به این معنی که می توان آن را به راحتی شکل داد و برای هر گونه پیکربندی لوله کشی تغییر داد.

تطبیق پذیری: لوله های مسی در اندازه ها و انواع مختلفی از جمله اتصالات مسی نرم، مسی سخت و… وجود دارند که به این معنی است که می توانند در طیف گسترده ای از کاربردهای لوله کشی استفاده شوند.

دوستدار محیط زیست

لوله های مسی 100% قابل بازیافت هستند که باعث شده آنها، به گزینه ای سازگار با محیط زیست برای تاسیسات لوله کشی تبدیل شوند.

تعمیر و نگهداری کم

 لوله های مسی به حداقل میزان تعمیر و نگهداری نیاز دارند که باعث میشود در طول زمان، هزینه های کلی کاهش یابد. به طور کلی، لوله‌های مسی، لوله هایی قابل اعتماد و همه‌کاره هستند که دوام بالا، مقاومت در برابر خوردگی و تحمل گرما بالا را ارائه می‌کنند. این ویژگی ها، آنها را به گزینه‌ ای محبوب برای سیستم‌های لوله‌کشی مسکونی و تجاری تبدیل می‌کند.

معایب لوله مسی

در حالی که لوله های مسی مزایای زیادی دارند، معایبی نیز در رابطه با آنها وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند، این معایب عبارتند از:

هزینه

 قیمت لوله مسی گران‌ تر از انواع دیگر لوله ها میباشد که این موضوع می‌تواند استفاده از آن‌ها را در پروژه‌هایی با بودجه کم دچار مشکل کند.

مستعد سرقت

 لوله‌های مسی اغلب از خانه‌ها و کارگاه‌های ساختمانی به دلیل ارزش بالایشان به سرقت می‌روند که می‌تواند هزینه‌های اضافی و نگرانی‌های امنیتی ایجاد کند.

نیاز به نصب ماهرانه

 لوله های مسی برای اطمینان از اندازه، لحیم کاری و آب بندی مناسب نیاز به نصب تخصصی دارند که می تواند هزینه های نیروی کار را افزایش دهد.

تغییرات شیمیایی

 لوله‌های مسی می‌توانند تحت‌تاثیر pH و محتوای شیمیایی آبی که حمل می‌کنند، تحت‌تاثیر قرار گیرند، که می‌تواند به مرور زمان منجر به خوردگی یا مشکلات دیگر شود.

برای کاربردهای خاص مناسب نیست

 لوله‌های مسی برای استفاده با مواد شیمیایی خاص یا در شرایطی که دماهای بسیار بالا وجود دارد، مناسب نیستند، که می‌تواند استفاده از آنها را در برخی کاربردها محدود کند.

دکمه بازگشت به بالا