اقتصادی

اتریوم کلاسیک چیست و چه تفاوت‌هایی با اتریوم دارد؟

اتریوم کلاسیک یک شبکه بلاک‌چینی توزیع شده و متن‌باز است که به صورت غیرمتمرکز در بستر بازار ارزهای دیجیتال مطابق با قراردادهای هوشمند فعالیت می‌کند. به عقیده بسیاری از کاربران بازار ارزهای دیجیتال، تاریخچه شکل‌گیری اتریوم کلاسیک یکی از مهم‌ترین رویدادها در تاریخ دنیای ارزهای دیجیتال است، زیرا پیش از راه‌اندازی اتریوم کلاسیک در سال 2016 که به دنبال یک نقص امنیتی در شبکه اتریوم رخ داد، سعی می‌کردند تا با اصلاح معایب یک ارز دیجیتال مانند بیت‌کوین (BTC)، یک ارز دیجیتال جدید منتشر کنند، اما اتریوم کلاسیک این‌گونه نیست چرا که این رمز ارز زمانی ایجاد شد که گروهی از کاربران شبکه اتریوم تصمیم گرفتند تا از ارتقاهای نرم‌افزاری اتریوم پشتیبانی نکنند.

آینده اتریوم |اتریوم چیست

اتریوم کلاسیک چیست؟

همان‌طور که گفته شد، اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) یک بلاک‌چین متن‌باز و غیرمتمرکز است که امکان اجرای قرارداد‌های هوشمند را فراهم می‌کند. شبکه اتریوم کلاسیک با شبکه اتریوم کاملاً متفاوت است. نماد اختصاری ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک ETC و نماد اختصاری ارز دیجیتال اتریوم ETH است. اتریوم کلاسیک به دنبال ایجاد یک جامعه غیرمتمرکز است، هدفی که مشابه با اتریوم است. در واقع، می‌توان گفت که اتریوم کلاسیک از بسیاری از جهات مانند پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و حاکمیت غیرمتمرکز با اتریوم مشترک است. مهم‌ترین تفاوت این دو شبکه در این است که اتریوم کلاسیک دیگر از ارتقاهای نرم‌افزاری (هارد فورک‌) منتشر شده برای اتریوم پشتیبانی نمی‌کند.

همان‌طور که گفته شد، اتریوم کلاسیک مشابه با اتریوم و بیت‌کوین، یک شبکه غیرمتمرکز است، به این معنی که هیچ‌کس مالک آن نیست و آن را کنترل نمی‌کند. قراردادهای هوشمند در اتریوم کلاسیک قابل تطبیق و انعطاف‌پذیر هستند، به همین دلیل ایجاد برنامه‌های جدید در شبکه اتریوم کلاسیک آسان است و توسعه‌دهندگان به راحتی می‌توانند برنامه‌های خود را در آن توسعه دهند. پس از حمله هکرها به سازمان خودگردان غیرمتمرکز (DAO) در شبکه اتریوم، بنیاد اتریوم نسخه جدید شبکه اتریوم را در تاریخ 20 جولای سال 2016 در اقدامی عجیب و بحث‌برانگیز منتشر کرد.

در نسخه جدید اتریوم، سازمان خودگردان غیرمتمرکز هک شده به طور کلی از تاریخچه بلاک‌چین اتریوم حذف شد. بنیاد اتریوم همچنین پس از آن، نام تجاری جدیدی ثبت و نماد اختصاری ETH را انتخاب کرد. پس از آن، نسخه قدیمی شبکه اتریوم با نام اتریوم کلاسیک به کار خود ادامه داد و از جهاتی می‌توان گفت که اتریوم در واقع فورک اتریوم کلاسیک است. اتریوم کلاسیک دنباله‌رو قوانین اصلی شبکه بود و خط فکری اتریوم را حفظ کرد. افرادی که فعالیت اتریوم کلاسیک را ادامه دادند، از تغییرناپذیری بلاک‌چین دفاع کردند و به مخالفت با فورک اتریوم پرداختند.

اتریوم کلاسیک پس از حمله هکرها در سال 2016، حملات بی‌شمار دیگری را نیز تجربه کرد. در آگوست همان سال، تعدادی از طرفداران اتریوم با هدف تبدیل توکن‌های اتریوم کلاسیک به اتریوم، به صرافی پولونیکس (Poloniex) حمله کردند و به دنبال آن حدود 9 میلیون توکن اتریوم را به سرقت بردند. در ژوئن سال 2017 میلادی، گروه اعتبارسنج اتریوم کلاسیک در توییتر خود اعلام کرد که کیف پول اصلی اتریوم کلاسیک مورد حمله فیشینگ قرار گرفته است. لازم به ذکر است که پس از آن، حملات دیگری از طرف هکرها در سال‌های 2019 و 2020 میلادی نیز به شبکه اتریوم کلاسیک صورت گرفت.

پروژه سازمان خودگردان غیرمتمرکز هک شده در شبکه اتریوم، یک شرکت سرمایه‌گذاری مجازی بود که در بلاک‌چین اتریوم پیاده‌سازی شده بود. پس از راه‌اندازی، این پروژه به سرعت به موفقیت‌های بزرگی دست پیدا کرد و بیش از 150 میلیون دلار سرمایه اولیه از جانب سرمایه‌گذاران جذب کرد. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این نوع سازمان‌های غیرمتمرکز، متن‌باز بودن آن‌ها است، به این معنی که هر کسی می‌تواند در آن‌ها فعالیت کند. با این حال، خود این مزیت باعث نابودی و هک این پروژه شد. پس از راه‌اندازی این پروژه، یک هکر موفق شد تا با استفاده از باگ‌های امنیتی موجود در کد برنامه‌نویسی این سازمان، آن را هک کند و مقدار بسیار زیادی از سرمایه‌ جذب شده را به سرقت ببرد.

اتریوم کلاسیک با ارز دیجیتال اتریوم چه تفاوت‌هایی دارد؟

زمانی که اولین بار در سال 2016 میلادی اتریوم کلاسیک به وجود آمد و مسیرش از اتریوم جدا شد، هر دو شبکه تفاوت‌های قابل توجهی در کدهای برنامه‌نویسی خود نداشتند، اما اتریوم کلاسیک به دلیل عدم پیروی از ارتقاهای نرم‌افزاری اتریوم و پشتیبانی از الگوریتم اجماع اثبات کار، از حمایت بسیار قابل توجه طرفداران اتریوم و ماینرها بهره‌مند شد. شبکه اصلی اتریوم توسط یک گروه توسعه‌دهنده به رهبری ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) پشتیبانی می‌شود، در حالی که شبکه اتریوم کلاسیک را خود کاربران و چند استخراج‌کننده اعتبارسنجی می‌کنند.

آیا اتریوم کلاسیک می‌تواند از اتریوم پیشی بگیرد؟

اتریوم دارای پلتفرمی است که مدام در حال رشد و تغییر است، در حالی که شبکه اتریوم کلاسیک علیرغم اینکه از سیستمی مشابه با شبکه اصلی اتریوم پشتیبانی می‌کند، اما تغییرناپذیری را تشویق می‌کند و اجازه نمی‌دهد که کاربران تاریخچه تراکنش‌های انجام شده در بلاک‌چین را تغییر دهند. می‌توان گفت که اتریوم کلاسیک با توجه به حمایت از تغییرناپذیری و پشتیبانی از الگوریتم اجماع اثبات کار، آینده‌ی درخشانی دارد و سرمایه‌گذاری در آن می‌تواند هوشمندانه باشد، اما اینکه اتریوم کلاسیک بتواند از اتریوم پیشی بگیرد تا حدودی غیرممکن است چرا که هر دو متفاوت از دیگری فعالیت می‌کنند و رقیب یکدیگر محسوب نمی‌شوند.

جمع‌بندی

در حال حاضر، جامعه اتریوم کلاسیک تلاش می‌کند تا بر اصول بنیادین فناوری بلاک‌چین که تأکید بر تمرکززدایی و تغییرناپذیری است، متمرکز باقی بماند و آن را حفظ کند. شبکه اتریوم کلاسیک اجرای قراردادهای هوشمند را مشابه با اتریوم تسهیل می‌کند و مزایای حاکمیت کاملاً غیرمتمرکز را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. با این حال، شبکه اتریوم همچنان بر اتریوم کلاسیک به عنوان بلاک‌چین ترجیحی برای خرید، فروش و ایجاد توکن‌های غیرقابل معاوضه (NFT) برتری دارد. نمی‌توان با جدیت گفت که اتریوم کلاسیک آینده‌ای به بزرگی اتریوم دارد و اتفاق خاصی در قیمت اتریوم کلاسیک خواهد افتاد، اما می‌توان با جدیت گفت که اتریوم کلاسیک تا مدت‌ها از پشتیبانی و حمایت جامعه فعالش بهره‌مند خواهد شد.

علیرضا اصیلی

علیرضا اصیلی فعال حوزه دیجیتال مارکتینگ و علاقمند به حوزه کریپتو کارنسی است. مقالات اون در زمینه کریپتو کارنسی در وبسایت سرمایکس و بسیاری از خبرگزاری‌ها منتشر شده است.
دکمه بازگشت به بالا