اجتماعیکسب و کار ایرانی

مهریه در صورت باکره بودن

بر اساس ماده 1082 قانون مدنی، به محض جاری شدن صیغه عقد، زن مالک مهریه می‌شود و بر اساس عندالمطالبه بودن، می‌تواند هر زمان که بخواهد، آن را از مرد طلب کند. اما همین قانون مدنی در ماده 1094، دریافت مهریه در صورت باکره بودن زوجه را از مهریه‌ای که بعد از وقوع نزدیکی بین زن و شوهر مطالبه می‌شود، متمایز می‌کند.

آیا به دختر باکره نفقه تعلق می گیرد؟ |اگر دختر باکره نباشد عقد باطل است

مهریه در طلاق دوران عقد و باکره بودن موضوعی است که شرع مقدس اسلام، به وضوح و روشنی درباره آن اظهار نظر کرده است. اما سوال اینجاست که طلاق در دوران عقد و باکره بودن دختر چه تاثیری روی مهریه دارد؟

در این مقاله قصد داریم ضمن بررسی نحوه دریافت مهریه در صورت باکره بودن زوجه، به این سوال مهم هم پاسخ دهیم. فراموش نکنید که طلاق در دوران عقد و قبل از نزدیکی زن و شوهر، یکی از موضوعات مهم در حوزه مشاوره حقوقی طلاق است که باید حتما در این زمینه مشورت‌های لازم گرفته شود. بنابراین حتما تا پایان با ما همراه باشید.

مهریه برای دختر باکره چگونه محاسبه می‌شود؟

نکته‌ای که طلاق در دوران عقد را با طلاق بعد از عقد متفاوت می‌کند، داشتن یا نداشتن رابطه جنسی است. به عبارتی دیگر، باکره بودن دختر است که روی میزان و نحوه دریافت مهریه تاثیر می‌گذارد. مطابق ماده 1094 قانون مدنی، اگر شوهر قبل از نزدیکی، زن خود را طلاق دهد، زن مستحق دریافت نصف مهریه خواهد بود. به عبارتی دیگر، نصف مهریه منوط به داشتن نزدیکی و باکره نماندن زن است.

نکته: اگر زن قبلا ازدواج کرده و باکره نباشد، باز هم در صورتی که در ازدواج دوم خود، با همسرش نزدیکی نکرده باشد، نصف مهریه به او تعلق خواهد گرفت.

زمانی که زوجه بر عدم رابطه جنسی تاکید داشته و مدعی بکارت خود باشد، طبق روال معمول دادگاه‌ها، جهت معاینه به پزشکی قانونی ارجاع داده خواهد شد. در صورت صحت آن، گواهی تایید وکالت صادر می‌گردد که در نهایت در صورت تایید دادگاه نتیجه معاینه در پرونده لحاظ خواهد شد.

آیا به اجرا گذاشتن مهریه دختر باکره تفاوتی دارد؟

به موجب ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی، مقرر کرده است:

«هرگاه عقد نکاح قبل از نزدیکی، به جهتی فسخ شود، زن حق مهریه ندارد، مگر در صورتی كه موجب فسخ، عنن باشد كه در این صورت با وجود فسخ نکاح، زن مستحق نصف مهر است.»

از این‌رو، اگر ازدواج به دلیل عنن فسخ گردد، زوجه باکره، نیمی از مهریه به او تعلق می‌گیرد. لیکن در صورت فسخ ازدواج، بنا به هر دلیلی جز عنن، مهریه نخواهد داشت.

اگر مهریه عندالمطالبه باشد و زوجه در دوران عقد و قبل از نزدیکی، درخواست دریافت مهریه خود را داشته باشد، زوج باید تمام مهریه را به او پرداخت کند. اما در صورتی که ازدواج آن‌ها قبل از نزدیکی خاتمه پیدا کند، زن موظف است نصف مهریه را به مرد برگرداند.

البته برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه طلاق دختر باکره و چگونگی به اجرا گذاشتن مهریه در این حالت، توصیه می‌کنیم حتما با یک مرکز مشورت نمایید. صحبت با یک مشاور و وکیل طلاق، می‌تواند برای بانوانی که در زمان عقد قصد طلاق گرفتن دارند، کاملا موثر و راهگشا باشد.

همان‌طور که اشاره کردیم، زن می‌تواند بعد از عقد موقت و دائم، برای دریافت مهریه خود اقدام کند. در حالی که گرفتن مهریه بدون طلاق نیز امکان پذیر است. مرد نیز موظف بوده که آن را به موقع پرداخت نماید. این موضوع دقیقا مطابق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی است که زن به محض این که به عقد همسر خود درآید، مالک قانونی اموالی از جمله مهریه است.

بنابراین او می‌تواند هر نوع دخل و تصرفی در این اموال داشته باشد. در این ماده از قانون آمده که زن و وکیل مهریه او می‌توانند بعد از جاری شدن صیغه عقد، با طی کردن مراحل قانونی، کار اجرا گذاشتن مهریه را در دوران عقد انجام دهند.

برای به اجرا گذاشتن مهریه دختر باکره بعد از جدا شدن در دوران عقد، چه مراحلی باید طی شوند؟

در اولین قدم، زن باید به دفتری برود که عقد در آن ثبت شده است. سپس با پر کردن فرم مطالبه مهریه، درخواست خود را از طریق اجرائیات ثبت، اعلام کند. در این مرحله، زن باید با کمک استعلام‌های چهارگانه اجراییات ثبت از راهور، مخابرات، اداره ثبت املاک، بانک‌ها و شرکت سپرده گذاری توسعه مرکزی، اموال مرد را کامل توقیف کند. در نهایت، او باید پس از توقیف اموال مرد، آن‌ها را به مزایده گذاشته تا مهریه به طور کامل وصول شود.

نکته: اگر هیچ یک از اموال مرد سند رسمی نداشته یا دارایی او برای پرداخت مهریه کافی نباشد، زن می‌تواند در دفتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست مطالبه مهریه را به آسانی به ثبت برساند.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، دریافت مهریه در صورت باکره بودن زوجه، به لحاظ قانونی دارای مراحل پیچیده‌ای است که زن بعید است به تنهایی بتواند از عهده طی کردن آن‌ها بربیاید. اینجاست که کمک گرفتن از یک مرکز مشاوره طلاق به صورت تلفنی یا آنلاین، می‌تواند اینکه مهریه دختر باکره چقدر است، کاملا بستگی به شرایط دارد.

در صورتی که دختر باکره، در دوران زوجیت، بدون اینکه بخواهد طلاق بگیرد، مهریه خود را مطالبه نماید، مستحق تمام مهریه است. اما چنانچه مطالبه مهریه، هم زمان با طلاق یا بعد از وقوع آن انجام گیرد، تنها نیمی از مهریه مندرج در سند نکاحیه، به او تعلق خواهد گرفت. باکره، در فسخ نکاح، مهریه ندارد، مگر آنکه علت فسخ، عنن مرد باشد که در این صورت، مستحق نیمی از مهر است.

برای مشاوره مهریه دختر باکره

یکی از مهمترین حقوق مالی که به محض وقوع عقد ازدواج میان زن و مرد، به زنان تعلق می گیرد، مهریه است. به موجب قانون مدنی، زنان به محض انعقاد عقد، چه انعقاد عقد دائم و چه انعقاد عقد موقت، مالک مهریه محسوب می شوند و می توانند هر زمان که بخواهند، بدون هیچ قید و شرطی، آن را مطالبه کنند.آیا می دانستید با مشاوره در وکیل آنلاین هزینه مشاوره شما نصف خواهد شد.

در صورتی که زوجین در دوران عقد، قصد طلاق و جدایی داشته باشند و زن همچنان باکره باشد، میزان مهریه ای که پس از طلاق و در صورت باکره بودن، به زن تعلق می گیرد، متفاوت از میزان مهری است که در حالت های دیگر، به زوجه تعلق می گیرد.

به همین دلیل، قصد داریم در این مقاله، به بررسی این سوال بپردازیم که مهریه دختر باکره چقدر است و سپس رای دیوان عالی کشور، نحوه محاسبه و نحوه به اجرا گذاشتن مهریه دختر باکره را بیان کنیم. چنانچه سوالاتی پیرامون مهریه دختر باکره دارید، با ما همراه باشید.

یکی از مهمترین حقوق مالی که به موجب قانون، به زنان تعلق می گیرد، مهریه می باشد. بر اساس ماده 1082 قانون مدنی، به محض عقد، زن مالک تمام مهر می شود و می تواند هر گونه تصرفی که بخواهد در آن بنماید. در این زمینه، تفاوتی بین عقد موقت و عقد دائم و زنان باکره و زنان غیر باکره نیست.

البته در برخی از شرایط، ممکن است که زن مستحق تمام مهریه نباشد. نظیر زمانی که زن باکره است، عمل نزدیکی نیز میان او و همسرش رخ نداده و در همین حالت، از همسر خود طلاق بگیرد. در صورتی که زنی، باکره از همسر خود طلاق بگیرد،  بدین صورت بوده که زن، مستحق دریافت نصف مبلغ مهریه ای است که در سند نکاحیه، به عنوان مهریه او مشخص شده است و چنانچه بیش از نصف را دریافت نموده باشد، باید آن را برگرداند.

ماده 1101 قانون مدنی، اشعار می دارد:”هرگاه عقد نكاح قبل از نزدیكی، به جهتی فسخ شود، زن حق مهریه ندارد، مگر در صورتی كه موجب فسخ، عنن باشد كه در این صورت با وجود فسخ نكاح، زن مستحق نصف مهر است.” بنابراین، چنانچه نکاح به واسطه عنن فسخ شود، زوجه باکره، به شرط ارائه ، مستحق نیمی از مهریه است، اما در صورت فسخ نکاح، به هر علتی غیر از عنن، مهریه ای نخواهد داشت.

نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد، آن است که ممکن است زن در دوران عقد، بخواهد مهریه اش را به اجرا بگذارد، اما بحث جدایی و طلاق در میان نباشد؛ یعنی زن، قصد را داشته باشد که در این صورت، مرد، موظف به پرداخت کل مهریه به زن است. با این حال، اگر زن در همان دوران عقد و در حالت باکره بودن از شوهر خود جدا بشود، موظف است، هر آنچه مازاد بر نصف مهریه، دریافت کرده است را به مرد بازگرداند. ملاک نصف شدن مهریه زن در دوران عقد، باکره بودن زوجه در هنگام طلاق است.

نحوه به اجرا گذاشتن مهریه دختر باکره

در قسمت های قبل، در خصوص اینکه مهریه دختر باکره در دوران عقد چقدر است و نحوه محاسبه مهریه دختر باکره، توضیح دادیم. در ادامه، درباره نحوه به اجرا گذاشتن مهریه دختر باکره، توضیحاتی را ارائه خواهیم داد. به اجرا گذاشتن مهریه دختر باکره، هیچ تفاوتی با به اجرا گذاشتن مهریه در حالت های دیگر ندارد.

برای به اجرا گذاشتن مهریه دختر باکره، همانند به اجرا گذاشتن مهریه در سایر حالت ها، زوجه یا وکیل وی، باید در ابتدا به دایره اجرائیات ثبت مراجعه کرده و فرم مطالبه مهریه را پر بکنند. در این حالت از اموال و دارایی های رسمی مرد، استعلام به عمل می آید و چنانچه ظرف ده روز از صدور اجرائیه، مرد اقدام به پرداخت مهریه همسر خود نکند، زوجه می تواند اقدام به توقیف اموال مرد و فروش آنها در مزایده نماید و از محل فروش اموال، مهریه خود را وصول کند.

در گام بعدی و بعد از استعلامات اجرائیات ثبت، چنانچه مشخص شد مرد دارایی رسمی نداشته یا اموال او کفایت مهریه همسرش را نمی کند، زوجه یا وکیل وی، می توانند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و تنظیم دادخواست مطالبه مهریه، اقدام به نمایند.

رای دیوان عالی کشور در خصوص مهریه دختر باکرہ چیست

رای شعبه هشتم دیوان عالی کشور، در خصوص مهریه دختر باکره بیان می دارد که ملاک تعلق کل مهریه به زوجه، پارگی پرده بکارت نمی باشد، بلکه صرف اثبات وقوع عمل نزدیکی بین زوجین، کافی است تا زوجه مستحق کل مهریه مندرج در سند نکاحیه گردد و دادگاه برای احراز این امر، باید طرفین را به پزشکی قانونی ارجاع دهد.

بنابراین و به استناد این رای از شعبه دیوان عالی کشور، چنانچه عمل نزدیکی بین زوجین واقع شده باشد، لکن زوجه هنوز باکره بوده، صرف عمل نزدیکی و اثبات آن از طریق پزشکی قانونی، کافی است تا زوجه، مستحق کل مهریه مندرج در سند نکاحیه گردد و مرد نمی تواند به استناد باکره بودن همسر خویش، صرفا نیمی از مهریه مندرج در سند نکاحیه را هنگام طلاق، به وی پرداخت کند.

نکته حائز اهمیت این است که چنانچه زوجه باکره باشد و عمل نزدیکی نیز میان آنها صورت نگرفته باشد و در این شرایط، از همسر خویش جدا شود، نیاز به نگاه داشتن عده طلاق نخواهد داشت و می تواند با ارائه گواهی سلامت مبنی بر باکره بودن، اقدام به حذف اسم همسر سابق خود از شناسنامه اش نماید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مهریه دختر باکره در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی کانون وکلا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون مهریه دختر باکره پاسخ دهند .

 

دکمه بازگشت به بالا