اسید اسکوربیک نام دیگر کدام ویتامین است؟
آشنایی با اسید اسکوربیک (ویتامین ث) + راهنمای خرید آسکوربیک اسید
ویتامین ث یا ویتامین سی (به انگلیسی: Vitamin C) یا ال-آسکوربات یا ریز مغذی حیاتی برای گونههای پیشرفته (انسان، میمونها و مانند اینها)، شمار اندکی از گونههای دیگر پستانداران (بهویژه و )، تعدادی از گونههای پرندگان و برخی هاست. تقریباً به جز مواردی که در بالا ذکر گردید، بقیه جانداران این ویتامین را در بدن خود میسازند. در و در جریان مبتلا شدن بسیاری از ان به بیماری این دریانوردان چاره کار را در مصرف مرکبات دیدند و بالاخره در سال این ویتامین در میوه کشف شد و نام گرفت. ویتامین ث در طالبی، خربزه، مرکبات، کلم بروکلی، کلم قرمز، کیوی و فلفل دلمه ای فراوان یافت میشود. در برابر حرارت و مواد و طول زمان از بین میرود. این ویتامین در واکنشهای شیمیایی بدن یک حملکننده است و از مهمترین است که نقش مهمی در سلامتی بدن و دارد.
شیمی ویتامین ث
ویتامین c جامدی سفید رنگ و محلول در آب و غیر سمی با C6H8O6 است. این مولکول دارای و () و همینطور است. در واقع این مولکول اسیدی، فاقد گروه عاملی مشخصه اسیدهای آلی یا همان (گروه عاملی کربوکسیل) است! اما به دلیل وجود سیستم مزدوج (یکی در میان) پیوندهای دوگانه کربن-کربن و کربن- که میتوانند بار منفی روی اکسیژن گروه هیدروکسیل را پخش کنند (سه مختلف)، این مولکول خاصیت اسیدی دارد.
تولید این ماده برمیگردد به اوایل قرن بیستم میلادی که توسط ریچستین انجام شد. چند سال بعد از او، روچ توانست این فرایند را صنعتی کند. مواد اولیه تولید این اسید، یا گندمی است که ابتدا به تبدیل میشود و در ادامه به تبدیل میشود. این ماده در کنار کاتالیزگر نیکل، اکسید میشود و سپس شسته میشود. در نهایت با واکنش میدهد و اسید اسکوربیک خالص به وجود میآید. در آخرین مرحله تولید، اسید حاصل را فیلتر و خرد میکنند. این در اثر مجاورت با هوای آزاد به مدت نسبتاً کوتاه، میتواند به راحتی با اکسیژن هوا واکنش داده و به C6H6O6 شود.
فواید ویتامین ث[
ویتامین ث آنتیاکسیدان است، یعنی از آسیب به و بافتهای بدن جلوگیری کرده و باعث تقویت میشود. این ویتامین موجب محافظت پوست در مقابل آثار مخرب اشعه ماورای بنفش نور خورشید میشود. همچنین این ویتامین به افزایش قدرت ایمنی بدن استحکام لثهها و دندانها کمک میکند. این ویتامین همچنین باعث ساخت (قویترین بخش بافت پیوندی که تمام اعضای بدن را در کنار هم نگه میدارد) شده و در پیشگیری از بالارفتن خون و ایجاد لختههای خونی در رگ مؤثر است. اشاره شدهاست که این ویتامین برخلاف تفکر همگان کمکی در پیشگیری از بروز سرماخوردگی نمیکند و فقط طول دوره بیماری را کوتاه و به تخفیف عوارض آن کمک میکند. همچنین مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن میشود و به افرادی که دچار کمخونی هستند توصیه میگردد.
ویتامین ث به عقیده برخی کارشناسان احتمال بروز در افراد غیر سیگاری را تا ۳۰٪ و در افراد سیگاری تا ۷۰٪ کاهش میدهد. به اعتقاد این محققان آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین ث احتمالاً سلولها را از اکسیدی که در سکته مغزی مؤثر هستند، حفظ میکند. البته به گفته دانشمندان ویتامین ث که از طریق مصرف طبیعی کسب شود، اثرش بسیار بیشتر است.همچنین در تحقیق دیگری دانشمندان مصرف این ویتامین را در تراکم استخوانی افراد مؤثر دانستهاند. در پژوهشی دیگر نیز گفته شدهاست که تزریق مقدار زیادی ویتامین ث به افرادی که دچار هستند باعث میشود که رشد سرطان در آنها را متوقف کند.
این ویتامین میتواند زنجیرهای مخرب در درون سلول بیمار بوجود آورد. گفته شده که تزریق این ویتامین به موشهایی که دچار تومور بودند، اندازه تومورهای آنان را به نصف کاهش دادهاست. این ویتامین از اکسید شدن سلولهای چرب حاضر در توسط عوامل اکسیدکننده جلوگیری میکند؛ با تداوم اکسید شدن سلولهای چرب و ایجاد تغییراتی در و ماده ژنتیکی سلول باعث بروز برخی سرطانها میشود. محققان مصرف این ویتامین را به کسانی که از بیماریهای قلبی رنج میبرند نیز توصیه کردهاند؛ زیرا کمبود ویتامین ث باعث تصلب شریان شده و کمبود آن در بیماران قلبی همراه با خشکی و سفتی رگها میشود و باعث بوجود آمدن درد در این افراد میگردد.
کمبود ویتامین ث سبب میشود که ها به هم چسبیده و این حالت سبب ۱۶ درصد موارد ناباروری در مردان میشود. نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین میشوند؛ از این رو افراد سیگاری به این ویتامین نیاز بیشتری دارند. شیر مادر دارای مقادیری از ویتامین ث است و به همین جهت بانوان باردار باید از مقدار بیشتری از این ویتامین مصرف کنند.
کمبود ویتامین ث
ویتامین ث مورد نیاز برای هر فرد سالم ۶۰ میلیگرم در روز توصیه شدهاست. اگر فردی به مدت یک ماه به میزان کمتر از حداقل مورد نیاز یک فرد این ویتامین را دریافت کند دچار عوارضی مانند ، خونریزی لثه و همچنین خشکی پوست و آثار خون مردگی در زیر آن میشود. در پژوهشی دانشمندان به این نتیجه رسیدند که وجود چربی در غذا باعث میشود که ویتامین ث خاصیت ضد سرطانی خود را از دست بدهد. دانشمندان میگویند وقتی مخلوط از و مواد غذایی در با شیره آن مخلوط میشوند، ویتامین ث موجود در مواد غذایی میتواند ، یعنی همان موادی که سرطانزا هستند را از بین ببرد؛ رادیکالهای آزادی مانند که در مواد غذایی آماده و ، مانند و به مقدار زیاد وجود دارند.
اما در یک تحقیق، هنگامی که مقدار بیشتری چربی به همین مخلوط غذایی اضافه شد دیده شد که دیگر ویتامین ث نمیتواند این را انجام دهد. کمبود ویتامین ث سبب میشود که اسپرمها به هم بچسبند و این حالت سبب ۱۶٪ موارد ناباروری در میشود. افراد زیر در معرض کمبود ویتامین ث هستند:
- نوزادانی که در سال اول زندگی از شیر گاو یا شیرهای تغلیظ شدهاستفاده میکنند
- افراد در معرض (شامل الکلیسم، افراد مسن، بی اشتهایی و ایدز)
- افراد مبتلا به
- افراد دارای بیماریهای رودهٔ کوچک (مانند ، سلیاک، ویپل)
- زنان باردار و شیرده
- بیماران تحت
- بیماران مبتلا به
- سیگاریها
- افراد مبتلا به اختلالات انباشت آهن در بدن
- افراد مبتلا به سوء تغذیه (برخی افراد مسن، مصرفکنندگان مواد مخدر و الکل، برخی از افراد مبتلا بیماریهای ذهنی)
مصرف بیش از اندازه ویتامین ث
معمولاً اضافه این ویتامین از راه ادرار دفع میشود. اما مصرف خیلی زیاد آن باعث تکرر ادرار، و میشود. همچنین مصرف زیاد این ویتامین به صورت دارو باعث بروز اختلالات گوارشی، خطر ابتلاء به سنگ اگزالات در مجاری ادراری و اعتیاد بدن به مقدار زیاد مصرف این دارو میشود.
منابع حاوی ویتامین ث
بیشتر جانداران این ویتامین را خود میسازند اما جاندارن دیگری مثل انسان هستند که باید این ویتامین را در طول روز از موادی که مصرف میکنند بدست بیاورند. این ویتامین هم به صورت طبیعی در منابع گیاهی و جانوری موجود است و هم به صورت مصنوعی و قرص. منابعی که بیشترین مقادیر این ویتامین را در خود دارند عبارتند از: مرکبات، و دیگر میوهها و سبزیها، منابع گیاهی دارای ویتامین ث و منبع حیوانی دارای ویتامین ث است. نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین میشوند.
از این رو افراد سیگاری به این ویتامین نیاز بیشتری دارند. همچنین شیر مادر نیز دارای مقادیری از ویتامین ث میباشد و به همین جهت زنان باردار باید از مقدار بیشتری از این ویتامین مصرف کنند. همچنین میشود این ویتامین را ۳ تا ۶ ماه در دمای زیر صفر نگهداری کرد اما پس از آن تجزیه میشود. همچنین در میان سبزیها ۲ سبزیهای تیره برگ ویتامین ث بیشتری دارند و جعفری شش تا هفت برابر سایر سبزیها دارای ویتامین ث میباشد.
منبع: