گرفتگی لوله فاضلاب به عهده کیست؟

هزینه تخلیه چاه با مالک است یا مستاجر؟

بر اساس گزارشات بازار اجاره درصدی از تمام مشکلاتی که اجاره‌کنندگان تجربه می‌کنند مربوط به لوله‌کشی و تخلیه چاه است و در خصوص پاسخ به هزینه تخلیه چاه با مالک است یا مستاجر؟ در ابتدا باید به قرارداد اجاره مسکن نگاهی دقیق انداخت که باید مسئولیت های هر دو طرف را مشخص کند. اگر توافق در مورد تخلیه چاه مبهم است، باید اطلاعات بیشتری را از  طریق قانون اجاره جویا شد. طبق قوانین این مسئولیت صاحبخانه است که اطمینان حاصل کند که ملک و امکانات آن همیشه در شرایط مناسب هستند که شامل لوله کشی و تخلیه چاه نیز می شود.

بنابراین، چاه گرفته شده باید تعمیر شود. هنگام تخلیه چاه صاحبخانه باید حداکثر تا 48 ساعت قبل از ورود مستاجر به ملک مشکل را برطرف کند، مگر اینکه رسیدگی به شرایط اضطراری باشد و یک متخصص باید کار تخلیه چاه را تکمیل کند.  صاحبخانه نمی تواند خود این کار را انجام دهد یا از یک دستکار برای کاهش هزینه های تعمیر استفاده کند. در صورتی که خسارت عمداً یا در اثر سهل انگاری ایجاد شده باشد، مستأجر باید هزینه های آن را پرداخت کند.

بنابراین، هزینه انسداد چاه ناشی از ضایعات مواد غذایی و غیره، بر عهده مستأجر است. از طرفی مستاجر نمی تواند برای صرفه جویی در زمان یا هزینه، خود تعمیرات را تکمیل کند و این بهانه قابل قبولی برای کاهش یا توقف پرداخت اجاره نیست. وقتی نوبت به تعمیرات لوله کشی یک ملک اجاره ای می رسد، مسئولیت اطمینان از اینکه لوله کشی در طول مدت اجاره مشکلی ندارد، بر عهده صاحبخانه است. پس از آن، مسئولیت رسیدگی به امکانات رفاهی و گزارش هرگونه ایراد در اسرع وقت بر عهده مستاجر است.

برای تخلیه چاه چه باید کرد؟

اغلب گرفتگی فاضلاب ها به تدریج اتفاق می افتد. توانایی شناسایی آنها در مراحل اولیه به شما کمک می کند تا قبل از اینکه آب فاضلاب کل خانه شما را فرا بگیرد، مشکلات را برطرف کنید. وقتی متوجه گرفتگی فاضلاب شدید، راه حل ساده است و فقط باید آرامش خود را حفظ کنید و این دو مرحله ساده را دنبال کنید:

1. بستن شبکه آب

اول از همه، آب خانه خود را قطع کنید. این مرحله خیلی مهم است؛ زیرا از بدتر شدن وضعیت جلوگیری می کند. برای قطع کردن آب، باید خط اصلی آب خود را شناسایی کنید، که خطی است که آب خانه شما را تأمین می کند. اغلب، می توانید آن را در نزدیکی کنتور آب خانه خود پیدا کنید که دارای یک چرخ، دسته یا اهرم بزرگ است. آن را بچرخانید تا کاملا بسته شود.

2. با یک لوله کش تماس بگیرید

از نظر فنی ممکن است خودتان بتوانید برخی از گرفتگی های خط فاضلاب کوچک را باز کنید، اما این کار به ندرت توصیه می شود. مشکل اکثر گرفتگی های خطوط فاضلاب به دلیل شکستگی لوله ها، ریشه درختان و سایر مشکلات در اعماق سیستم لوله کشی خانه ایجاد می شود. از طرفی هم اکثر افرادی که می دانند چگونه با گرفتگی فاضلاب اولیه برخورد کنند، ابزاری برای گرفتگی فاضلاب ندارند.

بسیاری از خانه ها دارای یک لوله فاضلاب هستند که یک لوله بزرگ با درپوش در انتهای آن است که در زیرزمین یا کنار خانه یافت می شود. برای دسترسی به خط اصلی فاضلاب خود می توانید این درپوش را بردارید. اگر خیلی خوش شانس باشید، ممکن است گرفتگی با این روش حل شود و در این صورت، می توانید ضایعاتی که باعث گرفتگی شده را به صورت دستی بیرون بیاورید. همچنین می توانید با یک فنر مخصوص گرفتگی را باز کرده و ضایعات را بیرون آورد. با این حال، گرفتگی های خطوط فاضلاب اغلب به اندازه ای بزرگ هستند که فنر هم نمی تواند گرفتگی را برطرف کند.

تخلیه چاه به عهده کیست؟

همانطور که اشاره شد در صورت گرفتگی چاه و نیاز آن به تخلیه باید از یک متخصص به اصلاح لوله بازکنی کمک گرفت. متخصص و یا هر شهر دیگری از روش ها و ماشین های مخصوصی برای این کار استفاده می کند. در گرفتگی های بزرگ یک شلنگ مخصوص به ته چاه فرستاده می شود که ضایعات و فضولات را از طریق پمپ مکش به تانکر هدایت و بدین ترتیب گرفتگی چاه را باز می کند.

افراد متخصص تخلیه چاه در مازندران یا هر شهر دیگر تجهیزات مختلفی دارند که به آنها امکان می دهد انواع گرفتگی ها را باز کنند. آنها همچنین دانش و تجربه لازم برای تشخیص موضوع اولیه را دارند. بنابراین ریختن مقداری محلول چاه باز کن یا پاک کننده فاضلاب در توالت به شما کمک نمی کند تا رشد ریشه درخت یا سایر مشکلات جدی لوله کشی را شناسایی و تعمیر کنید.

تماس با یک متخصص برای بررسی کل سیستم لوله کشی شما کمک می کند تا مطمئن شوید که مشکل واقعی برطرف شده است. بسته به موقعیت، ممکن است نیاز به تعویض کامل لوله های فاضلاب داشته باشید، که می تواند شامل کندن حیاط و انجام لوله کشی های دیگر باشد. در نهایت برای جمع بندی باید بیان کرد که رابطه بین صاحبخانه و مستأجر در مواردی همچون تعمیر و نگهداری ملک می تواند متلاطم شود. به طور کلی مالکان موظفند از مستاجران خود مراقبت کنند، و در مقابل مستاجرین باید اطمینان دهند که عمدا یا سهل انگارانه به محل آسیب نرسانند.

بنابراین، مسئولیت ها تقسیم می شود. طبق قوانین تعمیرات اصلی بر عهده صاحبخانه است و تمام مخارجی که برای امکان بهره مندی و استفاده از عین مستأجره است به عهده صاحبخانه می باشد، مگر این که ضمن عقد اجاره دو طرف به طور دیگری با یکدیگر توافق کرده باشند یا عرف آن منطقه خلاف آن باشد.

در برخی موارد مستاجر می تواند اقدامات اولیه ای را انجام دهد که شاید مشکل را برطرف کند (مانند ریختن محلول چاه باز کن در فاضلاب، باز کردن چاه با فنر) و در صورت عدم رفع مشکل باید با یک متخصص چاه باز کن تماس بگیرد تا اقدام به شناسایی و رفع مشکل نماید و چنانچه مشکل بخاطر ضایعات و زباله هایی باشد که مستاجر در چاه ریخته باید هزینه را پرداخت کند و اگر مشکل مثلا بخاطر رشد ریشه درختان باشد صاحبخانه باید هزینه را پرداخت نمیاد.

بر اساس قانون تمام هزینه های اساسی که یک ساختمان نیاز دارد بر عهده مالک است . مالک ساختمان باید شرایط و امکانات یک زندگی راحت و با آرامش را برای مستاجر فراهم سازد . تمامی هزینه های کلی و تعمیرات اساسی بر عهده مالک می باشد . مانند هزینه خرابی آسانسور ، تعمیرات اساسی موتورخانه ، عایق بندی پشت بام ، هزینه های عمرانی در دیگر نقاط خانه اعم از فضای مشترک و فضای اختصاصی ، هزینه برطرف مشکل فاضلاب در بدو ورود مستاجر به محل و هزینه عوارض نوسازی شهرداری نیز به عهده صاحب خانه خواهد بود .

تعمیرات ترکیدگی لوله یا گرفتگی آن هم باید از طریق مالک پرداخت گردد و مسئولیتی به عهده مستاجر نیست . اما باید به یک نکته توجه کرد که اگر در گرفتگی لوله و فاضلاب مستاجر مقصر باشد باید هزینه ها را خود مستاجر پرداخت کند .

دلایل گرفتگی لوله های فاضلاب و روش های موجود برای برطرف این نوع گرفتگی ها

قبل از اینکه روش های برطرف گرفتگی لوله های فاضلاب انتخاب شوند ، لازم است دلیل گرفتگی لوله را مشخص کنید تا مناسبترین روش انتخاب گردد . باید بدانید که چربی، مو و تکه های مواد غذایی باعث این گرفتگی شده است یا ورود مصالح ساختمانی مانع از عبور فاضلاب در لوله ها می باشد؟

علاوه براین ، لازم است به جنس لوله و اتصالات نیز توجه داشته باشید ، چون استفاده از بعضی مواد شیمیایی ممکن است منجر به آسیب وارد شدن به لوله های فاضلاب و ایجاد سوراخ در آنها گردد . در نتیجه می توان گفت ، بهترین روش باز کردن لوله فاضلاب راهکار یا مجموعه ای از راهکار ها می باشد که با نوع مواد موجود در فاضلاب و جنس لوله و اتصالات سازگری کامل داشته باشد . لازم به ذکر است که اصلی ترین دلایل گرفتگی لوله فاضلاب عبارتند از :

1- رسوب چربی در لوله ها و راه های جلوگیری از آن

تجمع و رسوب گذاری بیش از حد چربی و سایر مواد غذایی در جهت لوله های متصل به سینک و ظرفشویی یکی از عوامل مهم در گرفتگی این لوله ها می باشد . در نتیجه بهتر است با مشاهده کوچکترین گرفتگی لوله سینک ظرفشویی و سایر چاه ها ، از آب جوش برای برطرف این مشکل استفاده نمایید . مراحل انجام دادن این کار به این صورت است :

میزان زیادی آب جوش را در درون لوله ها بریزید و تا چند دقیقه صبر کنید تا آب جوش وارد لوله ها گردد و فرصت کافی برای باز کردن چربی ها داشته باشد . پس از چند دقیقه مجدد آب جوش بریزید. این کار را چند مرتبه تکرار کنید . پس از باز شدن کامل لوله فاضلاب ، میزان زیادی آب در چاه یا سینک ظرفشویی بریزید تا جهت عبور به طور کامل شستشو داده شده و تمیز گردد .

2- نفوذ قیر به درون لوله پشت بام و گرفتگی آن

در بعضی حالات در هنگام ایزوگام کردن پشت بام و قیر گونی قسمت های آسیب دیده ، از طرف متصدی این کار کوتاهی صورت می گیرد و مواد چسبناک و قیری وارد لوله های پشت بام می گردد و قسمت های مختلف آن دچار گرفتگی می گردد .

اگر کف پشت بام شما قیرگونی شده باشد ممکن است قیری که در اطراف لوله خروجی آب باران پشت بام ها وجود دارد با تابش آفتاب در فصل تابستان آب شده و به درون لوله فاضلاب راه پیدا کند و سبب مسدود شدن آن گردد . این مورد در موارد گرفتن لوله ساختمان ها بسیار شایع است که بیشتر به رعایت نکردن استاندارد های لوله کشی ساختمان مربوط می گردد .

3- نفوذ مصالح ساختمانی به داخل لوله ها

ممکن است در بعضی موارد در هنگام ساخت آپارتمان مقادیری مصالح مثل سیمان ، گچ و … به درون لوله ها راه پیدا کرده باشند . همین مصالح ، ممکن است که با آب خوردن بلا فاصله و در مدت کمی سفت شوند و باعث گرفتگی در لوله کشی ساختمان گردد . این موضوع را جدی بگیرید و پیشنهاد می کنیم که در هنگام ساختمان سازی درب ورودی تمام لوله های ساختمان را با گونی و درپوش ببندید تا مصالح ساختمانی در آن وارد نگردد . رخ دادن این موارد یک موضوع جدیست که می تواند متخصص لوله بازکن را به زحمت بیندازد و شما را متحمل هزینه های لوله بازکنی زیادی کند .

4- گرفتگی لوله از طریق روغن و عدم کارایی آب جوش

در صورتی که گرفتگی لوله به گونه ای باشد که دیگر نتوان تنها از آب جوش برای برطرف این گرفتگی استفاده کرد می توان از محلول های موجود که در ادامه توضیح داده می گردد استفاده کرد . گرفتن لوله فاضلاب با ریختن چربی و روغن پخت و پز شاید مهم ترین دلیل بسته شدن لوله فاضلاب ، روغن باشد . خیلی از افراد تصور می کنند که روغن مایع چون مایع است به همراه آب وارد چاه فاضلاب می گردد و آن را به راحتی ما به خیال اینکه روغن هم مانند آب مایع است روغن را وارد سینک می کنیم .

این کار در گرفتگی لوله فاضلاب آشپزخانه بشدت مؤثر است و برای اینکه این اتفاق نیفتد ، به هیچ عنوان روغن را در داخل سینک ظرف شویی نریزید . به خصوص روغن های جامد که با از دست دادن حرارت خود سفت می گردد و به اتصالات لوله فاضلاب می چسبد و به مرور زمان آب به سختی خارج می گردد و شما را دچار مشکل می کند . پیشنهاد می گردد در صورت انجام این کار میزانی محلول لوله بازکن خانگی را در سینک ظرفشویی خالی کنید و با آب گرم آن را برطرف نمایید .

5- به جای مانده های غذا باعث گرفتگی لوله فاضلاب می گردد

سینک آشپزخانه ای که مملو از به جای مانده های غذا باشد می تواند باعث گرفتگی لوله ها گردد بهتر است برای جلوگیری از ورود مواد غذایی به داخل سینک ، یک سطل زباله در کنار سینک گذاشته گردد تا به جای مانده های غذا درون آن قرار داده گردد زیرا در هنگام شستشوی ظروف در فرایند شستشو این مواد ممکن است حتی از صافی خروجی آب نیز عبور کند و موجب گرفتگی لوله های فاضلاب می گردد . پس از مسدود شدن لوله های فاضلاب پیشگیری کنید و به جای مانده غذای خود را از ظروف جدا کنید. بهتر است حتما در کنار سینک یک سطل آشغال قرار دهید تا حتی کوچکترین زباله ها را نیز در آن بیاندازید .

6- برگ چای و پودر قهوه باعث گرفتگی لوله فاضلاب می گردد

چای جزء نوشیدنیهای پر طرفداری است که در بین خانواده ها سرو می گردد . پس ماندهای به جا مانده از این نوشیدنی ها ممکن است از صافی سینک عبور کنند و به داخل لوله فاضلاب بروند و با چسبیدن به چربی های چسبیده به دیواره لوله ها مانع عبور آب شده و باعث گرفتن لوله های فاضلاب شوند. پس مراقب باشید .

7- گرفتگی توالت بوسیله اشیا خارجی

ورود اشیاء خارجی به درون توالت باعث گرفتگی توالت می گردد و آن را بند می آورد . پس باید هیچ موقع اجازه ورود اشیاء خارجی مثل زباله ها ، اجسام پلاستیکی، چوب، انواع کاغذ، نایلون، پارچه، فندک و بسیاری موارد دیگر را به توالت ندهید . این اشیاء می تواند شامل هر چیزی گردد که در آب حل نمی گردد و یا با قرار گرفتن در آب سخت شده و راه آب را مسدود می کند . درصورت رخ دادن این اتفاق هرچه زودتر به لوله بازکنی توالت تماس بگیرید برطرف گرفتگی توالت آسانتر خواهد بود .

8- گرفتگی لوله فاضلاب از طریق دستمال کاغذی

اگر دستمال کاغذی در درون توالت بیفتد و درون سیستم لوله کشی گردد ، منجر به گرفتگی لوله فاضلاب می گردد زیرا کاغذ توالت به سرعت در آب حل و تجزیه نمی شوند پس مراقب آن ها باشید تا به درد سر نیفتید .

9- گرفتگی لوله فاضلاب از طریق موها

بعضی فکر میکنند به دلیل باریک و نازک بودن ، موها به راحتی در درون لوله های فاضلاب به جریان می افتند و مسئله ای ایجاد نمی کنند . در صورتی که این تفکر اشتباه می باشد زیرا تارهای مو تجزیه نمی شوند و پس از مدتی به هم گره خورده و به سایر ضایعات می چسبند و تشکیل موانع بزرگی را می دهند .

10- افتادن صابون داخل چاه توالت باعث گرفتگی آن می گردد

بعضی وقتها ممکن است به این صحنه برخورده باشین که بطور ناگهانی صابون از دستتان لیز می خورد و به داخل چاه توالت می افتد که باعث دردسر می گردد. صابون های دستشویی معمولاسخت و بزرگ هستند و زمان زیادی طول می کشد تا در آب حل شوند و اغلب موجب گرفتگی لوله ها می شوند.

مواردی که در مطالب فوق به آنها اشاره شد، از دلایل عمده گرفتگی لوله های فاضلاب می باشد . حال با شناسایی این دلایل می توان برای مسائل پیش آمده راهکار هایی جستجو کرد. روش هایی که به آن می پردازیم جزء روش های آسان و قابل دسترس هستند که مستاجرین می توانند برای جلوگیری از پرداخت هزینه های اضافی هر چند وقت یکبار آنها را اجرا کنند.

منبع:

برادران

لوله بازکنی تجریش

دکمه بازگشت به بالا