اجرای انواع سقف شیبدار و شیروانی به همراه آموزش نصب آن
سقف شیبدار از لحالظ فنی به سقفی هایی گفته میشود که مابین ۱۴ تا ۷۳ درجه شیب داشته و همچنین دیده شده که این شیب در سقف شیروانی بین ۳۵ تا ۵۰ درجه هست.
سقف شیبدار به دسته های متعدد و با در نظر گرفتن نوع شیب و نوع پوشش تقسیم بندی میشوند:
اول دسته سقف های شیبداری که از عایق حرارتی در آن ها استفاده نمیشود و به آنها سقف شیبدار سرد میگویند.
دوم د دقیقا برعکس دسته اول هست و در آن ها عایق حرارتی استفاده میشود و به آن ها سقف های شیبدار گرم میگویند;
انواع سقف شیبدار
- شیروانی
- سقف گنبدی یا نیم دایره ای
- منحنی یا حلالی
سقف های شیروانی آسفالتی
شینگل های آسفالتی یکی از پرکاربرد ترین و معروف ترین متریال های پوشش سقف شیبدار می باشند. شینگل آسفالتی به علت نصب آسان و هزینه ی کمتری که نسبت به سایر پوشش های سقف شیروانی دارد، بسیار محبوب و مورد توجه معماران قرار گرفته است.
سقف شیبدار شینگل
شینگل (Shingle) جهت اجرا بر روی سقف هایی با شیب سی درصد بسیار مناسب بوده و از مزایایی آن میتوان به:
تنوع در طرح و رنگ های مختلف
انعطاف پذیری بسیار بالا
نصب آسان
تعمیر آسان و راحت
دوام بسیار بالا
بدون نیاز به آب بندی
ورق شیروانی upvc
ورق شیروانی upvc (ورق شیروانی یو پی وی سی) از مواد pvc و رنگ asa به اضافه ی روکش رزین ساخته شده است. ماده ی پی وی سی یک پلاستیک بسیار پرکاربرد است که در هر شرایطی از ارزشمندترین محصولات در صنعت پتروشیمی می باشد که بیش از ۵۰% این محصول در صنعت ساختمان استفاده خواهد شد. لازم به ذکر است که در همین اواخر pvc به جای مصالحی مانند چوب ، سیمان و سفال در بسیاری منطقه ها کاربرد داشته است.
آندوویلا سقف شیبدار
آندوویلا شباهت زیادی به سفال داشته و ماند شینگل وزن کمی دارد و از مزایای آن میتوان به ضد آب بودن، عایق صوتی بسیار عالی، عایق رطوبتی و عایق حرارتی بودن آن اشاره داشت. همچنین ورق آندوویلا دوست دار محیط زیست می باشد.
سقف آندولین (onduline)
مقاومت بالای این محصول باعث طولانی بودن عمر آن شده است که همین مورد در کنار رنگ پذیری بالای آن باعث محبوبیت بیشتر بین عموم شده است. رنگ پذیری بالای این محصول باعث شده است در هر شرایط آب و هوایی و تحت مدت زمان زیادی رنگ خود را از دست ندهد. همچنین انعطاف پذیری بالا و مقاومت در برابر نفوذ آب از مزایای دیگر این محصول است.
ورق شیروانی سنگریزه ای ( تایل کینگستون)
جهت اجرای سقف شیروانی از ورق شیروانی سنگریزه ای و یا تایل کینگستون استفاده می شود، تایل های کینگستون علاوه بر محبوبیت زیادی که دارند بسیار پرکاربرد بوده و زیبایی طبیعی را به سازه شما خواهند بخشید، تایل سنگریزه ای از نظر مقاومت بسیار عالی بوده و در هر ابعاد و اندازه ای مورد استفاده می باشند.
پرچین
در ساختمان های جدید، بسیار به جلوه و نمای ساختمان توجه شده است همچنین مقاومت و استحکام بالای سازه نیز مورد توجه سازندگان می باشد. از تایل های تکی پرچین در پوشش های سقف شیبدار بسیار استفاده می شود این نوع تایل های پرچین از جنس ورق گالوانیزه می باشند که رنگی بوده و برای پوشش های سقف شیروانی انتخابی بسیار عالی است.
ورق گالوانیزه ذوزنقه
ورق گالوانیزه ذوزنقه که نقش موج هایی مربع شکل بر روی خود دارد کاملا شبیه به ورق گالوانیزه کرکره سینوسی می باشد که در ظاهر شبیه بوده ولی کمی مقاوم تر و کاربردی تر می باشد.
کاربرد های زیادی برای ورق گالوانیزه ذوزنقه وجود دارد که از پراستفاده ترین آن پوشش سقف شیروانی است و یا حصار دور زمین یا ساختمان.
ورق سینوسی گالوانیزه
ورق سینوسی گالوانیزه نوع مخصوصی از ورق گالوانیزه است که کاربرد زیادی در پوشش سقف شیبدار دارد. از گذشته تاکنون برای هدایت آب باران از این سقف های استفاده می شده است، که با گذشت زمان و پیشرفت علم با در نظر گرفتن سلیقه ی عموم مردم طراحی های مختلفی از پوشش های سقف شیروانی ساخته شد که از محبوب ترین آنها و همچنین قدیمی ترین و مقرون به صرفه ترین آنها میتوان به ورق سینوسی گالوانیزه و یا همان ورق کرکره گالوانیزه اشاره کرد.
روف تایل
این مدل سقف ها از نظر ظاهری به تایل های سفالی شباهت زیادی دارند. لازم به ذکر است که مقاوم بودن این نوع سقف ها بسیار بالا بوده و تفاوت زیادی با سفال دارند همچنین از لحاظ قیمت نیز از سفال بسیار ارزان تر می باشند. و از مزایای دیگر آن این است که به راحتی روی هم قرار داده می شوند.
سفال بام
از زمان های گذشته تا اکنون سفال یکی از کاربردی ترین مصالح در ساختمان سازی بوده است که از معایبش قیمت بالای آن بوده است و اینکه خیلی راحت ممکن است بشکند و آسیب ببیند ولی باز هم از متریال هایی خاصی به شمار می رود. و با استفاده از این محصول میتوانید یک سازه با سبکی قدیمی داشته که طرفداران زیادی دارد.
سقف شیروانی چوبی
استفاده نمودن از این نوع متریال برای سقف های شیروانی بسیار رایج است و خیلی پرطرفدار.
ولی در دنیای امروزی کمی محبوبیت خود را از دست داده است زیرا هم کمی آسیب پذیر بوده و نیز در برابر آتش و احتراق مقاومتی ندارد.
ولی برای ساخت نمایی قدیمی از یک ساختمان حتما از این متریال استفاده خواهد شد.
سقف های کامپوزیتی
از انواع دیگر متریال سقف شیروانی میتوان کامپوزیت اشاره کرد که در طرح ها و رنگ های مختلفی وجود داشته و به نسبت سایر مدل ها قیمت پایین تری دارد.
نصب آسانی داشته و خیلی پرکاربرد است.
همچنین در کشورهای مختلف طرفدارن زیادی دارد.
اجرای سقف شیروانی
سقف شیروانی که در انگلیس Gable Roof و در آمریکای شمالی و اقیانوسیه Dutch Gable نام دارد، به گونه ای از سقف گفته میشود که دارای شیب میباشد
این نوع سقف شکلی سه گوش یا چهار گوش به سقف خانه میدهد.
در معماری های مدرن سعی بر این شده که در اجرای سقف شیروانی بگونه ای ساخته شود که در مصرف انرژی صرفه جویی شود و حافظ محیط زیست باشد.
استفاده از سقف شیبدار جدید علاوه بر اینکه ظاهر خانه شما مدرن تر وزیبا تر میکند میتواند موجب ذخیره سازی انرژی خورشیدی و گرمایشی شود.
طراحی این نوع سقف شیبدار به دوصورت هست سقف مخصوص مناطق گرم و مناطق سرد
منطقه گرم:
این نوع سقف ها طوری اجرا میشوند که نور خورشید را بازتاب دهند و گرمای کمتری را جذب کنند.
برای استفاده از این خاصیت باید از رنگ های خاص استفاده شود.
منطقه سرد:
در این مناطق برعکس مناطق گرم میبایست در سقف های شیبدار از پنل خورشیدی استفاده کرد.
از مسائلی که در رابطه با چنین سقف هایی وجود دارد آن است که فضای موجود در اتاق زیر شیروانی را بسیار کم میکند. اما نمیتوان مزایای استفاده از این گونه سقف را نادیده گرفت.
در مناطق سردسیر و مرطوب که بارش باران و برف بسیار زیاد میباشد، استفاده از این گونه سقف کمک میکند تا آب باران و برف به راحتی بتواند از ناودان سرازیر شده و به پایین بریزند.
در چنین حالتی نیازی به برف روبی نمیباشد و همچنین استحکام مصالح ساختمانی بیشتر خواهد بود.
هزینه ها
از دیگر مواردی که میتوان به عنوان مزیت برای این سقفها اشاره کرد آن است که هزینه ساخت و اجرایی این دسته از سقفها بسیار کمتر میباشد و مصالح به کار گرفته شده در آن مقرون به صرفه تر خواهد بود. اما در کنار این مسائل میتوان اشاره داشت که تعمیر این سقفها کمی دشوارتر باشد چرا که شیب موجود باعث میشود نتوان به راحتی به روی آن ایستاد.
مزایای سقف شیبدار
- جلوه ی خاصی دارند و زیبایی منحصر به فردی به مکان مورد نظر میدهند
- نصب سریع و آسان
- صرفه اقتصادی
- کاهش هزینه نگهداری
- عدم اتلاف انرژی نسبت به سقف های مسطح
معایب سقف شیروانی
یکی از معایب سقف شیروانی این است که نیاز به سیستم تهویه هوا همواره حس می شود و این سقف ها باید از این سیستم بهره مند باشند.
همچنین در سقف های شیروانی در صورت وجود روزنه ای کوچک جا برای لانه کردن و عبور حیوانات کوچک مثل پرندگان همیشه فراهم شده و باعث ایجاد مزاحمت برای شما خواهد شد.
در سقف های شیروانی حشرات به راحتی به داخل نفوذ کرده و باید حتما درز بندی به طور محکم و اساسی صورت بگیرد.
از معایب دیگر سقف شیروانی تعمیر این سقف هاست که تعمیرکاران نمیتوانند به راحتی بر روی آن بایستند و کار خود را انجام دهند.
طراحی انواع سقف شیروانی
سقف شیبدار یک طرفه و یا تک شیب
سقف شیبدار یک طرفه و یا سقف های Shed Roof دارای حالتی کلاسیک و مدرن است.
جهت پوشش سقف شیروانی یک طرفه میتوان از شینگل که بهترین انتخاب است استفاده کرد.
سقف شیروانی تک شیب ساده ترین نوع و مدل سقف است.
همچنین سقف شیبدار تک شیب جلوه ی زیبا و در عین حال ساده ای به سازه ی شما خواهد داد.
سقف شیبدار دوطرفه و یا دوشیب
به طراحی از سقف شیروانی که آبریز آن به دو جهت مخالف هم انتقال پیدا میکند، سقف دو طرفه یا دو شیب میگویند. از مزیت های سقف شیروانی دو شیب و یا دو طرفه امکان استفاده از تمامی متریال های موجود در بازار می باشد.
سقف شیبدار دوطرفه سبکی تلفیق شده از سبک مدرن و کلاسیک است که میتوان ورق شینگل را نیز همانند سایر مدل های سقف شیبدار بر روی سقف شیبدار دو طرفه نصب کرد.
سقف شیروانی چهار شیب یا چهار طرفه
سقف شیروانی چهارشیب کاربردی ترین مدل سقف برای منازل مسکونی و خانه های بزرگ است.
با استفاده از سقف های شیروانی چهارشیب این امکان برای شما به وجود می آید که بتوانید در اینده قسمت های مختلفی را به فضای خانه خود اضافه کنید.
معایب سقف شیروانی چهار شیب یا چهار طرفه
این نوع سقف ها نسبت به سقف های تک شیب، دارای شیب ملایم تری هستند و همین دلیل باعث کند بودن روند آب شدن برف ها می شود.
طراحی سقف های چهارشیب کمی پیچیدگی و هزینه ی بالایی دارد.
نکته : لازم به ذکر است که شینگل بهترین متریال جهت به کار بردن در اجرای سقف های شیروانی چهارشیب است.